Trança Balığı Mercan ailesinden gelen ve Ege Denizi'nin ünlü balıklarından biri olan trança balığının eti beyaz ve oldukça lezzetlidir. Eğer ızgaradan vazgeçemeyenlerdenseniz, trança balığının ızgarasını denemenizi mutlaka öneririm. Bunun yanı sıra trança balığı, fırında, yahni şeklinde, haşlama olarak ve salataların içinde de ayrı bir güzel olmaktadır. Bu yazıda sizlere trança balığının ızgarasının nasıl yapıldığını anlatacağım. Yemeği denemek isteyenler için işte trança balığı ızgarasının tarifi. Trança Balığı Izgarası İçin Kullanılacak Malzemeler (5 Kişilik)
Sos İçin
Trança Balığı Izgarası Nasıl Yapılır? Limon suyu bir bardağın içine sıkılır. Yarım demet maydanoz yıkanır ve ince ince doğranır. Sarımsak da soyulup ince ince doğranır. Maydanoz ve sarımsak bir kaba alınır. Trança balıklarının pulları kazınır, yüzgeçleri kesilir ve solungaçları ile bağırsakları çıkarılır. Temizleme işlemi bittikten sonra iyice yıkanır. Yıkanan balıklar 3-4 santim kalınlığında olacak şekilde, eşit ve düzgün biçimde doğranır. Doğranan balıklar, içi çukur olan bir kaba alınır ve ayrı bir tabağa alınmış olan sarımsak ile maydanoz da doğranmış balığın üzerine eklenir. Daha sonra ise üzerine göz kararı tuz ve karabiber, taze sıkılmış limon suyu ve aynı oranda zeytinyağı da eklenip, tüm malzemeler balık ile iyice karıştırılır. Harmanlanan balıklar ara ara çevrilerek en az bir saat olacak şekilde bekletilir. Alevli olmayan kuvvetli bir ateşin yaklaşık olarak 5 parmak kadar yukarısına ızgara yerleştirilir ve ısınması beklenir. Isınan ızgaranın üzeri yağlanır ve harmanlanıp bekletilmiş olan balık dilimleri ızgaraya dizilir. Ara ara balıkların üzerine balıklarla birlikte harmanlanan malzemenin suyundan serpilir ve önce bir yanı sonra da diğer yanı olmak üzere iki yanı da pişirilir. Pişen balık dilimleri tüm gibi gözükecek şekilde servis tabaklarına yan yana dizilir. Bir tava içine tereyağı koyulur. Arpacık soğanı da soyulup ince ince kıyıldıktan sonra tavaya eklenir ve orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Soğanlar pişerken içine tuzu eklenir ve pişirme işlemine devam edilir. Pişen soğanlar küçük bir kaseye alınır ve balığın yanına servis tabağına koyulur. Tabağın geri kalan kısmı da limon dilimleri, roka yaprakları ve kırmızı turp dilimleri ile süslenerek servis edilir. Afiyet olsun. |
Bedriye
19 Temmuz 2024 CumaTrança balığının ızgarasının tarifi gerçekten harika gözüküyor, ama balığın pullarını ve yüzgeçlerini temizlerken nelere dikkat etmeliyim? Bu işlem zor mu, yoksa kolayca yapabilir miyim?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Bedriye Hanım,
Trança balığını temizlemek aslında çok zor değil, fakat biraz dikkat ve özen gerektirir. Pulları temizlerken balığın kuyruğundan başlayıp baş tarafına doğru hareket etmelisiniz. Bunun için balık pulu temizleyici veya keskin bir bıçak kullanabilirsiniz. Balığın yüzgeçlerini ise makas yardımıyla kolayca kesebilirsiniz. Yüzgeçleri keserken kendinizi yaralamamaya dikkat edin. Temizlik işlemi sonrasında balığı iyice yıkayıp kurulayarak ızgara için hazırlayabilirsiniz. Umarım bu bilgiler işinize yarar ve lezzetli bir yemek yapabilirsiniz! Afiyet olsun!