Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kefal Balığı

Kefal Balığı

Kefal Balığı, İngilizce de Striped Mullet Mugilidae familyasına üyedir. Kefal balığı Has Kefal olarak da bilinmektedir. Sazan balığının akrabası olarak bilinen kefal balığı ülkemizde de çok sık bulunan bir balık çeşididir. Özellikle üremeleri ülkemizde Nisan ayında başlar ve bazı bölgeler de Haziran ayının sonuna kadar devam eder. Kefal balıkları şekilsel olarak füze şeklinde olup hafif basıktır. Kefal balıklarının üst dudak kısımları yumuşatır ve pürüzsüz görünmektedir. Kafası iridir. Üst kısımları pullu ve sert görünmektedir. Pişirilmeden önce temizlenmesi gerekir. Ağzın da sadece kadife dişleri bulunur. Gözleri iri ve bir perde ile kapalıdır. Renk olarak vücutlarının üst yanı sırt kısmı gri, yanları ise mavimsi bantlara benzemektedir. Kör bağırsak iki kısımdan oluşmaktadır. Kefal balıkları ortalama 10-15 yıl yaşar ve 60-70 cm boy ve 9 kilo ağırlığı erişebilirler. Kefaller diğer balıklardan göz üzerinde kalın yağ kapakçığı ve anüs isin sayısının azlığı ile ayrılırlar.

Kefal balıkları lavralar, tatlı su kefali, suya düşen tırtıllar, sinekler, çekirge, kendinden küçük balıklar, yavru su kuşları, küçük kabuklular, suya düşen bitkiler, yosunlar, kiraz ve dut gibi meyve parçaları ve tohumlarıyla doğal olarak beslenmektedir. Kefal balıkları genellikle akarsuları sevmektedir. Temiz, durgun ve berrak suları bulunan göletler de çok sayıda bulunurlar. Kefal balıkları bu tip göletlerin genellikle kuytu yerlerinde yaşarlar. Yanı kayalıkların, ağaçların, kamışlıkların, sık bitki örtülerin suların üzerine eğildiği gölgelik sessiz kısımları tercih etmektedir. Kefal balıkları avlanma zamanların da suyun yüzeyine çıkarlar. Kış ayların da ise suyun daha derinliklerine çekilirler.

Kefal balıklarının avlanılması zor olmak ama zevkli olmaktadır. Yapısal olarak ürkek, çekingen ve zeki olan kefal balıklarını avlarken ince misina kullanılması önerilmektedir. Kullandığınız oltanın bedeni kalın olursa çok çabuk fark eder. Ürkek bir yapıya sahip olan kefal balığını avlarken avlanma yerine sessizce yaklaşılmalıdır. Avlanma esnasında kendinizi göstermemeye dikkat edin. Oturmalı ve gizlenmiş olmanız gerekir. Gölgenizin dahi suyun yüzeyine yansımasına engel olmasınız. Çünkü kefal balıkları ürkek ve ayını zamanda çok zeki balıklardır. Kefal avlanırken genellikle doğal yemler kullanılmaktadır. Olta yemine ürkek yaklaştığı için şamandıranın uzun ve ince olan kalem şamandıra kullanılması önerilmektedir. Böylece kefal balığı yemi daha rahat kapabilir.

Kefal balığını avlarken doğal yem olarak; ekmek içi, solucan, tavuk ciğer, kemik kurdu, tırtıl, arı, sinek, sümüklü böcek ve küçük balık türleri ve bulunduğunuz yer de yetişen meyve de kullanabilirsiniz. Ciğer gibi ürünleri yem olarak kullanırken balığın oltaya daha kolay takılabilmesi için ciğerleri iğne büyüklüğünde iğneyi kapatacak şekilde doğrayın ve suyu çekilene kadar bekleyin. Göçmen olmayan kefal balığı yaz ayları dışında çok lezzetlidir. Genellikle bütün denizlerde yetişir. Özellikle sonbahar, ilkbahar ve kış aylarında lezzetli olması nedeniyle çok sık tercih edilir. Kefal balığının pilakisi ve buğulaması yapılmaktadır. Aynı zamanda tütsülüsü tercih edilmektedir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 15:48:49
Kefal Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kefal Balığı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kefal Balığı"
gerçekten tadı çok güzel
Agit . 07.01.2016
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdığımız bir hobilerimizden iler...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 cm. Olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde v...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de  kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024