Balık Buğulama

Balık Buğulama

Balık buğuluma, balıkta bulunan tüm besin değerlerini almak için ideal bir pişirme yöntemidir. Diğer yöntemlere oranla daha pratik ve zahmetsiz olan buğulama, isteğe göre çeşitli sebzelerle de tatlandırılabilir.

Balık buğulaması için gerekli malzemeler:

  • 1 kg ayıklanıp temizlenmiş küçük balık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su
  • 1 adet limon
  • 1 demet maydanoz
  • 1 miktar tuz

Balık buğulamanın hazırlanışı:

Temizlenip yıkanmış olan balıklar süzdürülür ve bir tepsiye düzenli olarak dizilir. Tüm balıklar yerleştirildikten sonra üzerlerine sıvı yağ gezdirilir. 1 çay bardağı kadar su da konulur. Eğer balıklar çok süzdürülmüşse suyun miktarı arttırılabilir. Tuzu atılır. Maydanozlar da kıyılıp balıkların üzerine serpilir. 1 adet limon ince dilimler halinde kesilerek dizilir. Tepsinin üzeri folyo kağıdıyla kaplanıp fırına atılır.

Balık buğulamasını ocakta yapmak isteyenler balıkları aynı işlemle tavaya dizip, kapağını sıkıca kapatarak pişirebilirler. Sebze ile zenginleştirilmiş bir balık buğulamasını tercih edenler için önerilen balık; levrek. tencerede yapılan levrek buğulaması içerisine katılan sebzelerle ile sağlık için de tüketilesi bir tat.

Levrek buğulaması için gerekli olan malzemeler:

  • 4 adet orta boy fileto haline getirilmiş levrek
  • 1 tane küçük boy havuç
  • 2 tane kerevizin sapı
  • 2 tane çarliston biber
  • 1 tane orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı taze limon suyu
  • 2 tane domates
  • 1 tane orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 bardak su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşık tereyağı
  • Tuz ve karabiber

Levrek buğulamasının yapılışı:

Buğulamanın yapılacağı tava hafif kızdırılarak, birer kaşık zeytin yağı ve tereyağı eklenir. Soğan ve kereviz sapı küçük küçük doğranıp tavaya konur. Sonra havuç ve sarımsak da aynı küçüklükte doğranıp eklenir. Tuzu, karabiberi atılıp karıştırılarak sotelenmeye başlanır. 5 dakika sonra un da eklenip sotelemeye devam edilir. Domatesler soyulup, küp küp doğranır. Kavrulan sebzelerin üzerine konup 10 dk. daha pişirilir. Sonrasında balık suyu yahut su ilave edilip kaynamasını beklenir. Bu arada patatesler soyulup istenilen büyüklükte küp küp doğranır. Kaynamaya başlayan suya atılır. Limon suyunu da ilave edip tavanın kapağı kapatılıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Tercihe göre, patates ve havucun dışında, bezelye, mantar gibi sebzelerde ilave edilebilir.

Levrek filetolar, kuşbaşı gibi iri iri doğranır, tuz ve karabiberle harmanlanır. Balıklar çabuk pişeceği için sebzeler yumuşaya başladığında tavaya ilave edilir. 8 dk. daha pişirilir. Balıkların çok pişip dağılmamasına özen gösterilir. Hazır olan balık buğulaması fazla demlendirilmeden servis edilir.

Not: Balık buğulaması için balıklar temizlenirken kafası ve kemikleri atılmayıp, balık suyu hazırlamada kullanılır. Hazırlanan balık suyu dondurucuda bekletilip çorba ve balık yemeklerinde kullanılabilir.

Son Güncelleme : 17.10.2018 18:26:06
Balık Buğulama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Balık Buğulama Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Balık Buğulama"
Merhaba hanımlar. Havaların soğumasıyla balık mevsiminin başlaması gerçekten çok güzel. Çocuklara da altarnetif vitaminli yiyecek olarak en çokta bu mevsimde balık tercih ediyoruz. Her zaman Kızartma ağır olacağı için bu sefer balık buğulama düşünüyorum nasıl yapacağımı tam olarak bilemiyorum.Sizce nasıl yapmalıyım? Bana yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.
Habibe . 28.10.2018 13:23:53
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019