Alabalık

Alabalık

Alabalık, Amatör balıkçılığın gözdesi olarak bilinen bir tür olarak adlandırılmaktadır. Avlamak ve av yerlerini bulmak oldukça zordur. Alabalıklar genel olarak sıcaklık derecesi 10-15 arası olan berrak, soğuk ve bol oksijenli sularda yaşayan, yüzgeçleri dikensiz, oldukça hareketli, pulları oldukça küçük ve iç sularda lezzet bakımından oldukça lezzetli etçil hayvanlardır. Amatör tatlısu olta balıkçılığın gözdesi olarak kabul edilmektedir. Alabalıkların avı oldukça zordur. Aynı zamanda alabalıkların yaşadıkları yeri bulmak da zaman alacaktır ki; alabalık ustaları av yerlerini bu sebepten kimseyle paylaşmak istemezler.

Alabalık Türleri;

Abant Alası; Bolu bölgesine özgü ve sadece Abant gölünde bulunan tür olarak bilinmektedir. Lakin Abant gölü civarındaki göllerde de bulunmaktadır. Abanta 100 km mesafede bulunan Beypazarı Karagölde de Abant alasına benzer bir alabalık bulunmaktadır. Vücudu açık kahverengi üst kısmı ise siyah ve iri siyah benekler ile kaplıdır. Kuyruk yüzgeci diğer alabalıkların aksine çatal şeklindedir. Abant alası maksimum 1 kg ağırlığında bulunabilir. Genel olarak yakalananlar ise 250 gr ağırlığındadır.

Deniz Alası; Günümüzde tatlı sularda üreyip denizlerde büyüme sağlayan tek tür olarak bilinmektedir. Doğu Anadolu'dan Karadeniz'e dökülen nehir ve tüm Karadeniz sahillerinde oldukça sık rastlanmaktadır. Genel olarak vücutları zeytin yeşili üst bölgeleri ise sarımsıdır. Yan kısımları ise daha açık bir renk olup, alt kısımları beyazdır. Sırtlarındaki yüzgeçlerinde siyah benekler bulunmaktadır. Genel olarak tatlı sularda avlanılmaktadır.

Dere-Dağ Alası; Balıkçı tezgahlarında bulunması zor olan tek türdür. Tam anlamıyla bir dere balığıdır. Ve hayatının birçoğunu derelerde geçirmektedir. Eti en lezzetli olan iç su balıklarının başında gelir. Oldukça güçlüdürler. Oksijeni bol olan soğuk suları tercih etmektedirler. Solungaçlarından kuyruğuna kadar olan gövdesinde kırmızı benekleri bulunmaktadır. Etçil bir balık olduğundan sulardaki kabuklu canlıları, sinek larvaları ve diğer balıkların yavruları ile beslenmektedirler. Günümüzde yakalananlar arasında en büyüğü 25 cm olup, 250 gr ağırlığındadır.

Kafkas Alası; Yurdumuzun Doğu Anadolu bölgesinde bulunan nehir ve akarsularda bulunmaktadırlar. Aras nehri ve çevresindeki akarsularda ise oldukça sık karşılaşılmaktadır. Vücudunun yan kısmı ve sırt bölgesine doğru kısmının etrafı kahverengidir. Orta kısmı ise siyah noktalı benekler ile kaplı olduğu bilinmektedir. Karın bölgesi gümüş ve parlak bir renk içermektedir ve ayrıca gözleri oldukça iridir.

Gökkuşağı Alası; En tanınmış ve en çok avlanılan tür olarak bilinmektedir. Adı ise bedeninin yanlarından ilerleyen kırmızı ve pembe kuşaktan kaynaklanmaktadır. Üreme dönemlerinde erkeklerde bu kuşak oldukça göz alıcıdır. Baş ve vücudunun yan kısımları, sırt, kuyruk ve yüzgeçleri küçük olup, siyah benekler ile kaplıdır. Hızlı gelişmektedirler. Bu tür insan eli ile yapılan bir tür olarak bilinmektedir. Tüm dünyada yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Ve aynı zamanda potansiyel olarak tehlikeli bir tür olarak bilinmektedir.
Son Güncelleme : 09.08.2018 06:42:59
Alabalık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Alabalık Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Alabalık"
Ben balık yemeyi çok seviyorum. Haftada bir kaç kere balık alıp evde ailece tüketerek de sağlıklı besleniyoruz. Hafta sonu işçileri bizim buraların çaylarında balık tutmaya gitmişler ve alabalık tutmuşlar. Babada biraz paketleyip getirmişler. Akşam eve gittiğimde bir güzel içini temizleyip, dışlayıp fırında pişireceğim. Sosun içerisine hangi baharatlar eklenir?
Fatma . 31.10.2018 08:39:33
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019