Karagöz Balığı

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt bölgesi ve yan kısımları gri renklidir. Karagöz balığının baş kısmından kuyruk kısmına doğru 7-8 çeşit koyu renkli bant vardır, kuyruk sapında ve solungaç kapağının arkasında ise koyu siyah lekeler bulunur. Çipura balığının yakın cinsi olan Karagöz balığı bütün denizlerde görülür. Çoğunlukla da Marmara ve Ege bölgesinin ılıman suların bazı kısımlarında yaşayan, çok görülen ve ayrı bir lezzeti olan yerli balıklardan olmaktadır. Karagöz balığı sürüler halinde yaşamaktadır. Suların sıcaklık şartlarına göre bahar aylarından başlayarak Ağustos aylarına kadar üreme gerçekleştirir. Karagöz balıklarının türleri kendi sularımızda yaşam alanı bulur. Kuyruğu lekeli ve çizgili olan karagöz balığı Isparoz yada İspari olarak bilinir. Lezzetli eti ve bol avlanmayla ekonomik değeri yüksek olan bir balık türü olmaktadır. Bu balık türünün baltabaş, sivrigaga, sargos ve mırmır gibi birkaç çeşiti bulunur. Ortalama olarak 15-25 santim kadar en fazla 50 santim boylarında olmaktadır. Yazın taşlık olan alanlarda ve yosun olan yerlerde, midyesi bol yerlerde yaşamını sürdürür. Kışın ise derin sulara yönelir. Her mevsimde yenebilen karagöz balığı özellikle mayıs ayında ve temmuz ayının haricinde daha yağlı ve lezzetli olmaktadır. Bu balık çupra balığı gibi ızgarası, buğulaması, fırını ve çorbası yapıldığında oldukça lezzetle tüketilir. 1 kilo ve daha büyükleri fırında hazırlanması tercih edilir.

Karagöz balığı, genellikle 300-700 gram ağırlığa sahiptir. 3-4-5 kilo kadar gelen büyük olanlara da rastlanır. Büyük karagöz balıkları olta ile yakalanmaları zor olmaktadır. Bu balıklar hem yem beğenmez hemde oldukça mücadeleci ve kurnaz olmaktadır. Karagöz balığı kışın derin sulara kaçar, yazın kıyılarda taşlık ve akıntılı yerlere yanaşır. Buralarda akıntılı sert suların taşlardan alıp sürüklediği böcekleri yemektedir. Durgun sularda dolaştıkları zamanlar da ise dipteki küçük midyeleri kuvvetli çeneleriyle parçalayarak etlerini yemeyi çok severler. Karagöz balıkları ağ balığı değil olta balığı olarak bilinir. Avcılığı, kıyıdan ve sandaldan olmak üzere iki şekilde yapılır. Her iki şekilde kendine özgü beden düzenleri olmaktadır. Sandalla yada kıyıdan yapılan avcılık karagöz balığına çok fazla yem atmak gerekir. Bu yemlerin başında midye, karides, hamur ve et gelmektedir.

Karagöz balığı çok sevdiği midyeyi iğneye takmak zor bir iştir. Orta boy bir midyeyi iğneye dolayarak sonra hırpalanmadan iğnenin sapına doğru sürülür ve paladan dışarıya çıkarılır. Bu şekilde birinci midye sap ve palayı örtmüş olacaktır. İkinci midyeyi de iğneye dolanarak dirsek ve damağın kapatılmasını oluşturur. Yemleri iğneye dolarken suda sarkmayacak bir şekilde veya iğneden ayrılamayacak bir şekilde bağlanmalıdır. Midye ile avlanma sandaldan yapılmaktadır. Karagöz balığı kefal balığı kadar hızlı bir balıktır. En küçük bir düzensizlikte yemi almaz. Yapılan av sırasında çok sessiz hareket etmek daha uygun olacaktır. Sandaldan avlanmalarda iskandilli olta, serbest beden yani şeytan ve pirçol yani küçük zoka kullanımı uygun görülür. İskandilli olta, dip oltası olmaktadır. Çift köstek yöntemi uygulanır. Köstekler yerine göre uzun yada kısa tutulmalı. Serbest beden durgun sularda gündüz ve gece uygulanır. Karagöz balığı genellikle tenha yerlerde daha fazla avlanır ve avlanması bir hayli zordur.
Son Güncelleme : 28.09.2018 21:56:13
Karagöz Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Karagöz Balığı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Karagöz Balığı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da balık ürünleri satılan yerlerde konserve olarak satılması ile birçok insan tadına bakmıştır. Yük...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avlan...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019