Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı

Sazan balığı, lezzetli olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir tatlı su balığıdır ve sazangiller (Cyprinidae) familyasındadır. Sazanlar, pullu, pulsuz (deri sazanı) ve az sayıda büyük pullara sahip (aynalı sazan) gibi çeşitli türler halinde bulunabilir. Genellikle tatlı sularda yaşayan sazan balıkları, kemikli ve iri yapısıyla dikkat çeker. Kısa anüs yüzgeçleri ve uzun bir sırt yüzgecine sahiptir. Sazan balıklarının baş kısmında, özellikle ağızlarında dört adet bıyık bulunur. Bu balıkların yüzgeç kısımları yumuşaktır ve yüzgeçlerin ön kısmında kuvvetli dikenler yer alır.

Yaşam Alanları ve Beslenme

Sazan balığı genellikle duru, sakin ve berrak göllerde ve kanallarda yaşamaktadır. Sazan balıkları hayvansal ve bitkisel besinlerle beslenirler. Genç bir sazan balığı ortalama olarak 10-15 kg ağırlığındayken, yaşlı bir sazan 40-45 kg ağırlığa ulaşabilir. Sazan balıklarının bulanık sularda görüşleri kuvvetlidir ve yataydan yukarıya doğru 50-60 derecelik bir görme açısına sahiptir. Hassas ve zeki olan sazan balıkları titreşimleri güçlü bir şekilde algılar. Bu nedenle sazan balığı avlarken, şamandıralı kıyılarda oltayı çok sert vurmamak gerekir. Sazan balıkları, ortamın sıcaklık değişimlerine uyum sağlayabilir.

Fiziksel Özellikler

Sazan balıklarının ağzı vücudunun alt kısmında yer alır. Ağzı büyük değildir ve sazan balıklarının dişleri yoktur. Ağız ve çene kısmı beslenmeye pek uygun değildir. Üst çenesinden aşağıya doğru iki duyu organı yer alır ki bunlardan biri bıyıklardır. Dudak kenarında yer alan bu bıyıklar, sazan balığının beslenmesini sağlar. Bıyıklar dibi araştırır ve tüketebileceği besinleri arar. Bitki köklerini, solucanları, lavları dibini kazarak çıkarır. Yemlenme sırasında toprak altındaki sıkışmış gazları su yüzüne çıkararak yerini ve yemlendiğini belli eder. Bazı durumlarda sazanlar, küçük balık parçalarıyla ve su yüzeyindeki böceklerle de beslenebilir. Ekmek parçalarıyla beslenen ve bu duruma alışan sazanlar, iğneye takılıp atılan ve su üstünde yüzen ekmek parçaları sayesinde avlanırlar.

Duyu Organları ve Algılama

Sazan balıklarının burun delikleri suyun geçmesine izin verir. Böylece çözünmüş herhangi bir maddeyi algılar ve bu maddenin bir yem olup olmadığını, kimyasal maddelere duyarlı hücreleri içeren ağız çeperindeki algılama yeteneği ile belirler. Eğer gönderilen mesaj doğru ise, yemlenmeye devam eder. Eğer zararlı bir madde olduğuna hükmederse yemlenmeyi bırakır ve kusar.

Sazanlarda dokunma hissi çok hassastır. Dokunma hissi iki biçimdedir: birincisi doğrudan yemi ağzına alma ve bunun bir yem olup olmadığına karar vermesidir; ikincisi ise baş kısmında başlayarak kuyruk kısmına kadar uzanan ince kılcal tüpler vasıtasıyla vücudun yan kısmıyla dokunarak yem olan ve olmayan maddeleri algılamaktır. Aynı zamanda sazanların ağız kenarındaki bıyıklar da yem olan ve olmayan maddeleri ayırt etmektedir. Herhangi bir yeme dokunan sazan, gözleri görmese dahi bıyıkları ile bu besinlerin zararlı olup olmadığını karar verebilir. Ayrıca bu maddelerin bir oltaya bağlı olup olmadığını da anlayabilmektedir. Duyu organları, sazanların hayatta kalmalarını sağlar ve açık bir tehlike oluşturan şeylerden kaçınmalarını temin eder.

Sazan Balığı Avlama Teknikleri

Sazan balığı avlarken yemlemeye dikkat edilmelidir. Sazan balıkları için koku çok önemlidir. Sazan balıkları için en uygun yemler bayat ekmek ve haşlanmış tahıllardır. Küçük parçalar haline getirilen ekmekler veya tahıllar çamurla karıştırılıp küçük toplar haline getirilir. Daha sonra hazırlanan bu toplar mıntıkaya atılır. Balığın oltaya vurmasına göre zaman aralıkları ile bu işlem tekrarlanmalıdır. Böylece sazan balıkları o bölgeye toplanmış olur. Toplanan balıkları dağıtmamak için fazla yem atılmamalıdır. Ayrıca avlama sırasında eritilmiş ayçiçeği küspesi veya kokulu hayvan yemleri ya da diğer küspeler de bu ekmek karışımının içine ilave edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Batın

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Sazan balığını avlarken şamandıralı kıyılarda oltayı çok sert vurmamak gerektiğini duydum. Bu balıkların hassas ve zeki olduğunu ve titreşimleri güçlü bir şekilde algıladıklarını biliyorum. Peki, sizce bu balıkları avlarken başka hangi tekniklere dikkat etmek gerekir? Ayrıca, en verimli yemleme nasıl yapılmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Batın,

Sazan balığı avlarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda haklısın; şamandıralı kıyılarda oltayı sert vurmak yerine daha narin ve dikkatli hareket etmek önemlidir. Sazanlar gerçekten hassas ve zeki balıklardır, bu nedenle avlanma tekniklerinde bazı inceliklere dikkat etmek gerekir.

Öncelikle, sessiz ve sakin olmanız önemlidir. Sazan balıkları titreşimlere ve seslere karşı duyarlıdır, bu yüzden fazla gürültü yapmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, balık yaklaştığında ani hareketlerden kaçınmak da faydalı olacaktır.

Yemleme konusunda ise, sazan balıkları genellikle bitkisel yönlü beslenirler ama protein ağırlıklı yemleri de severler. Mısır, buğday, ekmek, solucan ve boğmak gibi yemler kullanabilirsiniz. Yemleme yaparken de belirli bir alanı hedef alarak ve düzenli aralıklarla yemleme yapmak, balıkların o bölgeye alışmalarını sağlar. Yemlemeyi abartmadan, ama yeterli miktarda yapmak önemlidir.

Umarım bu bilgiler işinize yarar ve balık avınızda size başarı getirir. ޞansınız bol olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Avı Malzemeleri Nelerdir?

Balık Avı Malzemeleri Nelerdir?

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?

Deniz Kestanesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Deniz Kestanesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yağı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Japon Balığı Yumurtası Hangisidir?

Japon Balığı Yumurtası Hangisidir?

Güncel

Fırında Balık Tarifleri ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifleri ve Malzemeleri