Melanur Balığı

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ve kovuklarda yaşamlarını sürdürür. Kuyruk yüzgeci çatallı olup kuyruğunun dibinde siyah bir lekesi mevcuttur. Sırtı koyu kurşuni renkte, yan tarafları mavimsi gümüş renginde olup gri paralel çizgileri vardır. Karnı beyazdır. Pulları derisine iyi bir şekilde adapte olmuştur.

Melanur, karagöz ve mercan için kullanılan çift köstekli takımla ve dip sürtmesi takımlarıyla avlarını yakalar. Aynı aileden olan diğer balıklardan daha kıvrak ve hızlıdır. Su üstünde dolaştığı zaman, hareket eden ve parlak olan her şeye saldırır. Bu sebeple sıfır numara kaşıkla, dibinde parlatılmış olan küçük bir kıstırma olan beyaz, parlak ve çıplak iğneyle avlanır. Avlarken sulina, midye, deniz solucanı ve karides gibi yemler kullanılır.

Beyaz etli ve oldukça lezzetlidir. Tulumu çıkarılıp, eti iki yanından yaprak halinde kesilip, küçük parçalara ayrıldıktan sonra zeytinyağı, bol limon suyu, sarımsak, karabiber ve tuz içerinde dinlendirilirse çiğ olarak ta tüketilebilir. Izgarası ve tavası da yapılır. Avlamak için lazım olan araç ve yem; kalınlığı en fazla 0,20 numara en ince 0,15 numara olan sağlam ve düzgün bir misina, makara ve iki adet 5 numara kaliteli ve çabuk açılabilen galvaniz olta ve parmak uzunluğunda mümkün ise kabuklu ve daha şoklanmamış taze karides.

Misinayı makaraya dolamadan önce makaranın misina ile açılacak tarafını ince bir zımpara ile en ufak pürüz kalmayacak biçimde temizlemek gerekir. Bunda amaç yemi denize atarken kurşunsuz atılacağı için misina açılırken kenardaki pürüzlere takılmaması dır. Misina makaraya boşaltıldıktan sonra en uç kısımdaki bölgesi ikiye katlanacak biçimde düğüm atılır ve bir kol uzun bir kol kısa kalacak biçimde bu kısım kesilerek her iki tarafı biraya gelecek şekilde olta bağlanır.

Karideslerin kabuğunu hemen o an da çıkarmalı ve fosforunu muhafaza edebilsin veya suya düştüğü zaman mavimsi bir ışık verebilsin. Avlanma zamanları için en uygun olan saat akşam güneş batınca ve karanlık çökmeye başladığı zaman ile saat 23-24 ve sabah hava aydınlanmaya başlamadan ve güneşin tamamen çıkışına kadar olan zamandır ve kayalık kıyılarda kayaların üzerinden avlanmak en uygunudur.

Bu saatlerde avlanma ve uygun yeri seçtikten ve her iki oltamıza da parmak büyüklüğünde ki karideslerden birer tane taktıktan sonra misinayı yere açmadan direk makaranın üstünden boşalacak bicimde denize atılır. Çok fazla uzağa atılmasına lüzum yoktur. Bazen kayaların ve yerin konumuna göre 2-3 metre ile 10-15 metrelik mesafeler bu balık için ideal mesafelerdir. Arada sırada bir misinanın boşluğunu hafif bir şekilde alarak, beklemeye başlamak lazımdır.

Kurşun bulunmadığı için, yemin tabana oturması çok zaman alacaktır ve bu zaman da zaten, melenurun yemi görmesi ve takılması için ona yeterince zaman kazandıracaktır. Melanur çoğunlukla yemi hep yüzeyden 1 metre altta ve zeminden 1 metre üstte olan mesafelerde kapar ve kapması aniden olmaz. Balığın yeme vurmaya başlamasından yakalanma ve kıyıya alınmasına kadar çok zevklidir ve çok dikkat ister. Balık yeme vururken birisi sanki gömleğinizin kolundan yavaş yavaş çekiyormuş gibi bir duygu verir. Bu durumda hemen balığı oltaya takmaya çalışmamak lazımdır. Balık çektiği zaman onun çekişine hafifçe çekerek yada direnç, göstererek tepki vermek lazım ve daha sonra ona geri bırakmak gerekir.
Son Güncelleme : 13.11.2018 04:39:17
Melanur Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Melanur Balığı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Melanur Balığı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da balık ürünleri satılan yerlerde konserve olarak satılması ile birçok insan tadına bakmıştır. Yük...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avlan...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019