Mezgit

Mezgit

Mezgit, benim en sevdiğim balık türlerinden biridir. Özellikle etinin tavuk etine benzemesi diğer balıklara göre daha lezzetli olduğunu düşündürmektedir. Zaten tavuk balığı diye de adlandırılmaktadır. Avrupa'da tuzlanmış yada konserve olarak tüketilebilen bu balık ülkemizde taze olarak tüketilmektedir. Ana vatanları Atlas okyanusu olan mezgit balıkları, 30 ile 300 metre arasındaki derinliklerde yaşayabilmektedirler. Yaşadığı denizlerin sıcaklıkları ılıman ve aşırı soğuk olabilmektedir. Kışın daha çok şiddetli akıntı sebebiyle Karadeniz'den Marmara'ya doğru sürü olarak göç etmektedirler. Kemik balıklar gurubunun, mezgitgiller ailesinden olmaktadırlar.

Mezgit Yapısal özellikleri

Mezgit balığı, ince uzun gövdeye sahip bir balıktır. Boyu 50 cm kadar ulaşabilmektedir. Ağırlıkları 1-2 kg bulanları olabilmektedir. Gözleri iri olan mezgit balığının bilinen 4 türü bulunmaktadır. Genelde sırt kısmı sarı, kahverengimsi ve parlak olan mezgit balığının türlerine göre rengi değişebilmektedir. Geniş ağızlı olup dişleri çok kuvvetli olmaktadır. Dişiler erkeklerden daha iri olmaktadır. Aynı zamanda vücut kalınlıkları erkeklerden daha fazladır. Mezgit balıkları denizin dip kısımlarına yakın yerlerde yemlerini aramaktadırlar. Hamsi gibi sürüler halinde yaşamaktadırlar. Küçük balıklar ve başka deniz hayvanları ile beslenmektedirler. Üreme zamanları Kasım ve Mayıs aylarında olan mezgit balığının dişisi, tek seferde 200.000 yumurta bırakabilmektedir. Yavrularda beslenmek için denizin sığ kısımlarını tercih etmektedirler.

Mezgit Avlama

Mezgit balığı genellikle sürüler halinde avlanmaktadır. Genellikle balıkçılar tarafından troller ile avlanmaktadır. Mezgit balığı avlama genellikle yemli takımlarla olmaktadır. Ancak çapari ile de yakalanabilir. Mezgit, özellik olarak yakalandığı zamana olduğu yerde dönmeye başlamaktadır. Bu yüzden oltayı çok çabuk bozmaktadır. Oltada kullandığınız iğne sayısını 3-4 iğne ile sınırlandırmak yeterli olacaktır. Kullanacağınız olta takımı için ortalama 2 metre boyunda ve 0.25 mm çapında beden misinanın iki ucuna kasa düğümü atmamız gerekir. 2-3 numara iğnelerin bağlanmış olduğu 0.20 mm çapındaki misina ile hazırlanan en çok 15 cm boyundaki köstekleri beden üstüne eşit aralıklarla bağlarız. Hazırladığınız bedenin bir ucuna kurşun, diğer ucunu da oltadaki fırdöndüye takarız. Fırdöndünün ön kısmına ikinci bir kurşun daha bağlarız. Kıyıdan yapacağınız avlarda iğnelerin köstek misinasına bağlanmış olduğu arka kısma küçük bir mantar takarsak yem takılmış olan iğneler dibe oturmayacağından av daha verimli olabilecektir. Mezgit balığının eti çok yumuşak ve hassas olduğu için avdan sonra koyduğunuz suyu sık sık değiştirmelisiniz. Suyun ısınması balığın bozulmasını hızlandırabilecektir. Mezgit balığı ile çok güzel kızartmalar yaparak tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Bol şans.
Son Güncelleme : 14.08.2018 05:37:34
Mezgit ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mezgit Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Mezgit"
Eşim balık tutmaya gitmişti. Akşam eve geldiğinde hayatımda ilk kez gördüğüm bu balığı tutmuştu. Adının mezgit olduğunu buradaki yazılanlardan öğrendim. Ancak balıkla ilgili olarak çok yumuşak bir yapıya sahip olan bir balık olduğu belirtilmiş. Izgarada pişirmeyi düşünüyoruz. İçinin yumuşak olması sebebiyle balığın dağılacağından korkuyorum. Böyle bir sorunla karşılaşır mıyız sizce?
Betül . 26.10.2018 14:01:42
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019