Mercan Balığı Türleri ve Özellikleri
20 Haziran 2024

Mercan Balığı Türleri ve Özellikleri

Mercan balığı, eti çok lezzetli olan ve genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülen bir balık türüdür. Yılın her mevsiminde avlanabilir, ancak özellikle nisan ve mayıs aylarında avlanmaları yaygındır. Mercan balıkları, sıcak ve ılıman denizlerde yaygın olarak bulunur. Marmara, Akdeniz ve Ege Denizi'nde yaygındır. Boyları 30 ila 60 cm arasında değişir. Mercan balığı etçil bir türdür ve genellikle kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenir. Diğer mercan türleri gibi hermafroditizm özelliği gösterir, yani hem erkek hem de dişi üreme organlarına sahiptirler. Bahar aylarında üremeye başlarlar. Lezzetli eti ve her mevsimde bulunabilirliği ile ekonomik değeri yüksektir.

Mercan Balığının Özellikleri Nelerdir?

Mercan balığının vücutları oval şekildedir, dorsal yüzgeçleri yüksektir ve vücudu pullarla örtülüdür. Mercan balığının sırt rengi koyu, yan renkleri açık pembe, karın kısmı beyazdır. Baş kısmında ve yüzgeçlerinde hafif pembemsi renkler bulunur. Genel görünüm olarak pembe rengi ağırlıklıdır. Gözleri oldukça gelişmiş ve kafanın sırt bölgesine doğru yerleşmiştir. Göğüs yüzgeci uzun olup, anüs seviyesinin ötesine kadar uzanır. Kuyruk yüzgecinin arka kısımları merkezde siyah, uçta ise beyaz renge sahiptir.

Mercan Balığı Çeşitleri
  • Kırma Mercan: Pagellus acarne ve Rotbrasse mercan balığı ailesindendir. 400-600 metre derinliklerde yaşayabilir. Yaşam ortamları taşlık, kayalık ve dibe yakın yerlerdir. Boyları 25-40 santim arasında değişir. Eti beyaz, gevrek ve çok lezzetlidir. Marmara, Çanakkale Boğazı ve Ege'de yaygındır. Ekonomik değeri yüksektir. Denizlerdeki ısı seviyesine göre ilkbahardan başlayarak ağustosa kadar üremeleri devam eder. Etçil balık olduklarından kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenirler.
  • Fangri Mercan: Sparus pagrus ve Pagre commune ailesine bağlı bir mercan türüdür. Bu mercan balığı türü trançaya büyük benzerlik gösterir. Genel olarak 30 ila 70 santim arasında boyları vardır. Genellikle Ege'nin güneyinde ve Akdeniz bölgesinde yaygındır. Etçil beslenirler ve kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenirler. Taşlık ve kayalıkların oluklarında yaşarlar. Bahardan ağustosa kadar üremesi devam eder. Eti lezzetlidir, ancak seyrek bulunduğundan ekonomik değeri bölgeseldir.
  • Çizgili Mercan: Lithognathus mormyrus ve Serranide oubar ailesine bağlı bir mercan türüdür. Bu tür mercan balığına "Mırmır balığı" da denir. Normal mercana göre vücudu daha uzun bir balıktır. Genellikle sadece Akdeniz bölgesinde bulunur ve boyları maksimum 30 santim kadar büyür. Sığ sularda bitkilerle örtülü olan taşlık, kayalık ve kumluk bölgelerde yaşar. Acı su bölgelerinde de görülebilir. Biyolojik yaşam şekli karagöz ve mercan gibidir. Eti lezzetli olmasına rağmen az bulunan ve taze tüketilmesi gereken bir balık türüdür.
  • Lekeli Mercan: Pagellus bogaraveo ve Pageot rose ailesine bağlı bir mercan türüdür. Lekeli mercan türüne "mandagöz mercan" da denir. 150-300 metre derinliklerde ve sahile yakın yerlerde yaşar. Etçil beslenirler ve kabuklular, omurgasızlar ve su altı bitkileriyle beslenirler. Boyları 30 ila 50 santim arasında uzar. Hermafrodit bir balıktır, yani hem erkeklik hem de dişilik özelliği gösterirler. Su ısılarına bağlı olarak bahar aylarında ürerler. Eti beyaz, gevrek ve lezzetli olan bir balık türüdür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Tarifleri Çipura Tarifi ve Malzemeleri

Balık Tarifleri Çipura Tarifi ve Malzemeleri

Balık Kılçığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Kılçığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Levrek Balığı

Levrek Balığı

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balıkların Çiftleşmesi

Balıkların Çiftleşmesi

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Turşusu Nasıl Yapılır?

Balık Turşusu Nasıl Yapılır?

Akya Balığı Türleri ve Özellikleri

Akya Balığı Türleri ve Özellikleri

Sinarit Balığı Türleri ve Özellikleri

Sinarit Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Hapının Faydaları Nelerdir?

Balık Hapının Faydaları Nelerdir?

Tekir Balığı Türleri ve Özellikleri

Tekir Balığı Türleri ve Özellikleri

Palyaço Balığı Türleri ve Özellikleri

Palyaço Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Takvimi Nedir?

Balık Takvimi Nedir?

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir?

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir?

Fok Balığı Türleri ve Özellikleri

Fok Balığı Türleri ve Özellikleri

Pengasus Türleri ve Özellikleri

Pengasus Türleri ve Özellikleri