Gurami Balığı Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Gurami Balığı Türleri ve Özellikleri

Gurami Balığı

Gurami balığı, anavatanı Asya kıtası olan bir tatlı su balığıdır. Akvaryum hobicileri tarafından sıklıkla tercih edilen bu balık türünün toplamda 90 çeşidi bulunmaktadır. Ancak bunlardan sadece üç tanesi akvaryumcular tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Bunlar inci gurami, öpüşen gurami ve cüce guramidir. Gurami balığı son derece sakin ve temel bakıma ihtiyaç duyan bir balık türüdür. Gurami balığının en büyük özelliği su yüzeyinde ağızlarıyla da nefes alabilmeleridir. Bu sayede daha dayanıklı olan bu balıklar, oksijen seviyesi azalan akvaryumlarda ve sığ sularda da yaşayabilmektedir.

Gurami Balığının Akvaryumda Beslenmesi

Gurami balığı için uygun akvaryum sıcaklığı 25 derecedir. Genellikle bitkili akvaryumlar tavsiye edilmektedir. Barışçıl ve sakin bir balık olduğundan farklı türlerle birlikte de rahatlıkla yaşayabilmektedir. Ancak çiftleşme dönemlerinde erkek gurami balığı hırçın davranışlar sergilediğinden, akvaryumdaki erkek balık oranını iyi ayarlamak gerekir. Hem etçil hem de otçul olan gurami balığı yem seçmemektedir. Ancak renklerinin canlı olması isteniyorsa düzenli olarak canlı yemlerle ve kaliteli kuru yemlerle beslenmeleri gerekir. Gurami balığı çiftleşme döneminde akvaryumun üzerinde kabarcıklar oluşturarak dişilerine yuva hazırlarlar. Akvaryumların en çok tercih edilen üç türü şunlardır:

  • Cüce Gurami Balığı. İsminin de anlaşılacağı üzere normal türlerine göre daha küçük yapılı bir balıktır. Dişi cüce gurami balığı gümüş renkte ve sade desenli, erkek cüce gurami balığı ise daha çok mavi ve kırmızı çizgili, canlı renkli olur. Bu canlılık üreme döneminde daha da artmaktadır. Ortalama boyları 5 santimetredir. Ortalama yaşam süreleri 4 yıldır.
  • Öpüşen Gurami Balığı. Bu türün en önemli özelliği dişi ve erkeklerinin çiftleşme döneminde birbirlerine kur yaparken öpüşmesidir. Adını da bu özelliklerinden almaktadırlar. Bu türün kendi içinde iki farklı rengi vardır. Birincisi şeffaf yüzgeçleri olan pembe balıklar, ikincisi de gri-yeşil çizgili pembe balıklardır. Boyutları büyük olduğundan bu türün başak balıklarla beslenmesi tavsiye edilmemektedir. Öpüşen gurami balığı kabarcıkla yuva yapmak yerine yumurtalarını akvaryum zeminine gelişi güzel bırakmaktadır. Bu, üretim yapan hobicilerin işlerini zorlaştırmaktadır.
  • İnci Gurami Balığı. Tüm gurami balığı türleri içerisinde en gösterişlisi olarak kabul edilir. Adını sahip olduğu inciye benzer parlak desenlerden almaktadır. Bu desenler akvaryum ışıkları altında daha yoğun bir şekilde görülmektedir. Ortalama boyları 12 santimetredir. İnci gurami balığı sıcak suları daha çok sevmektedir. Ayrıca sularının hareketli de olması gerekir. Sakin bir yapıya sahiptir. Ancak hobiciler tarafından akvaryum içerisinde yakalanması biraz zordur.

Ekstra Bilgiler

Gurami balıkları, özellikle labirent organı adı verilen özel bir solunum organına sahiptirler. Bu organ, atmosferik havadan doğrudan oksijen alabilmelerini sağlar. Bu özellik, doğal yaşam alanlarında düşük oksijen seviyelerine sahip su kütlelerinde hayatta kalmalarını mümkün kılar.

Gurami balıkları sosyal balıklardır ve genellikle gruplar halinde yaşamayı tercih ederler. Ancak, erkekler arasında ara sıra teritoryal çatışmalar yaşanabilir. Bu nedenle, akvaryumda yeterli alan ve saklanma yerleri sağlanmalıdır.

Beslenme konusunda, gurami balıkları hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarla beslenebilirler. Spirulina tabletleri, sebze parçaları, dondurulmuş veya canlı böcekler ve solucanlar gibi çeşitli yiyecekler diyetlerine dahil edilmelidir. Bu, onların sağlıklı büyümelerini ve renklerinin canlı kalmasını sağlar.

Sonuç olarak, gurami balıkları, bakımı kolay, barışçıl ve etkileyici görünümleri ile akvaryum severler için mükemmel bir seçimdir. Uygun bakım ve beslenme ile uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşarlar ve akvaryumunuza renk katarlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Okyanus

12 Temmuz 2024 Cuma

Gurami balıklarının çiftleşme dönemlerinde erkeklerin hırçın davrandığından bahsedilmiş. Bu dönemde akvaryumda ne gibi önlemler alınmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Okyanus, gurami balıklarının çiftleşme dönemlerinde erkeklerin hırçın davranışları gerçekten de yaygındır. Bu dönemde akvaryumda şu önlemleri alabilirsiniz:

1. Akvaryumu bölümlere ayırın: Erkek balığın agresif davranışlarından diğer balıkları korumak için bir bölücü kullanabilirsiniz.
2. Bitki ve saklanma alanları ekleyin: Akvaryumda yoğun bitki ve saklanma alanları oluşturarak diğer balıkların agresif erkekten kaçmasını kolaylaştırabilirsiniz.
3. Daha büyük bir akvaryum kullanın: Balıkların birbirinden uzak kalabilmesi için daha geniş bir akvaryum tercih edebilirsiniz.
4. Erkek balığını geçici olarak ayırın: Çiftleşme döneminde erkek balığın agresifliği çok fazla ise, onu geçici olarak başka bir akvaryuma alabilirsiniz.

Bu önlemler, gurami balıklarının çiftleşme döneminde daha sakin ve sağlıklı bir ortam oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Levrek Balığı

Levrek Balığı

Gurami Balığı Türleri ve Özellikleri

Gurami Balığı Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Japon Balığı Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Palyaço Balığı Türleri ve Özellikleri

Palyaço Balığı Türleri ve Özellikleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ton Balığı Türleri ve Özellikleri

Ton Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dünyanın En Büyük Balığı Hangisidir?

Dünyanın En Büyük Balığı Hangisidir?

Güncel

Karides Balığı Türleri ve Özellikleri

Karides Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Akvaryum Balık Yemi

Akvaryum Balık Yemi

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Balık Füme Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Balık Füme Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Diskus Türleri ve Özellikleri

Diskus Türleri ve Özellikleri