Balık Pişirme

Balık Pişirme

Balık pişirme, birçok yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemler genel olarak ızgarada balık pişirme, fırında balık pişirme, yağda yani tavada balık pişirme, tencerede yani buğlama yöntemiyle balık pişirme, sote etme yani balığı kavurarak pişirme ve haşlama yöntemleriyle balık pişirme işlemi yapılmaktadır. Balık pişirmede kızartmayla balık pişirme yöntemi dışında diğer yöntemler en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden olmaktadır. Balık pişirmeyi kişiler evlerinin kokacağı için evde balık pişirmeyi uygun görmezler fakat yapılacak küçük bir işlemle balık pişirmede kokunun yok edilmesine olanak sağlanacaktır. Bu yöntem ocak üzerinde limon kabuğunu yakmak yada bir cezvede sirke kaynatmak, oluşan kötü balık pişirme kokusu sorunu gidermede uygulanacak olan pratik bir çözüm yoludur. Genelliklede tavada pişirilen balıkların kokusunun giderilmesinde oldukça etkili olan yöntem olacaktır. Balık pişirmede dikkat edilmesi gereken büyük balıkların dilimler halinde kızartılması yada pişirilmesi, küçük balıkların ise bütün olacak bir şekilde kızartılması yada pişirilmesi dikkat hususu olmaktadır. Balık pişirme genel olarak balığın una bulanmasıyla balığın hem daha lezzetli olması sağlanır hem de balığın tavaya yapışması önlenir. Kızartılacak olan balık, tem,izlenerek iyice yıkanmalıdır ve kağıt havlu ile kurutularak hazırlanmalıdır.

Balık pişirme, ızgara yaparken yağlı balık seçmekte fayda vardır aksi taktirde balık ızgaraya yapışabilir. Pişirmeden birkaç saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürülüp bekletilirse balık daha lezzetli olacaktır. Balık pişirirken balığın dağılmaması için pişirilecek olan balığın iki yanının bıçakla çizilmesi gereklidir fakat bu yöntem balığın suyunun azalmasına sebep olacaktır. Balığın hızlı pişmesi için balığı parçalara bölerek şişe takılmasıyla hızlı bir şekilde balığın hazırlanması sağlanacaktır. Balık pişirme fırında yapıldığında fırının 180 derecede ısıtılmasıyla bir fırın kabı içerisinde balığın bazı sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlanır. Balık, yüksek dereceli fırında içine hiçbir şey eklenmeden de pişirilebilir. Balık pişirme doğru bir şekilde yapıldığında, fırında hazırlanan balığın dış yüzeyi çıtır çıtır olur ve balık suyunu kaybetmeden lezzetli bir şekilde pişmiş olacaktır. Balık pişirmede kavurma yönteminde kalın bir tabana sahip olan ve içi yapışmaz malzemeyle kaplı olan tavanın içi hafif yağlanarak tava iyice kızdırılır ve sonra hazırlanan balıklar her bir yüzü 4 dakika süreyle çevrilerek sote edilmektedir. Bu pişirme yönteminde tereyağı kullanılmamalıdır çünkü tereyağı balığın yüzeyinin yanmasına neden olacaktır. Balık eti çok hassastır ve fazla pişirmemek gereklidir. Balığın kısa bir sürede pişmesiyle balık içerisinde bulunan Omega 3 yağı balığın sağlıklı bir şekilde pişmesine olanak sağlar.

Balık Pişirme Yöntemleri:

  • Izgara Yöntemiyle Pişirme: Bu pişirme yönteminde büyük ve yağlı olan balıkları seçmekte fayda vardır. Aksi taktirde balıklar ızgaraya yapışır. Balığı ızgarada pişirmeden birkaç saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürerek bekletildiğinde balık daha lezzetli olacaktır. Bu yöntem balığın için için pişmesine olanak sağlar fakat ızgara yaparken sürekli olarak yelpaze yapmak balığın yanmasına neden olacaktır. Bu hususta dikkatli davranmak gerekir.
  • Kızartma Yöntemiyle Pişirme: Balıkların kızartma yöntemi evlerimizde sıklıkla yapılan bir yöntem olmasıyla bilinmektedir. Genellikle küçük balık türleri bu yöntemle pişirilir. Fakat kızartma yöntemi pekte tavsiye edilmeyen bir yöntem olmaktadır. Balığın yağda kızarması hele de kızartılan balık da yağlıysa oldukça ağır bir etki oluşturacak ve mideye zarar verecektir. Fakat yinede de bu yöntemle balık pişirmeye niyetliyseniz güzel bir şekilde içi temizlenen balıkları bol suyla yıkayıp sonra süzgeçte süzülmesini bekledikten sonra una bulayıp yağ koyulan ve kızdırılan bir tavada pişirebilirsiniz.
  • Sığ Kızartma Yöntemiyle Pişirme: Sığ kızartma yöntemiyle balık pişirmede yapışmaz tavanın içerisine zeytinyağı ilave ederek pişirme sağlanır. Balık, sığ bir yağ tabakasının üzerinde pişmelidir yani zeytin yağını fazla kullanmak gerekir. Bu pişirme yönteminde uygun olan tavanın seçilmesi önemli bir husus olmaktadır.
  • Tütsüleme Yöntemiyle Pişirme: Tütsüleme yöntemiyle balık pişirmede öncelikle yağlı balıkların seçilmesi daha uygun olacaktır. Tütsüleme yöntemiyle pişirmede kullanılacak olan balık türleri genel olarak mersin balığı, alabalık, istavrit, uskumru, lüfer, sardalya, yılan balığı tercih edilmelidir. Yağsız balıklar kullanıldığında balıkta kuruma ve sertleşme çok fazla olacaktır.

Son Güncelleme : 21.10.2018 19:31:08
Balık Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Balık Pişirme Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Balık Pişirme"
Merhaba ben balık buğulama yapmak istiyorum buharda mı pişmesi gerek fotonda mı? tarifteki hangisi balık buğulama ya giriyor yardımcı olur musunuz?
Örsel . 20.09.2018 09:29:15
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avlan...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019