Çipura Türleri ve Özellikleri
15 Temmuz 2024

Çipura Türleri ve Özellikleri

Çipura, halk arasında "çupra balığı" olarak da bilinir. Akdeniz bölgesinde yaşayan Sparidae familyasına mensup bir balık türüdür. İklim yapısından dolayı hemen hemen tüm Akdeniz'de rastlanılır. Güneydoğu Akdeniz açıklarında, İngiltere kıyılarında, Kanarya Adaları'nda, Verde Burnu'nda ve az miktarda da Karadeniz kıyılarında yetişir. Çipura balığı, tropikal, yarı tropikal ve ılıman iklimlerde yaşamayı sever. Bunun dışında deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu ve çamurlu ortamlarda da yaşayabilir. Çipura, yaşadığı iklimdeki akarsuların başlangıcında bulunan ağız kısımlarında da yaşamını sürdürebilir. Türkiye'de ise en fazla çipura, güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında yaşamaktadır.

Çipura Balıklarının Büyüklüklerine Göre Sınıflandırılması
  • 30-50 gram arası ince lidaki
  • 100 gram kadar olanlar lidaki
  • 100-180 gram olanlar ise kaba lidaki
  • 200 gram ve üzerindeki ağırlıkta olan balıklar çipura olarak adlandırılır
Çipura Beslenme Özellikleri ve Alışkanlıkları

Çipuraların beslenme özelliklerini ve alışkanlıklarını incelemek için yapılan çalışmalarda 0-3 yaş arası balıkların mide içerikleri araştırılmıştır. Çalışma neticesinde çipuraların karnivor bir form özelliğine sahip olduğu, ergin çipuraların Crustacea ve Mollusca familyasına ait canlı türleri ile beslendikleri gözlemlenmiştir.

Fizyolojik Özellikleri

Çipuralar fizyolojik özellikleri bakımından incelendiğinde, sırt yüksekliklerinin biraz fazla ve lateral kısımdan yassılaşmış simetrik sırt ve gövde yapısına sahip oldukları görülmüştür. Çipuralarda baş bölgesi iridir. Çipuranın burun kısmı küt, ağzı ise terminal konumlu olup düzdür. Diş yapısına bakıldığında alt çenenin ön bölümünde 4 adet kanin, arka bölgede 3 sıra molar şeklinde yerleşmektedir. Çipuraların üst dudağı alt dudağına göre biraz daha kalındır. Ağız bölümü gözün başlamış olduğu hemen paralelinde sona ermektedir. Çipuralarda göz orta seviyede gelişmiştir. İki göz arasında V harfine çok benzer bir şekilde bir bant görülmektedir. Çipuraların çeneleri çok kuvvetlidir. Diğer bazı farklı balıkları ve küçük kabuklu canlıları zorlanmadan kolaylıkla yiyebilen etçil bir balık türüdür. Yaz aylarında hava sıcaklıkları artınca daha sığ sularda, sıcaklığın düşük olduğu kış aylarında ise 30-40 metre derinliğindeki sularda yaşarlar. 2 yaşlarına dolunca da çok daha derin yerlerde yaşamlarını sürdürürler. Üreme dönemleri ise Ekim ve Aralık ayları arasındadır ve bu aylar arasında 100-150 bin arasında yumurta bırakırlar. Çipura çok kılçığı olan bir balık değildir. Eti beyaz, sert ve inanılmaz derecede lezzetlidir. Izgara yapılarak tüketildiğinde çok daha güzel olmaktadır. Ayrıca kültür balığı olarak çiftliklerde de üretimi yapılmaktadır. Çipuranın üretim çiftliklerinde yetiştirilmesi bakımından Türkiye, İspanya ve Yunanistan da başarılı bir şekilde üretim yapmaktadır.

Çipura Avcılığı ve Çiftliklerde Üretimi

Maalesef yapılan bilinçsiz avlanmalar sebebiyle çipuraların yıllar içinde denizdeki sayıları azalmış ve daha çok balık çiftliklerinde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Ancak tat bakımından çiftlikte yetiştirilen çipura ile deniz çipurası arasında çok fazla fark bulunmaktadır. Balık çiftliklerinde yetiştirilen çipuralar denizdekilerle kıyaslandığında çok daha iridirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yediger

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Çipura balığının Akdeniz'de yaygın olduğunu biliyorum ama Karadeniz kıyılarında da bulunabildiğini yeni öğrendim. Bu balığın farklı büyüklüklerde özel isimlerle sınıflandırılması ilginç geldi. Peki ince lidaki ile kaba lidaki arasında tat veya pişirme yöntemi açısından bir fark var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yediger,

Çipura balığının Akdeniz'de yaygın olduğunu biliyorsunuz, ancak Karadeniz kıyılarında da bulunabileceğini öğrendiğinize sevindim. İnce lidaki ve kaba lidaki tat ve pişirme yöntemi açısından bazı farklılıklar gösterebilir. İnce lidaki, daha küçük olduğu için genellikle hafif ve narin bir tada sahiptir. Bu nedenle ızgara ya da fırında pişirme gibi yöntemlerle hazırlamak idealdir. Kaba lidaki ise daha büyük ve etli olduğundan, dolgun ve yoğun bir lezzete sahiptir. Bu balığı buğulama veya kızartma gibi yöntemlerle pişirerek en iyi sonuçları alabilirsiniz. Her iki tür de taze ve doğru pişirme yöntemleriyle oldukça lezzetli olur. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Balıkların Çiftleşmesi

Balıkların Çiftleşmesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kadife Balığı Türleri ve Özellikleri

Kadife Balığı Türleri ve Özellikleri

Midas Balığı Türleri ve Özellikleri

Midas Balığı Türleri ve Özellikleri

Zargana Balığı Türleri ve Özellikleri

Zargana Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalamar Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalamar Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırlangıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Kırlangıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Karakulak Balığı Türleri ve Özellikleri

Karakulak Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Sarpa Balığı Türleri ve Özellikleri

Sarpa Balığı Türleri ve Özellikleri