İstavrit Balığı Türleri ve Özellikleri

İstavrit balığı, sağlığa birçok faydası ile bilinen bir deniz canlısıdır. Eklem ağrıları, unutkanlık ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkileri vardır. Ayrıca, düşük maliyeti sayesinde her sofrada yer alabilir. Çocukların boy uzamasına katkı sağladığı da belirtilmektedir.
İstavrit Balığı Türleri ve Özellikleri
03 Eylül 2024

İstavrit Balığı


İstavrit balığı, vücut yapısal özellikleriyle dikkat çeken bir deniz balığıdır. Vücudu yanlardan hafifçe uzun ve basıktır. Yan çizgileri vücudun yarısına kadar düz, yukarıya doğru eğik olarak devam eder. Renkleri sırt kısmında kahverengi veya gri, yanları gümüş mavisi ve karnı beyazdır. Yan çizgi boyunca 69-79 arasında değişen kemiksi pul bulunur.

Faydaları


İstavrit balığı, sağlık açısından birçok fayda sağlar:
  • Eklem ve migren ağrılarına iyi gelir.
  • Beyin için önemli protein ve yağ asitleri içerir.
  • Hafızayı güçlendirir ve unutkanlığa iyi gelir.
  • Kalp ve damar tıkanıklığına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve metabolizmayı düzenler.

Yaşam Alanları ve Beslenme


İstavrit balığı, gezici balıklar grubundadır. Mayıs ve Haziran ayları arasında sürü halinde ürerler. Hamsi, çaça ve çamuka gibi balıkların yavrularıyla beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yaşamayı severler.

Tüketim ve Lezzet

Her mevsimde yakalanabilen istavrit balığı, özellikle Kasım ile Şubat ayları arasında en lezzetli dönemindedir. Tavası ve fırında pişirilmiş hali çok lezzetlidir. İstavrit balığı, hormon seviyesini dengeler ve kan damarlarının esnekliğini korur. Kansere neden olan hücreleri engeller, kötü kolesterolü dengeler ve kan basıncını düzenler. Omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ancak, istavrit balığı belirgin derecede cıva içerebilir, bu nedenle hamile kadınlar ve emziren anneler tarafından tüketilmemesi önerilir. İçerisinde bulunan yüksek cıva, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Ekonomik ve Sağlıklı

İstavrit balığı, her mevsimde mevcut olduğu için oldukça ekonomiktir. Satış fiyatı düşük olduğundan her sofrada yer alabilir. Kış aylarında haftada bir gün balık yenmesi tavsiye edilirken, bu tavsiyeler arasında istavrit balığı da bulunur.

Çocuklar İçin Faydaları

İstavrit balığının üst kısmında bulunan kahverengi bölüm, çocuklarda boy uzamasını sağlayan maddeleri içerir. İstavrit balığı kürleri ile 6 ayda çocuklarda boy uzatma sağlanmıştır. Bu kür şöyle yapılır: Taze istavrit balığı, kızartma yapılmaması dışında, ızgara veya haşlama usulüyle temizlenerek, üzerine limon suyu dökülerek, haftada iki gün, altı ay boyunca aksatmadan uygulanırsa çocuklardaki boy farkı gözlemlenebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Akasoy 08 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba istavrit balığının tam bir mucize olduğunu söylüyorlar tam olarak mevsimi ne zaman istavrit balığının. Hangi yöntemle pişirsem tadı güzel olur ben normalde hamsiyi balık tavasında yapıyorum istavrit için tava mı uygun fırın mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba! İstavrit balığı genellikle sonbahar ve kış aylarında daha bol ve lezzetli olur. Tava da uygun bir yöntemdir, aynı hamside olduğu gibi istavriti de tüketebilirsiniz. Ancak fırında da pişirebilirsiniz; bu yöntemle daha sağlıklı ve hafif bir lezzet elde edersiniz. Her iki yöntemi de deneyerek damak zevkinize en uygun olanı bulabilirsiniz. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Popüler İçerikler
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Balık Hapının Faydaları Nelerdir?
Balık Hapının Faydaları Nelerdir?
Diskus Türleri ve Özellikleri
Diskus Türleri ve Özellikleri
Fırında Palamut Balığı Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Palamut Balığı Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Çipura Türleri ve Özellikleri
Çipura Türleri ve Özellikleri
Güncel
Ot Balığı Türleri ve Özellikleri
Ot Balığı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Torik Balığı Türleri ve Özellikleri
Torik Balığı Türleri ve Özellikleri