Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık: Lezzetli ve Sağlıklı Bir Seçenek

Fırında balık tarifleri, hem lezzetli hem de kızartmaya oranla daha zahmetsizdir. Farklı tariflerle hazırlanan balık çeşitleri, özellikle kış aylarında ve hafta sonu sofralarında vazgeçilmez bir seçenek haline gelir. Izgara imkanı olmayanlar, yağlı kağıt üzerinde fırına attıkları balıklarda aynı lezzeti yakalayabilirler. Buğulama tercih edenler ise çeşitli sebzelerle birlikte balıkları fırına verebilirler.

Balıklar, yüksek protein değerine sahip olup, yağ ve karbonhidrat oranları düşüktür. Bu sebeple, fırında pişirilerek ana öğünlerde tercih edilmesi son derece sağlıklıdır. Orta boy bir porsiyon fırında pişirilmiş balığın kalori miktarı yaklaşık 501'dir.

Fırında Balık İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 tane levrek
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sarımsaklı çeşni
  • 1 kg patates
  • 3 tane büyük boy domates
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Balıkların iç kısmı için birkaç adet defne yaprağı

Fırında Balık Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisine zeytinyağı, karabiber, tuz, sarımsaklı çeşni ve pul biber koyulup karıştırılır. Ayıklanıp temizlenmiş olan levrekler bu karışımın içerisine batırılarak sosla iyice harmanlanır. Fırın tepsisinin altına yağlı kağıt serilerek soslanan balıklar aralıklı olarak dizilir. Balıkların içerisine aynı yağa batırılmış birkaç tane defne yaprağı konur. Patatesler 1 cm kalınlığında halka şeklinde doğranır. Domatesler dört eşit parçaya bölünür. Soğanlar tercihe göre halka şeklinde doğranır. Biberler çok büyükse ikiye bölünür. Doğranmış olan tüm sebzeler baharatlı yağa batırılıp tepsinin boş yerlerine dizilir. Tercihe göre balıkların karnına birkaç çeri domates koyulabilir.

10 dakika önceden ısıtılmış 250 derecelik fırının orta kısmına tepsi yerleştirilir. Patatesler kızarıp, balıkların üstleri patlamaya başladığında fırın kapatılır ve 10 dakika içerisinde dinlendirilip servis edilir.

Fırında Balık Pişirmenin Püf Noktaları

Hemen hemen bütün balıklar fırında pişirmek için uygundur. Eğer büyük boy balık tercih edilmişse, içi iyice temizlenmelidir. Tam temizlenmeyen balıklar kötü bir tat bırakabilir. Balık kemiğindeki özü almak istenirse, balık kemikleriyle beraber dilimlenerek tepsiye dizilir. Başı kullanılmaz. Sebze olarak soğan, sarımsak, limon, domates ve maydanoz en başta gelen malzemelerdir. Baharat olarak karabiber ve pul biber kullanımı önerilir ve fırında balığın vazgeçilmezi defne yaprağıdır. Eğer balıklar güveç ile fırına atılacaksa, fırının derecesi önceden ısıtılmış 180-200 derece olmalıdır. Pişirme süresi, 1 kg balık için 30-40 dakikadır. Balık için kullanılacak en uygun yağ zeytinyağıdır. Yağlı bir balık tercih edilirse, zeytinyağının miktarı azaltılmalıdır. Buğulama tarzı bir balık yemeği içinse, balık fırına sürüldüğü zaman üzerine bir bardak su gezdirmek yeterli olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Övünç

25 Nisan 2024 Perşembe

Merhaba bende fırında balık yapmak istiyorum ama her balık herpişirme biçiminde olumlu etkiler göstermiyor. Peki fırında balık pişirebilmek için hangi balık türünü almamı önerirsiniz? Yapmışken güzel bir lezzet versin istiyoruz.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Övünç,

Fırında balık yapmak için somon, levrek ve çipura gibi balıkları tercih edebilirsiniz. Bu balıkların eti fırında pişirme için uygundur ve lezzetli sonuçlar verir. Özellikle somonun yağlı yapısı, fırında pişirildiğinde harika bir tat sunar. Balığınızın yanında limon dilimleri, zeytinyağı ve taze otlar ekleyerek lezzeti daha da arttırabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Akvaryum Yunus Balığı

Akvaryum Yunus Balığı

Güncel

Beluga Balığı Türleri ve Özellikleri

Beluga Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Discus Balığı Türleri ve Özellikleri

Discus Balığı Türleri ve Özellikleri