Lidaki

Lidaki

Lidaki, Sparidae familyasına ait olan ve genellikle Akdeniz'de rastlanan bir balık türüdür. Ülkemizde yaygın olarak bilinen ve tüketilen Çipura balığının daha küçük boyutlara ve ağırlığa sahip cinsi olan Lidaki, çoğunlukla 200 gram altında kalan Çipura'lara verilen isimdir. Tüm Akdeniz'e yayılan Lidaki, Akdeniz dışında nadir olarak İngiltere kıyıları, Ümit Burnu ve Karadeniz'de de görülmektedir. Türkiye'de ise daha çok güney sahillerinde ve Ege kıyılarında rastlanan bir balık türüdür. Genel olarak ılıman iklimin hakim olduğu alanlarda yaşamını sürdüren Lidaki, kumlu ve çamurlu ortamlarda hayatta kalır ve çoğalır.

30-50 gram arasında olanlara İnce Lidaki, 100 gram civarında olanlara Lidaki, 100-180 gram arasında olanlara ise Kaba Lidaki ismi verilmektedir. Fiziksel açıdan oldukça yassı bir görüntüye sahip olan Lidakiler'in; baş kısımları iri, burun bölgeleri küt, ağızları ise düzdür. Alt çenedeki dişler ön tarafta 4 adet, arkada 4 sıra; üst çenedeki dişler ise ön tarafta 4 adet, arkada 3 sıra biçimdedir. Lidakiler'in üst dudakları, alt dudaklarına oranla daha kalın olmakla birlikte ağız yapıları tamamen düz şekildedir. Gözleri orta derecede gelişmiş olan Lidakiler'in göz çevreleri arasında V şeklinde yıldızı andıran bir bant bulunmaktadır.

Gelişmiş çene yapısı sayesinde balık çeşitleri, küçük kabuklu çeşitleri ve diğer hayvan türlerini kolayca yiyebilen etçil bir balık türü olan Lidaki, yaz aylarında sığ sularda, kış aylarında ise 30–40 metre derinliklerde yaşar. Ek olarak 2 yaşını aşan Lidakiler, daha da derinlere inebilmektedir. Lidakilerin cinsel olgunluğa erişme yaşları 2'dir. 2 yaşına kadar çoğunlukla erkek oldukları gözlenir ancak 3-4. yaştan sonra balıklarda dişiliğe dönüşüm olduğu görülür.

Ortam koşullarına bağlı olarak Lidakiler dahil balık türlerinin cinsiyet değiştirmesi her zaman nadir de olsa görülen bir durumdur. Lidaki türü balıklar, özellikle son 20-25 yıldır yetiştiriciliği artan bir balık türü oldukları için cinsiyet değiştirdikleri ara sıra da olsa gözlemlenmektedir. Doğadan yakalanan dişi Lidakiler'in çoğunlukla 2 yaş üzeri olması, erkek Lidakiler'in ise genellikle 2 yaş altında olması bu balık türünün cinsiyet değiştirdiğine dair diğer bir kanıttır. Yumurtlama dönemleri Ekim-Aralık ayları arasını kapsar ve 100–150.000 arası yumurta yumurtlayabilirler.

Eti az kılçık içerir, beyaz ve serttir ancak oldukça lezzetlidir. Yağsız ve daha yumuşak bir doku için genellikle ızgarada pişirilmeleri tavsiye edilir. Ek olarak üretim kültürüne olan uygunlukları sebebiyle ekonomik değerleri yüksektir. Lidaki balığı günümüzde İspanya'da, Yunanistan'da, İsrail'de ve Türkiye'de sorunsuz şekilde üretilmektedir. Lidakiler, yıllarca yapılan kontrolsüz avlanmalar neticesinde denizlerde miktarı azalmış bir balık türü olsa da hala balık çiftliklerinde yetiştirilmektedirler. Fakat balık çiftliklerinde yetiştirilen Lidakiler'in boyları daha büyük ancak etleri daha az lezzetlidir.
Son Güncelleme : 16.08.2018 01:02:18
Lidaki ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Lidaki Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Lidaki"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019