Kofana Balığı Kofana balığı, lüfer balığının büyük formudur. Vücut yapısı uzun, sırt yüzgeçleri iki adet, kuyruğu çatallı ve ağız yapısı geniştir. Çenesi kuvvetli ve dişleri sivridir. Yan tarafları düz ve pullarla kaplıdır. Sırt kısmı koyu mavi-yeşil renkte olup, alt kısmı gümüşi ve yanları daha açık renklidir. Karnı ise parlak beyazdır. Keskin dişlere sahiptir ve uzunlukları 110 cm'ye, ağırlıkları 11,5 kg'a kadar ulaşabilir. Alt çene, üst çeneye göre biraz daha öne doğru çıkıntılıdır. Bu balık, güçlü çene yapısı ve keskin dişleri ile tanınır; gördüğü her türlü balığı parçalayarak yer. Dişleri jilet kadar keskindir. Kofana Irkının Özellikleri Kofana balığının küçük formuna lüfer, büyük formuna ise sırtıkara denir. Üreme dönemi Mayıs ayının sonu ile başlar ve Haziran ayının ikinci haftasına kadar devam eder. Ekim başında Karadeniz'de yumurtlayan balıklar, İstanbul Boğazı'ndan Marmara Denizi'ne geçiş yaparlar. Bu göç balığı, Marmara Denizi, Boğazlar ve Karadeniz'de avlanır. Kofana, olta, zıpkın ve gırgır ağları ile avlanabilir. Zoka, olta ve kaşık ile tutulduğunda, balığın ağzından iğneyi çıkarırken çok dikkatli olunmalıdır. Günümüzde çok nadir olarak görülmektedir. Kofananın Pişirilmesi Kofana balığının eti beyaz ve çok lezzetlidir. Özellikle odun kömüründe ızgarası oldukça lezzetli olur. Tuzlama veya fileto çıkarılıp küçük parçalar halinde kızartılması da güzel bir pişirme yöntemidir. Ek Bilgiler Kofana balığı, genellikle açık denizlerde avlanır ve güçlü yapısı nedeniyle zorlu bir avdır. Balıkçılar arasında oldukça değerli bir türdür. Ekosistemdeki avcı balıklar arasında yer alır ve besin zincirinin üst kademelerinde bulunur. Kofana, avlanma teknikleri ve lezzeti nedeniyle gastronomi dünyasında da önemli bir yere sahiptir. |