Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yayın Balığı Avı

Yayın Balığı Avı

Yayın Balığı Avı, Yayın balığı, siluridae familyasına ait olan saldırgan bir yapıda, yırtıcı yapıda ve doymak bilmeyen karnivor balık familyası grubuna mensup bir balık türüdür. Yayın balığı pulsuz ve parlak olan uzunca bir vücutları yapısına sahiptir. Kaudal yüzgeç'in yakınında sonlanan çok büyük anal yüzgeçleri bulunmaktadır. Yağ yüzgeçleri bulunmamaktadır. Alt ve üst çenesinde bıyıklar bulunur. Yayın balığının dişleri zımpara gibi oldukça kuvvetlidir. Bu balıklar 3 metreye kadar büyümektedir. Dünyada mersin balığından sonra gelen en büyük tatlı su balığı yayın balığıdır. Bu balığın büyüklüğü ve benzerliği açısından halk arasında tatlı su köpek balığı olarak bilinmektedir. Yayın balıkları derin olan ve bataklık olan suları tercih etmektedir. Bu balıklar geceleri aktif olurlar ve hemen hemen her şeyi tüketebilen balık türüdür. Bu balıkların yiyeceği kurbağalar, su kuşları ve su memelileri olmaktadır. Sessiz ve sakin olan suları hoş görürler. Asya ve Avrupa kıt'asında özellikle de bu bölgelerin güney bölümlerinde bulunurlar. Türkiye'de yayın balığı silurus glanis ve Mezopotamya yayın balığı yani silurus triostegus olmak üzere iki tür çeşidi bulunur. Türkiye'de en büyük vücut yapısına sahip olan yayın balığı Sapanca gölü ve Sakarya nehrinde görülür.

Yayın balığı avı, genel olarak çok kasnaklara sarılı dip oltalarıyla, asma oltalarla, makaralı olta kullanılarak yapılır. Kasnağa 25 metre ip sarılır ve bir fırdöndü takılarak alt tarafına tek beden üzerine bir şamandıra da takıldıktan sonra iğne bağlanır. Fırdöndüye sağlam olmayan bir ip bağlanır ve ipe de ağırlık bağlanır. Sonra hazırlanan olta derin olan yerlere açılmaktadır. Bu işlem genel olarak Kızılırmak da akıntılı derin yerlerde daha çok yapılır. Ağırlık oltayı sabit bir şekilde tutar. Şamandıra suyun içinde akıntıyla birlikte yemi havaya kaldırır ve suyun içinde yere ulaşmasına engel oluşturur. Canlı yem açıkta kalmış olacaktır. Fırdöndüye bağlanmış olan normal ip olta çekildiğinde ağırlık bir yere takıldığında ip kopar ve oltayı çekmeye kolaylık sağlar. Asma oltada iki metre ya da 2.5 metre sağlam ağaç dallarından ya da sazlıklardan kamış oluşturularak uçlarına yine ağaç boyu isteğinize bağlı misina bağlanarak basit bir şekilde fırdöndü hazırlanır. Fırdöndünün alt bölgesine iğne takılır. Bu işlem genel olarak kefal balığı ve canlı yem eklenerek suyun yüzeyinde yani üst bölgesinde kenar kısımlarda derin bölgelerde belli bir alanda hareket etmesi sağlanır. Ağaçları yere suya uzayacak şekilde dengede tutarak belli aralıklarla sıralanabilir.

Yayın balığı avı makaralı oltayla da yapmaktadır. Bu oltayı anlatmaya gerek yok herkes bilir. 20 kilo üzerinde çeken misina ya da çekişi sağlam olan örgü misina isteğe bağlı olarak kullanımı sağlanır. Şamandıraya sahip olan ya da dip oltası kullanılarak yapılmaktadır. Yayın balığı avı genel olarak gece yapılır. Gündüz vakitleri ya da akşama doğru kelebek dediğimiz küçük yayınlar oltaya gelir. Küçüklere zarar vermeden suya bırakırsınız. Gece olta attığınız bölgede sessizlik olduğumda daha iyi olacaktır. Genel olarak sabit bir zemine bağlı olarak bulunmaktadır. Yem olarak kullanılan midyelerin mümkün olduğu kadar büyük olmasında fayda olmaktadır. Çevreye birkaç tane orta boy tabak midyesi atarak yemleme yapmak fayda sağlayacaktır. Tabak midyesinin taze olarak kullanılması gereklidir. Stok olarak kullanılabilecek tabak midyesi klorsuz tatlı su içerisinde göl ya da kuyu suyuyla, suyun fazla ısınmamak kaydıyla bir iki hafta yaşarlar. Bir hafta toplanan midyeler bu şekilde ilerleyen haftalarda da kullanılır. Yayın balığı avı yapılırken hedeflenen balık çok iri olduğu için sağlam bir kaldırıcı her zaman yanınızda bulundurmanızda fayda olacaktır. Avlanan yayın balıklarının hemen temizlenmesi tutulan balığın etinin kalitesini arttıracaktır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 06:03:02
Yayın Balığı Avı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yayın Balığı Avı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yayın Balığı Avı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdığımız bir hobilerimizden iler...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 cm. Olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde v...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de  kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024