Balık Türleri

Balık Türleri

Balık türleri, denizlerde, okyanuslarda, denizlere dökülen nehirlerde, akarsu ve göllerde yaşayan yüzlerce balık türüne rastlamak mümkündür. Balıklar göç eden hayvanlardandır. Bu sebeple eski tarihlerde var oldukları bölgelerin dışında başka bir denizde görülebilirler. Bazı balık türleri ılıman sıcak suların diplerinde yaşarlar. Bazıları ise denizin yüzeyine yakın yerlerde. Balık türlerinin bazılarının lezzetli etinden dolayı ekonomik değeri vardır. Avlanması yapılır ve dünyanın bir çok ülkesinde tüketilir. Bazı türleri zehirlidir. Büyük balıkların başında köpek balıkları gelir ki onlarda sağlık alanında kullanılır. Ülkemizde bilinen balık türlerinin sayısı 511'dir. bunların 127'si tatlı su balığı, 384'ü ise deniz balığıdır.

Trakonya: Zehirli bir balık çeşididir. Ülkemizin denizlerinde bulunur. En fazla 35-40 cm boylarına ulaşabilen hareketsiz bir balıktır. Buna rağmen diplerde av yakalamada çok hızlıdır. Küçük balık ve kabuklu böceklerle beslenir. Çarpan balığı olarak da bilinen trakonyaların öldükten sonrada zehri devam eder. Özel olarak avlanmazlar fakat bilinmeden yenilirse, zehri bir insanı sakat edebilir. Avlanmadığı için ticari değeri yoktur.

Trakya levreği: Trakya tarafında Karadeniz'e dökülen nehir ve acı su bölgelerinde yaşayan balıklardır. Sürü halinde kumlu olan diplerde yaşarlar. kurtlar, sinek lavları ve balık yumurtalarıyla beslenirler. Balık yumurtalarıyla beslenmeleri diğer değerli balıklar için zarar verici bir durumdur. Nisan- mayıs ayları arasında üremeleri gerçekleşir. Eti lezzetli olan levreğin bol bol avlanması doğa için faydalı bir eylemdir.

Trança: Egenin ünlü balıklarından olup mercan ailesindendir. Tek başına, sıcak ve ılıman sularda, deniz diplerinde, kayalık ve kumluk bölgelerde yaşarlar. Boyları ortalama 40-50 cm'dir. Kış aylarında denizin daha da derinine inen trançanın dişleri, her türlü kabukluyu kıracak kadar güçlüdür. trançalar hermafrodittirler. Çok avlanıldığı için nesli tükenmek üzere olan balığın eti beyaz ve lezzetlidir.

Turna balığı: Bir tatlı su balığı olan turnalar; Karadeniz bölgesine akan temiz ve bitkili göllerde yaşarlar. Yaban ördeklerine bile saldıran turna balığı yırtıcı ve hareketlidir. Tüm balıklara saldırdıkları gibi bazen kendi yavrularını dahi yerler. Uygun şartlar 20-25 yıl yaşarlar. Büyüme oranları dişi ve erkeğe göre değişir. Erkeler 100 cm, dişiler 150 cm kadar büyürler. Özellikle spor avcılığında nam yapmış olan balığın, 1-3 kg ağırlığında genç türlerinin eti lezzetlidir. 2-3 yaşlarında 200 bin yumurta vererek üremeye başlarlar. Üremeleri bahar aylarında olur.

Uçan balık: Güney ege ve Akdeniz'de bulunan uçan balıklar denizin yüzeyine yakın yaşarlar. Beslenmeleri, omurgasızları, yavru balıkları, planktonları yiyerek gerçekleşir. Boyları 20-30 cm'dir. Büyük kanatları vardır ve hızlı yüzerler. Suyun üzerinde 25-30 cm yükselip planör uçuşları yapmalarından bu ismi almışlardır .

Uskumru: Adı çok duyulup bilinen, Marmara bölgesine ait olan bir balık türüdür. Ortalama 25-30 cm kadar büyürler. Eti çok lezzetli ve bol bol avlanırlar. Göç yapma özelliği olan balıklar Karadeniz, ege arası göçler yapmıştır. Üreme zamanı şubat- nisan arası olan balıkların dişileri üremeyi, denize 400'e yakın yumurta bırakarak yaparlar. Hamsi, çaça gibi küçük balıkları yiyerek beslenirler. Kendi düşmanları ise kofana ve toriktir. 8-10 yıl yaşayan balıkların ekonomik değeri yüksektir. Uskumrunun kurutulmuşuna çiroz denir. Pek lezzetli bir ete sahip olmayan başka bir türü de Atlantik'te yaşar.

Üzgün: Güzel bir renge sahiptir. Bu özelliğinden dolayı mine balığı diye de anılır. Türkiye denizlerinde yaygın olan üzgün, 25 cm kadar büyür. Sığ sulardan derin sulara inebilir. Karides, deniz kestanesi, yengeç, deniz yıldızı, yosunları yiyerek beslenirler. Sahip olduğu dikenleri ve etinin lezzetsiz olmasından dolayı çok avlanmazlar. Dikenelerinde az da olsa zehir bulunur bu sebepten ekonomik değeri pek yoktur.

Vatoz: Bir köpek balığı türüdür. Farklı farklı türleri tüm dünya denizlerinde bulunur. 1 metreyi aşan boyları vardır. Fazla hareket etmeden derinlerde avlarını beklerler. Üremeleri bahar ve yaz aylarında olur. Bu zamanlarda sahile yaklaşıp dişileri 10-30 yumurta verirler. Vatoz balığının karaciğerinden yağ ve A vitamini üretilir. Eti lezzetli ve ekonomik değeri vardır. Fakat az avlanır.

Yayın: Akar su ve göllerin en uzun yaşayan ve en uzun büyüyen tatlı su balığıdır. En fazla 100 yıl yaşayan yayın balığının boyu da 3 metreye kadar uzayabilir. Yavaş akan suların diplerinde hareket etmeden yaşarlar. Et oburdurlar. Üremeleri mayıs- haziran aylarında olur. Geceleri sessizce yumurtalarını bırakırlar. Tatlı su balıklarının en lezzetlisi oldukları için ekonomi değeri de yüksektir.

Son Güncelleme : 17.10.2018 05:25:31
Balık Türleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Balık Türleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Balık Türleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avlan...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019