Balık Çeşitleri

Balık Çeşitleri

Balık çeşitleri, oldukça fazladır.

Acıbalık: Bitki ve küçük hayvanlarla beslenen acıbalık, yağışlı akarsularda bulunur. Boyları en fazla 9 cm kadar büyür. Nisan ve haziran ayları arasında üreme gösteren bu balık türü Karadeniz, Marmara, ve Trakya'da bulunur. Küçük bir balık olan acıbalıklar üremelerini bir midye içerisinde gerçekleştirirler. Böylece küçük varlıklarıyla yok olmadan güvenli bir üreme gerçekleştirmiş olurlar.

Akya: Küçük balıklarla beslenerek, dipte yaşayan bir balık türüdür. Az sürüler halinde gezerler. Boyları 50-100 cm, ağırlıkları 60 kg olan akyalar, etrafındaki bütün balıkları acımasızca yer. Kuzu, Leka, Çıplak ve İskender olarak da bilinen akya balığının nesli , çok avlanıldığından tükenmek üzeredir.

Afangus: Ülkemizde çeşitli türü bulunan afanguslar, Ege ve Akdeniz'in sahillerine doğru akan sularda yaşarlar. Akvaryum balığı olarak da yetiştirilen balıklar sakin ve az akıntılı bölgelerde yuvalama yaparlar. Tuzlu sulara da uyum sağlayabilen afangus türü balıkların boyları 5-6 cm'dir.

Ankara çamur balığı: Adından anlaşıldığı gibi göl ve akarsuların çamurlu, kumlu yerlerinde yaşarlar. Kumlardan çektikleri böcek ve benzeri şeylerle beslenirler. Sığ suların ısısına dayanıklı olan balıklar, yumurtalarını da mayıs-haziran aylarında kumlara kıyılara bırakırlar. Ülkemizde orta ve doğu Anadolu bölgesinin göl ve akarsularında bulunurlar.

Ay balığı: Akdeniz açıklarında ve okyanuslarda yaşayan ay balığı, pervane balığı diye de adlandırılır. Fazla hareketli bir balık türü değildir. Uzun göçler yapmaz. 20-25 yıl yaşayıp, ahtapot, deniz anası, mürekkep balığı gibi balıklarla beslenirler. Yazın sonlarına doğru 300 milyon kadar döktükleri yumurtaların çoğu yem olarak yok olur. Boyları en faz 3 cm, ağırlıkları 1500 kg erişen ay balığının eti tüketim için pek uygun değildir. Bu yüzden ticari bir değeri de yoktur.

Bakalyaro: Mezgit gibi beyaz eti ve lezzeti sayesinde ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Karadeniz'de bulunma oranı Ege'ye göre çok yüksektir. Sahil yakınlarında 3-4 metre diplerde çok fazla göç yapmadan yaşarlar. Şubat - mayıs ayları arasında üreme yaparlar. Büyüklükleri ortalama 15-20 cm'dir. En fazla 40-50 cm'ye kadar ulaşırlar.

Balon balığı: Eti zehirli bir balık çeşididir. Üreme zamanında yavrularını korumak için ürettiği zehir, zehirlenmeye ve karaciğer hastalıklarına sebep olur. Üreme dönemi geçtikten sonra yani bahar ve yaz ayları dışında iyice temizlenerek tüketilebilir. Kılçıksız ve lezzetli bir ete sahip olsa da balığın tüketilmesi risklidir. 100 metre açıklarda yaşayıp kıyıya fazla yanaşmazlar. Düz dişlerinden dolayı avlanma sırasında parmaklara zarar verebilir. Sudan çıkınca kurbağa sesi gibi ses çıkardıklarından kurbağa balığı diye de adlandırılır.

Barbunya balığı: Tatlı bir renge sahip olan barbunyalar sıcak iklimlerin; ılık sularında bulunurlar. Çamurlu ve kumlu sahillerin 300 metre derininde sürü halinde yaşarlar. Boyları 12-15 cm'dir. 10 yıl yaşayan balıkların eti lezzetlidir ve bolca avlanır. Bu sayede ekonomik değeri vardır. Isınan suyun durumuna göre mevsimsel göçler yaparlar.

Berber balığı: Sahip olduğu renk sayesinde denizlere güzellik katan berber balığının av oranı düşüktür. Ekonomik değeri fazla yoktur. Sıcak denizlerde, çamurlu, çakıllı bölgelerin 50-300 metre derinliklerinde yaşarlar.

Büyükbaş kayabalığı: Yuva edindiği bölgeye bağlı olan bir balık türüdür. Trakya ve Karadeniz'e akan nehirlerde çoğunluk gösterirler. Boyları 22 cm'ye kadar ulaşabilen balıklar, küçük kabuklular ile beslenirler. Yuvalarına sahip çıkmak için başka tür balıklara karşı saldırgan olurlar. Nisan ve mayıs ayları arası dişiler yumurtalarını kumsala yapıştırır, erkek balıklar da gözcülük ederler. Bulundukları bölgeye göre ticari değeri değişse de lezzetli eti ile sağlığa yararlı bir besin türüdür.

Çaça: Karadeniz'in batısında 13-15 cm büyüklüğünde bulunan balıkların avlanma oranı lezzetinden dolayı düşüktür. Üremeleri mayıs-haziran ayları arasında olur. Balık yavrularını ve planktonlar yiyerek beslenirler. Ve kendileri de uskumru, torik, palamut gibi ekonomi değeri yüksek balıkların yemi olurlar. Kuzey Avrupa'da konserve olarak tüketilir.

Çamuka: Gümüş türünden bir balıktır. Ilıman ve sıcak sularda fazla derin olmayan kumlu ve çakıllı bölgelerde yaşarlar. Boyları ortalama 10-12 cm'dir. sıcaklığa göre üreme vakitlerinde değişme olur. Eti beyaz ve lezzetlidir.

Çapak balığı: Marmara ve Karadeniz'de bulunan bir balıktır. Boyları en fazla 70 cm olur. Ağırlıkları ise ortalama 3 kg'dır. Yosunlarla, kurt ve böceklerle beslenirler. 1 kg'dan az olan balıkların eti lezzetli olmadığında onlar yem için idealdir. 10 yıl yaşayabilen çapak balığı 100,000 yumurta ile mayıs-haziran ayları arasında üreme yapar.

Dikenli öksüz: Marmara, Akdeniz ve Egede bulunur. Sahillerin 40-400 metre derinliklerinde kumlu, çakıllı bölgelerinde yaşar. Dikenli öksüz balığının küçüğüne mıcır, büyüğüne ise çuka denir. Boyları 10-15 cm'dir. 30 cm'e kadar büyüyebilir. Çift olarak gezerler ve yosunlar, otlar, yumuşakçalar ile beslenirler. Eti lezzetli olmasına rağmen az bulundukları için fazla avlanamazlar.

Dil balığı: Her mevsim bulunan bir balık türüdür. Bu sebeple ekonomik olarak iyidir. Ülkemizde denizlerin 300-500 metre deriliklerinde yaşarlar. Diğer yassı balıklarda olduğu gibi fazla hareket ve göç etmezler. dipte bulunan omurgasızları, böcekleri ve küçük balıklar yemleridir. Boyları 25 cm'dir. Bahar aylarında kıyılara yaklaşırlar. Haziran - temmuz aylarında ise üreme yaparlar. Her mevsimde bulur fakat kışın etleri daha dolgundur.

Son Güncelleme : 19.11.2018 05:57:54
Balık Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Balık Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Balık Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avlan...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019