Lüfer

Lüfer

Lüfer, Lüferin ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık türüdür.Lüfer Türkiye denizlerinin incisi ve boğazların efendisi olarak isimlendirilmektedir. Amatör balıkçılığında önemli yere sahiptir. Lüfer o kadar önemli hale gelmiştir ki İstanbul zenginleri, gümüş zokalar dökerek lüfer yakalarlardı. Geçmişten günümüze doğru önemi artarak devam etmiştir.

Lüferin genel özellikleri şunlardır:

  • Vücudu uzun, sırt yüzgeçleri iki tane olup ağızları ile dişleri oldukça sivri ve güçlü olan, kuyrukları çatallı bir balıktır.
  • Sırtı tamamen pullarla örtülüdür. Pul sayısı ortalama 90 ile 100 arasındadır.
  • Sırt tarafı koyu mavi ile yeşil renginde alt tarafı ise gümüş renginde olup yanlarında da bu renklerden daha açık karnı parlak beyaz renktedir.
  • Oldukça keskin dişlere sahiptir.
  • Uzunlukları 110 santimetreye kadar çıkarken ağırlıkları ortalama 11-13 kilogramdır.
  • Karadeniz, Marmara, Hint Okyanusu, Atlas Okyanusunu ve Akdeniz'de sürüler halinde dolaşan lüfer pullu bir göçmen balık olarak da isimlendirilir. Soğuk denizlerde yaşadığı için daha yağlı ve daha lezzetlidir. Ülkemizde İstanbul Boğazında en çok rastlanır.
  • Sıcak denizlere indikçe tadı yavanlaşır ve kendine mahsus lezzet ve kokuyu kaybeder. En tatlı ve lezzetli zamanı ise Eylül ortasında Ocak sonuna kadar olan zamandır. Bu devrede lüferin ve çinekopun da ızgarası güzel olmaktadır. Fakat mevsimine göre daha kısadır. Kasım sonunda azalarak kaybolur. Lüferin diğer zamanlarda buğulaması kebabı tavası pilakisi gibi yemek çeşitleri de yapılabilir ilkbahar dönemlerinde bu yemek çeşitlerinin yapılması daha uygundur.
  • Lüferler genellikle tatlı suları sevmektedir. Lüferin denizlerden başka acı sulardaki sazlıklarda nehir ve dere ağızlarında avlamak en uygundur.
  • Lüferin yaşayabileceği ortam oksijen seviyesi bakımından daha düşük olması gerekir. Diğer balıklardan daha az oksijeni olan daha zehirli sularda ve akıntının fazla olduğu yerlerde yaşayabilir.
  • Denizin her yerinde lüferleri bulmak mümkündür. Lüfere genellikle derin sularda rastlanmaz. 30-40 santimetreden sonra lüfer görmek mümkün değildir.
  • Lüferler denizlerde sürekliliği gezinen bir balık türüdür. Genellikle sürü halinde dolaşmakta yemek yeme esnasında durmaktadır. Küçükten büyüğe doğru Defne yaprağı, çinekop, lüfer, sarıkanat, kofana, sırtıkara olarak isimlendirilebilir.
  • Lüferler ilkbaharın son ayı olan Mayıs ayının sonu ile birlikte üreme dönemine girerler. Haziran ayının ilk haftasına kadar bu üreme dönemi devam eder. Bu dönemde avlanması kesinlikle yasaktır. Eylül sonu ekim başı gibi Karadeniz'de yumurtlayan balıklar İstanbul boğazında görünmeye başlar.

Lüfer hangi mevsimde ve hangi koşullarda avlanır?

Lüfer balığı, balıkların babası olarak isimlendirilen bir balıktır. Balık yakalamaya çalışan kişilerin en çok zevk aldığı balık türü olarak da bilinir. Fakat yakalanması kolay değildir.Yakalanması sonbahar mevsiminde olmaktadır. Çünkü bu dönemde Karadeniz'den Marmara'ya doğru göçe başlarlar. Lüfer avcılığı hem kıyıda hem de tekneyle yapılabilir. Lüferlerin avlanma zamanları ise akşam saatlerinde olduğunu unutmamak gerekir. Lüferleri avlamak için kullanacağınız yem mutlaka canlı olması gerekir. Çünkü lüfer balıkları balıkların babası olarak nitelendirdiğimiz için kendi altındaki birçok balık türünü yemek kapasitesine sahiptir.Bu balık türleri arasından en doğru olanı ise tekne avcılığı sırasında kullanılacak balık türü Zargana ve İstavrit olmalıdır. Kıyıda avlanma yapacaksanız altı ağrısı mantar olta takımını kullanmanız en uygun olacaktır. Avlanacağınız bölgede istavritin bol bulunuyorsa gece vakitlerinde yada akşam üzerlerinde lüfer avına çıkmak daha doğrudur. Çünkü istavrit ve Zargana akşam vakitleri az bulunur.

Lüferler nerede bulunur?

Genellikle İstanbul'da görülür. Fakat İstanbul'da da her dönem farklı yerlerde görülmektedir. Özellikle Çubuklu, Tarabya, Sarıyer bölgelerinde Bazense Kuleli ve Saray burnu taraflarında görülür. Özellikle Sarıyer ve Tarabya tarafları oldukça verimlidir. Lüferler grup halinde gezdiği için bu bölgelerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Lüfer türleri şunlardır:

Çinekop: 15-18 santimetre arasında bir uzunluğa sahip lüfer yavrusudur. Kiloları ise 50-70 kilogram arasındadır. Bu balık türünün avlanması ve satılması kesinlikle yasaktır.

Sarıkanat: Boyları 15-25 santimetre uzunluğunda ulaşabilen lüfer yavrusudur. Kilolarında ise 70-110 arasında ağırlığı değişebilir. Avlanması ve satılması kesinlikle yasaktır.

Lüfer: Ortalama 28 santimetre uzunluğundan sonraki türlere verilen genel addır. Lüferin ağırlığı 120-330 kilogram arasında bulunur. Avlanması ve satılması duruma göre değişebilir. Özellikle 30 santimetre uzunluğunda kadar lüfer olarak adlandırabiliriz. Daha büyüklerine ise Sırtına ve kofana ismi verilir.

Kofana: 30 santimetreye üzerindeki lüfer türlerine verilen addır. Ağırlığı 500 gram geçer. Satılması ile alınması serbest olan balık türüdür. Fakat nadir şekilde bulunur.

Sırtıkara: 50 santimetre ve üzerindeki lüfer türlerine verilen addır. Avlanması da satılması serbesttir. Uzun zamandır Türkiye denizlerinde görülmemiş lüfer türüdür.

Defne yaprağı: Boyu bir santimden 10 santimetreye kadar olan lüfer yavrularına verilen addır. Kiloları 50 kilogram ağırlığına ulaşabilir. Satılması ve avlanması kesinlikle yasaktır.

Son Güncelleme : 16.08.2018 02:11:36
Lüfer ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Lüfer Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Lüfer"
Merhaba çok şükür av yaaağı kalktı havalar yavaştan soğumaya başladı ve balıkctezgahlarıcrenklenmeye başladı. Ben geçen sene bir arkadaşımda lüfer yemiştim ve çok lezzetliydi. Bu sene işallah bende evde yapıp ailemle beraber yiyeceğim. Ben daha önce lüferi tavada yemiştim. Izgarada lifer nasıl olur?
Anıl . 02.10.2018 20:05:06
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avlan...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019