Melanur Balığı Türleri ve Özellikleri
06 Temmuz 2024

Melanur Balığı Türleri ve Özellikleri

Melanur Balığı

Genel Bilgiler

Melanur balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde yaygın olarak bulunan ve Sparidae ailesine ait olan bir balık türüdür. Bilimsel adı Oblada melanura olan melanur balığı, genellikle 25 cm uzunluğunda olup, nadiren 40-45 cm boyutlarına ulaşabilir. Melanur balığı, mercan ve karagöz balıkları gibi kayalık ve taşlık deniz diplerinde, kovuklarda yaşamını sürdürür. Kuyruk yüzgeci çatallı olup, kuyruk dibinde belirgin bir siyah leke bulunur. Sırtı koyu kurşuni renkte, yan tarafları mavimsi gümüş renginde ve gri paralel çizgilerle kaplıdır. Karnı beyazdır ve pulları derisine iyi bir şekilde uyum sağlar.

Avlanma Yöntemleri

Melanur balığı, çift köstekli takımlarla ve dip sürtmesi takımlarıyla avlanır. Aynı aileden olan diğer balıklardan daha kıvrak ve hızlıdır. Su üstünde dolaştığı zaman, hareket eden ve parlak olan her şeye saldırır. Bu nedenle sıfır numara kaşıkla, dibinde parlatılmış küçük bir kıstırma olan beyaz, parlak ve çıplak iğneyle avlanır. Avlanırken sulina, midye, deniz solucanı ve karides gibi yemler kullanılır.

Besin Değeri ve Tüketim

Melanur balığı beyaz etli ve oldukça lezzetlidir. Tulum çıkarıldıktan sonra, eti iki yanından yaprak halinde kesilip, küçük parçalara ayrıldıktan sonra zeytinyağı, bol limon suyu, sarımsak, karabiber ve tuz içinde dinlendirilirse çiğ olarak da tüketilebilir. Izgarası ve tavası da yapılır.

Avlanma Araçları ve Yem

Melanur balığı avlamak için gerekli olan araç ve yemler şunlardır:

  • Kalınlığı en fazla 0,20 numara, en ince 0,15 numara olan sağlam ve düzgün bir misina
  • Makara ve iki adet 5 numara kaliteli ve çabuk açılabilen galvaniz olta
  • Parmak uzunluğunda, mümkünse kabuklu ve daha şoklanmamış taze karides

Avlanma Teknikleri

Misinayı makaraya dolamadan önce, makaranın misina ile açılacak tarafını ince bir zımpara ile en ufak pürüz kalmayacak şekilde temizlemek gerekir. Bu, yemi denize atarken misinanın kenardaki pürüzlere takılmamasını sağlamak içindir. Misina makaraya boşaltıldıktan sonra, en uç kısımdaki bölge ikiye katlanarak düğüm atılır ve bir kol uzun bir kol kısa kalacak şekilde bu kısım kesilerek her iki tarafı bir araya gelecek şekilde olta bağlanır.

Karideslerin kabuğunu hemen o anda çıkarmalı ve fosforunu muhafaza edebilmesi veya suya düştüğünde mavimsi bir ışık verebilmesi sağlanmalıdır. Avlanma zamanları için en uygun saatler, akşam güneş batınca ve karanlık çökmeye başladığı zaman ile saat 23-24 ve sabah hava aydınlanmaya başlamadan ve güneş tamamen çıkışına kadar olan zamandır. Kayalık kıyılarda kayaların üzerinden avlanmak en uygunudur.

Bu saatlerde avlanma ve uygun yeri seçtikten sonra, her iki oltamıza da parmak büyüklüğündeki karideslerden birer tane taktıktan sonra misina yere açılmadan direkt makaranın üstünden boşalacak biçimde denize atılır. Çok fazla uzağa atılmasına lüzum yoktur. Bazen kayaların ve yerin konumuna göre 2-3 metre ile 10-15 metrelik mesafeler bu balık için ideal mesafelerdir. Arada sırada misinanın boşluğunu hafifçe alarak, beklemeye başlamak lazımdır.

Kurşun bulunmadığı için, yemin tabana oturması çok zaman alacaktır ve bu zamanda zaten melanurun yemi görmesi ve takılması için ona yeterince zaman kazandıracaktır. Melanur, çoğunlukla yemi hep yüzeyden 1 metre altta ve zeminden 1 metre üstte olan mesafelerde kapar ve kapması aniden olmaz. Balığın yeme vurmaya başlamasından yakalanma ve kıyıya alınmasına kadar süreç çok zevklidir ve dikkat gerektirir. Balık yeme vururken birisi sanki gömleğinizin kolundan yavaş yavaş çekiyormuş gibi bir duygu verir. Bu durumda hemen balığı oltaya takmaya çalışmamak gerekir. Balık çekerken onun çekişine hafifçe direnç göstererek tepki vermek ve daha sonra ona geri bırakmak gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Akvaryum Yunus Balığı

Akvaryum Yunus Balığı

Balık Hastalıkları Nelerdir?

Balık Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Mangalda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Mangalda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Unu ve Malzemeleri

Balık Unu ve Malzemeleri

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balon Balığı Türleri ve Özellikleri

Balon Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Balık Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Balıklar Uyur Mu?

Balıklar Uyur Mu?

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri