Fırında Balık

Fırında Balık

Fırında balık, tarifleri hem lezzetli hem de kızartmaya oranla zahmetsizdir. Farklı tariflerle yapılabilen balık çeşitleri özellikle kış aylarında, hafta sonu sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Izgara imkanı olmayanlar, yağlı kağıt üzerinde fırına attıkları balıklarda aynı tadı yakalayabilirler. Buğulamayı tercih edenler ise çeşitli sebzelerle birlikte balıkları fırına atabilirler.

Balıkların protein değeri yüksek, yağ ve karbonhidrat değeri düşüktür. Bu sebeple fırında pişirilerek ana öğünlerde tercih edilmesi gayet sağlıklıdır. Orta- bir porsiyon fırında pişirilmiş balığın kalori miktarı 501'dir.

Fırında balık için gerekli malzemeler:

  • 3 tane levrek
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sarımsaklı çeşni
  • 1 kg. patates
  • 3 tane büyük boy domates
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Balıkların iç kısmı için: bir kaç adet defne yaprağı

Fırında balığın yapılışı:

Derin bir kabın içerisine zeytin yağı, karabiber, tuz, sarımsaklı çeşni, pul biber koyulup karıştırılır. Ayıklanıp temizlenmiş olan levrekler bu karışımın içerisine batırılarak sosla iyice harmanlanır. Fırın tepsisinin altına yağlı kağıt serilerek soslanan balıklar aralıklı olarak dizilir. Balıkların içerisine aynı yağa batırılmış bir kaç tane defne yaprağını konur. Patatesler 1cm kalınlığında halka halka doğranır. Domatesler 4 eşit parçaya bölünür. Soğanlar da tercihe göre halka halka doğranır. Biberler çok büyükse ikiye bölünür. Doğranmış olan tüm sebzeler baharatlı yağa batırılıp tepsinin boş yerlerine dizilir. Tercihe göre balıkların karnına bir kaç çeri domates koyulabilir.

10 dk. önceden ısıtılmış 250 derecelik fırının orta kısmına tepsi yerleştirilir. Patatesler kızarıp, balıkların üstleri patlamaya başladığında fırın kapatılır. ve 10 dk. içerisinde dinlendirilip servis edilir.

Fırında balık pişirmenin püf noktaları:

Hemen hemen bütün balıklar fırında pişirmek için uygundur. Eğer büyük boy balık tercih edilmişse içerisi iyice temizlenmelidir. Tam temizlenmeyen balıklar kötü bir tat bırakabilir. Kemiğindeki özü almak istenilirse balık kemikleriyle beraber dilimlenerek tepsiye dizilir. Başı kullanılmaz. Sebze olarak soğan, sarımsak, limon, domates, maydanoz en başta gelen malzemelerdir. Baharat olarak gerekli olan karabiber ve pul biber kullanımıdır. Ve fırında balığın vazgeçilmezi defne yaprağıdır. Eğer balıklar güveç ile fırına atılacaksa fırının derecesi önceden ısıtılmış 180-200 derece olmalıdır. Pişirme süresi 1 kg balık için 30-40 dakikadır. Balık için kullanılacak en uygun yağ ise zeytin yağıdır. Yağlı bir balık tercih edilirse zeytin yağının miktarı azaltılmalıdır. Buğulama tarzı bir balık yemeği içinse, balık fırına sürüldüğü zaman üzerinde bir bardak su gezdirmek yeterli olacaktır.

Son Güncelleme : 25.10.2018 11:37:24
Fırında Balık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Fırında Balık Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Fırında Balık"
Merhaba bende fırında balık yapmak istiyorum ama her balık herpişirme biçiminde olumlu etkiler göstermiyor. Peki fırında balık pişirebilmek için hangi balık türünü almamı önerirsiniz? Yapmışken güzel bir lezzet versin istiyoruz.
Övünç . 02.10.2018 23:40:40
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019