Beta Balığı Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Beta Balığı Türleri ve Özellikleri

Beta Balığı: Genel Bilgiler

Beta balığı, doğal yaşam alanları Tayland, Malezya, Kamboçya ve Vietnam olan, yaklaşık 6 santimetre boyunda bir balık türüdür. Genellikle erkek betalar, yüzgeçlerinin görkemli, muhteşem güzellikleri ve asaleti yansıtan vakur duruşlarıyla dikkat çekerler. Canlı yemle beslenen beta balıkları daha iyi gelişir ve bu da renklerinin daha canlı ve güzel görünmesine yardımcı olur. Beta balığının yaşam süresi genellikle üç yıl olmakla birlikte, nadiren de olsa beş yıl yaşayanlar da görülmüştür. Anabolik desteklerle ömürleri yedi yıla kadar uzatılabilir. Erkek betalar, birbirleriyle geçinmekte zorluk yaşarlar. Dişi betaların boyları erkeklere göre daha kısadır. Erkek ve dişi betalar, barışçıl balıklarla karma akvaryumda beslenebilirler; ancak bu uyum süresi balıkların karakterine göre değişebilir. En uygun ortam, erkek ve dişi betaların aynı akvaryumda beslenmesidir. Birkaç dişi beta balığı sorunsuz bir şekilde beraber yaşayabilirler. Erkek beta balıkları, yumurtaları köpükten yaptıkları yuvalarında korurlar. Sanıldığının aksine, kavanozda yaşama olasılıkları oldukça düşüktür. Özellikle bu narin balık türünü bilinçsizce fanus, bardak veya kadehte beslemeye kalkmak son derece yanlış bir davranıştır. Yavru betaların cinsiyet ayrımı üçüncü aydan sonra yapılabilir. Erkek betalar daha geniş, yüzgeçli ve parlak renklidir. Dişileri ayırt etmede tek özellik ise karınlarında toplu iğne başı büyüklüğünde bir nokta olduğudur.

Kuyruk ve Yüzgeç Yapılarına Göre Beta Balığı Çeşitleri

  • Kısa Kuyruk: Bu varyetede yüzgeçler kısa, vücut hafif tıknaz olmamakla birlikte kaba, fakat güçlü görünür. Vücut formu olarak en çok vahşi betalarına benzerler. Plakat betalar olarak da bilinirler. Plakat betalar diğer betalarına göre daha agresif ve hareketlidir. Türkiye'de nadiren bulunmakta, özellikle Uzakdoğu ve Avrupa'da meraklıları çoktur. Vücut şekillerinin ilkelliğine rağmen çok farklı renklerde ve güzel görünüme sahip olanları da bulunur.
  • Tek Kuyruk: Türkiye'de ve dünyada en çok rastlanan beta varyetesidir. Hatta birçok insan sadece bu türü bilmektedir. Betanın akvaryum balıkları içinde en iyi bilinen tür olması, bu çeşidin yaygınlığı sayesinde olmuştur. Kuyruk ve yüzgeçler uzun, tül gibi aşağıya doğru sarkık ve genel olarak aşağıya doğru incelen bir görünüme sahiptir. Tül kuyruk özelliği betalar da baskın bir genetik özellik konumundadır.
  • Çan Kuyruk: Tül kuyruk beta balığı olanlardır. Kuyruk bitimine doğru incelme göstermez. Sanki makasla kesilmiş gibi düz bir şekilde sonlanır. Bu durumda kuyruk, çan benzeri bir görüntü kazanır. Beğenilen bir varyete olmamıştır. Bundan dolayı fazla yaygın değildir.
  • Maça Kuyruk: Nadir bulunmakla beraber çok da makbul görülmeyen varyetedir. Kuyruk yapısı tül kuyruk betalarına benzemektedir. Ancak kuyruk uca doğru daralır ve sivrileşir. Güzel bir görünüme sahip olmasına rağmen diğer varyetelerin gölgesinde kalarak pek tutulmamıştır.
  • Delta Kuyruk: Görünüm bakımından tül kuyruk betalarına benzemektedir. Fakat kuyruk sonuna doğru incelme yerine biraz daha geniş ve delta biçimlidir. Tüm kiriş uzunlukları hemen hemen aynıdır. Kuyrukları tam olarak açıldığında alt ve üst kısımları hafif şekilde köşeli, yuvarlak biçimde sonlanan bir görünüm kazanır.
  • Yarım Ay: Aslında genel olarak delta kuyruklu betaların bir çeşididir. 180 dereceyi bile aşabilen bir kuyruk açıklığına sahip oldukları, muhteşem bir görünüme sahip balıklardır. Bu özellikleriyle yarım ay betalar kendilerine özgü bir isimle anılmaya hak kazanmışlardır. Balığın kalitesinde kuyruk genişliği kadar kuyruk kirişlerinin de eşit uzunlukta olması gerekir. Kuyrukları hemen hemen yarım ay şeklini alır. Anal yüzgeç ve sırt yüzgeç uzunluğu da kuyruklarıyla orantılıdır. Balık tüm yüzgeçlerini açtığı vakit kuyruk ve yüzgeçleri birbiriyle aynı hizada olmalıdır.

