Tatlı Su Balıkları

Tatlı Su Balıkları

Tatlı Su Balıkları, açısından oldukça zengin olan yurdumuzda tatlı suların bulunduğu yerlerde balıkçılık ile turizm bir hayli gelişmiştir. Ülkemizde yaklaşık olarak 40'kın üstünde tatlı su balığı çeşidi bulunmaktadır. Tatlı su balıklarının bazı türleri şöyle sıralanabilir.

Dere Alabalığı: Temiz hızlı ve soğuk akan nehirlerde, özellikle çevresine sabit kalarak yaşar ve kendi sahiplendiği bölgeye diğer balıkların girmesini istemez. Yaklaşık olarak boy uzunluğu 30 ila 40 cm civarındadır. Ağırlığı ise o,5-3 kg kadardır. Besin olarak yumuşakçalar veya yavru küçük balıkları tüketir. Dere alabalığının dişileri 3 yaş civarında olgunlaşarak ekim ila ocak ayları içerisinde yumurta bırakmaya başlar. Erkek dere alabalıkları ise 2 yaş civarında olgunlaşır. Dere alabalıkları yer yer akıntılara karşı yaklaşık 1,5- 2 metreye sıçrayarak yüzerler. Tatlı su balıkları içinde en değerli ve tercih edilen bir tatlı su balığı türüdür. Besin değeri yüksek olmasının yanı sıra mükemmel lezzeti sebebi ile ekonomik oldukça yüksektir.

Ankara Çamur Balığı: Doğu ve iç Anadolu'nun akarsuları ve göllerinde yaşayan Ankara çamur balığı, dipte bulunan çamuru emerek çamurun içindeki böcek, larva ve küçük hayvanları seçerek beslenir. Uzunluğu 6 ile 7 santimetreye kadar boy atabilen Ankara çamur balığı, sığ suların oldukça yüksek olan ısısına uyum sağlayabilir. Mayıs ile haziran ayları içinde yapışkan özellikte olan yumurtalarını tatlı su kıyılarının çakıl ve kumlu bölgelerine dökerek üremesini sağlarken, tabiatın doğal dengesinin korunması açısından önemli rol oynayabilir.

Dere Pisisi: Akarsuların en iç bölgelerinde ve nehirlerin denize karışan acı su kısımlarında yaşayan bir balık türüdür. Özellikle Akdeniz bölgesinde oldukça fazla rastlanabilir. Ayrıca akıntısı fazla olmayan tatlı suların kumlu diplerinde yaşarlar. Dere pisisi balığının yaklaşık olarak uzunluğu 25-30 cm kadar olmasına rağmen bazen de yarım metreye kadar ulaşa bilmektedir. Dere pisisi balığı yaşadığı tatlı suların sıcaklığına göre şubat ile mayıs ayları içinde üreyerek yaklaşık 800 bin civarında yumurta bırakırlar. Ekonomik değeri oldukça fazla olan dere pisisi balığının etinin de oldukça lezzetli olması sebebi ile özellikle tercih edilen tatlı su balıkları arasında yer almaktadır.

Somon: Tatlı su balığının anavatanı olan Kuzey Amerika'dan tüm dünyaya yayılmıştır ve yurdumuza ise üretimi yapılmak için getirilmiştir. Ortalama boy uzunluğu 60 ile 100 cm' kadar varabilen somonun ağırlığı ise 3ile 15 kg arasında olabilir. Tatlı su somon, özellikle hızla akan suların oksijeni oldukça fazla ve temizliği ile bilinen sularda yaşar. Doğal ortamda yetişen somon 2-3 metre yüksekliğe atlaya zıplaya yüzerek yaklaşık 2 veya 3 bin km'lik uzaklıktaki nehirlere ulaşarak bu nehirlerde ekim ile kasım ayları içinde ürerler. Somon yavruları tekrar acı sulara ulaşırken yetişkinleri ise denize uyum sağlar. Somonlar, et obur olarak bilinirler ve irili ufaklı balık türleri, kabuklular, sinekler ve böcekler ile beslenirler. Tatlı su balıkları arasında en lezzetli ete sahip olan somonun lezzetli etinin yanı sıra yumurtasından ise kırmız havyar üretimi yapılır. Diğer tatlı su balıklarına oranla ekonomik değeri oldukça fazladır.

Son Güncelleme : 11.09.2018 17:18:37
Tatlı Su Balıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Tatlı Su Balıkları Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Tatlı Su Balıkları"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019