Kefal Balığı Genel Özellikler Kefal balığı (İngilizce: Striped Mullet), Mugilidae familyasına üyedir. Halk arasında "Has Kefal" olarak da bilinmektedir. Sazan balığı ile akraba olan kefal, ülkemizde sıkça rastlanan bir balık türüdür. Üreme dönemleri Nisan ayında başlar ve bazı bölgelerde Haziran ayının sonuna kadar devam eder. Kefal balıkları, füze şeklinde olup hafif basıktır. Üst dudakları yumuşak ve pürüzsüz görünürken, kafaları iridir. Üst kısımları pullu ve serttir. Pişirilmeden önce temizlenmesi gerekir. Ağızlarında sadece kadife dişleri bulunur. Gözleri iri olup bir perde ile kapalıdır. Renk olarak vücutlarının üst kısmı gri, yanları ise mavimsi bantlarla bezenmiştir. Kör bağırsakları iki kısımdan oluşur. Kefal balıkları ortalama 10-15 yıl yaşar ve 60-70 cm boy ile 9 kilo ağırlığa erişebilirler. Diğer balıklardan göz üzerindeki kalın yağ kapağı ve anüs ışınlarının azlığı ile ayrılırlar. Beslenme Alışkanlıkları Kefal balıkları, larvalar, tatlı su kefali, suya düşen tırtıllar, sinekler, çekirge, küçük balıklar, yavru su kuşları, küçük kabuklular, suya düşen bitkiler, yosunlar, kiraz ve dut gibi meyve parçaları ve tohumları ile beslenir. Genellikle akarsuları severler. Temiz, durgun ve berrak suları olan göletlerde çok sayıda bulunurlar. Bu tip göletlerin genellikle kuytu yerlerinde yaşarlar. Kayalıkların, ağaçların, kamışlıkların ve sık bitki örtülerinin suların üzerine eğildiği gölgelik ve sessiz kısımları tercih ederler. Avlanma zamanlarında suyun yüzeyine çıkarlar ve kış aylarında ise suyun daha derinliklerine çekilirler. Avlanma Teknikleri Kefal balıkları avlanması zor, ancak zevkli balıklardır. Ürkek, çekingen ve zeki olan kefal balıklarını avlarken ince misina kullanılması önerilir. Kullandığınız oltanın bedeni kalın olursa hemen fark ederler. Ürkek yapıları nedeniyle avlanma yerine sessizce yaklaşılmalıdır. Avlanma sırasında kendinizi göstermemeye dikkat edin; oturmalı ve gizlenmiş olmanız gerekir. Gölgenizin dahi suyun yüzeyine yansımasına engel olmalısınız. Kefal balıkları ürkek ve aynı zamanda çok zeki balıklardır. Avlanırken genellikle doğal yemler kullanılmalıdır. Olta yemine ürkek yaklaştıkları için şamandıranın uzun ve ince olan kalem şamandıra kullanılması önerilir. Böylece kefal balığı yemi daha rahat kapabilir. Doğal Yemler Kefal balığı avlarken doğal yem olarak şunlar kullanılabilir:
Ciğer gibi ürünleri yem olarak kullanırken, balığın oltaya daha kolay takılabilmesi için ciğerleri iğne büyüklüğünde doğrayın ve suyu çekilene kadar bekleyin. Göçmen olmayan kefal balığı, yaz ayları dışında çok lezzetlidir. Genellikle bütün denizlerde yetişir. Özellikle sonbahar, ilkbahar ve kış aylarında lezzetli olması nedeniyle sıkça tercih edilir. Kefal balığının pilakisi ve buğulaması yapılmaktadır. Aynı zamanda tütsülüsü de tercih edilmektedir. |