Balık Pastırması Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Balık Pastırması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Pastırması

Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilen balık pastırması, özellikle meze olarak tercih edilen lezzetli bir yiyecektir. Akya balığının en büyük özelliği, yağsız et yapısına sahip olmasıdır. Ancak bu yağsızlık, balığın çok çabuk kurumasına neden olabilir. Bu nedenle balık pastırması yapımında akya balığı tercih edilir.

Balık Pastırmasının Özellikleri

Balık pastırması, yapımı kolay ve oldukça lezzetli bir üründür. Ancak başarılı bir sonuç elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Balık pastırması hazır hale geldiğinde çok yumuşak olmalıdır.
  • Balık pastırmasının tuzu iyi ayarlanmalıdır. Aksi takdirde istenilen sonuç elde edilemez.
  • Pastırma yapılacak balığın kanı iyice temizlenmeli ve 1 gün suda bekletilmelidir.
  • Suda 1 gün bekletilen akya balığı, balık pastırması yapılacağı zaman soğuk suyla iyice yıkanmalıdır.
  • Balık pastırması yapımında kullanılacak olan çemen kaliteli olmalıdır; aksi takdirde kötü koku yapabilir.
  • Balık pastırmasının en az 40 gün kurumaya bırakılması gerekir.

Balık Pastırması için Gerekli Malzemeler

  • Çemen
  • 1 paket kaya tuzu
  • 1 adet 10 kiloluk akya balığı

Balık Pastırması Nasıl Yapılır?

Balık pastırması yapımına akya balığını kılçıklarından ayırmakla başlayın. Akya balığının 3 adet filetosunu çıkarın ve 1 gün soğuk suda bekletin. Suda bekleyen filetoları kanlarından temizleyin ve detaylı bir şekilde yıkayın. Balıkları döverek yassı hale getirin. Filetoların üzerine 1 paket kaya tuzunu serpin. Tuzu filetolara yedirin ve 1 hafta güneşli bir ortamda beklemeye bırakın. 1 hafta sonunda filetoları tekrar soğuk suyla yıkayın ve filetoları 1 gün soğuk suda bekletin. Filetoları bir bezle kurulayın ve üzerini çemenle kaplayıp tekrar güneş alan bir ortamda kurumaya bırakın. Kurumaya bırakılan balıkların hava alan bir ortamda muhafaza edilmesine dikkat edin. Çemen ele yapışmayacak kıvama geldiği zaman, balık pastırması hazırdır. Balık pastırması ince dilimler halinde kesilir.

Ekstra Bilgiler

Balık pastırması, özellikle Ege ve Akdeniz mutfağında önemli bir yere sahiptir. Balık pastırmasının tadı, kullanılan malzemelerin kalitesine ve yapım sürecine dikkat edilmesine bağlıdır. Ayrıca, balık pastırması yapımında kullanılan çemenin baharat oranı da pastırmanın lezzetini etkileyebilir. Bu nedenle, çemenin içerisine eklenen baharatların oranlarına dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beluga Balığı Türleri ve Özellikleri

Beluga Balığı Türleri ve Özellikleri

Papalina Balığı Türleri ve Özellikleri

Papalina Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Balık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Balık Yağı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Oltası Kullanımı

Balık Oltası Kullanımı

Güncel

Balık Yağı Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Faydaları Nelerdir?

Güncel

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kokusu Nasıl Gider?

Balık Kokusu Nasıl Gider?

Melanur Balığı Türleri ve Özellikleri

Melanur Balığı Türleri ve Özellikleri

Orfoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Orfoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Orkinos Balığı Türleri ve Özellikleri

Orkinos Balığı Türleri ve Özellikleri

Alabalık Türleri ve Özellikleri

Alabalık Türleri ve Özellikleri

Balık Turşusu Nasıl Yapılır?

Balık Turşusu Nasıl Yapılır?

Ton Balığı Kaç Kalori?

Ton Balığı Kaç Kalori?

Çinekop Balığı Türleri ve Özellikleri

Çinekop Balığı Türleri ve Özellikleri

Karakulak Balığı Türleri ve Özellikleri

Karakulak Balığı Türleri ve Özellikleri

Beyaz Balık Türleri ve Özellikleri

Beyaz Balık Türleri ve Özellikleri