Beta Balığı İçin Akvaryum Şartları ve Bakımı

Beta balıkları için en uygun akvaryum, küçük veya orta büyüklükte olanıdır. Akvaryumda tetrazon gibi betanın tül kuyruklarını koparacak bir balık türü bulunmamalıdır. Akvaryumun içi bol bitkilerle donatılmalıdır. Ancak bu bitkiler balığın yüzmesine engel olacak şekilde olmamalıdır. Suyu üzerinde duran köksüz su bitkileri ve dibinde çim gibi duran bitkiler bu iş için idealdir. Bu bitkiler ayrıca akvaryum suyunun kirlenmesini geciktirir ve balığa oksijen takviyesi sağlar. Akvaryumun ısısı en az 24 derece olmalıdır. Beta balıkları için en küçük akvaryum ölçüleri yükseklik ve genişlik 30x30 cm olmalıdır. Akvaryumda kesinlikle filtre kullanmayın; beta balıkları hareketli suları sevmezler. Filtreli bir akvaryumda kolayca strese girebilirler. Beta balıkları akvaryum aksesuarlarını çok severler; çünkü aksesuarların içine girip saklanmaları hoşlarına gitmektedir. Beta balıklarının beslenmesinde canlı yem veya kaliteli yemler kullanabilirsiniz. Canlı yem kullanmanız daha çok tavsiye edilir. Sivrisinek larvaları ve karınca beta balıklarının sevdikleri yemlerdir. Beta balıklarını başka balıklarla beslemeyin. Dişi betalar barışçıl ancak erkekleri çok hırçındır. Son olarak, akvaryum suyunu 2-3 ayda bir değiştirebilirsiniz. Suyu değiştirirken dikkat etmeniz gereken, suyun tamamını değil sadece %20 civarını değiştirmektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Budun

12 Temmuz 2024 Cuma

Beta balığını fanusta beslemeye çalıştım ama yaşam süresi neden kısa oldu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Budun,

Beta balıklarını fanusta beslemek, onların yaşam süresini kısaltabilir. Fanuslar genellikle yeterli filtrasyon ve oksijen sağlamadığı için beta balıkları için uygun bir ortam değildir. Ayrıca, su sıcaklığını sabit tutmak zor olabilir ve bu da beta balıklarının sağlığını olumsuz etkileyebilir. Beta balıklarının daha uzun yaşaması için uygun büyüklükte bir akvaryum, filtre ve ısıtıcı sağlamanı tavsiye ederim.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolyoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Kolyoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Izgara Balık Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Balık Tarifi ve Malzemeleri

Kaplan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaplan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yağı Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Demasoni Balığı Türleri ve Özellikleri

Demasoni Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ton Balığı Kaç Kalori?

Ton Balığı Kaç Kalori?

Güncel

Kırlangıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Kırlangıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balıklar Uyur Mu?

Balıklar Uyur Mu?