Gelin Balığı

Gelin Balığı

Gelin Balığı, boyları 25 cm'ye kadar uzayabilen, çok renkli bir tür balık çeşididir. Aralarında pek benzerlik olmasa da Mezgit, Bakalyaraos ve bizim sularımızda bulunmayan Morina balığı ile aynı ailedendir. Erkek olanlarında vücutlarının yan tarafında göğüs yüzgecinden başlayan ve kuyruk kısmına kadar uzayan zikzak şeklinde kırmızı bir şerit bulunmaktadır. Pulları ufak ve yumuşaktır. Yumuşak yüzgeçleri Gelin Balığı'na büyük bir manevra yapma yetisi sağlar. Birinci sırt yüzgeci bir yarığın içine gömülü şekildedir. Gelin Balığının derisi son derece kaygandır.

Genelde kayalık yerleri tercih eden bu balık eski zamanlarda gelincik sepeti denen sepetler ile boğazda avlanan bir balık türüdür. Sepetin içine yeni ezilmiş çağanoz koyulup gelinciğin sepete girmesi beklenirmiş. Günümüzde miktarının azalması ve sepetçiliğin çok zahmet isteyen bir iş olmasına maddi zorluklar da eklenince malesef bu gelenek kaybolmuştur. Günümüzde tüm denizlerimizde bulunan Gelin Balığı ara sıra gece yemlilerinde oltaya atlasa da özel olarak avcılığı yapılmamaktadır. Ortalama boyu 20 santim civarındadır fakat 50-60 cm boya ve bir kilo ağırlığa ulaşabilmektedir. Kayalık ve algli zeminlerle deniz çayırlarında yaşamını süren Gelin Balığı Demersal türde bir balıktır.

Gelin Balığı, avcı ve vahşi bir balıktır. Özellikle küçük yengeç ve karideslere düşkünlüğü ile bilinirler. Avlarına geniş açıyla açılabilen ve tutucu dişler bulunan ağızları ile ani hamleler yaparak saldırıya geçerler. Bu sebepten de genelde olta iğnelerini tamamen yutarlar. Bu balık genelde gece aktiftir. Gündüz vakitleri yosun aralarında ve taş altlarında saklanarak düşmanlarından (levrek, sinarit, lüfer vs) korunmaya çalışırlar. Genelde yosun ve midye barındıran kayalık kıyı şeritlerinde yaşayan Gelin Balığı şekil ve renk olarak Trakonya'ya benzediği için özellikle gece avlarında bu renge ve şekle sahip balıkları elinize almadan iyice bakmaya dikkat ediniz. Aksi takdirde son derece tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir.

Gelin Balığı, günümüzde fazla bir ekonomik değere sahip değildir. Fakat bunun sebebi etinin lezzetsiz olmasından değil, özellikle avcılığı yapılmadığından ve fert itibariyle dağınık barındığı için verimli avının fazla yapılamamasındandır. Musevi vatandaşlarımızın favori balığı olan Gelin Balığı onlar tarafından özel günlerde çakal eriği salçası ile Eşsiz bir lezzete dönüşür. Tavası ve buğulaması da nefis olur. Beyaz ve yumuşak etli olan bu balık mezgitle akraba olan tüm diğer balıklar gibi eti çabuk bozulur ve taze tüketilmelidir. Musevi vatandaşlar için özel bir yere sahip olan Gelin Balığı Gaya adını verdikleri bu balığı ekşi eriğin sosu ile özel bir şekilde pişirip yerler. Musevilerin çok ikamet ettiği Büyükada'da balıkçılar özel olarak Gelin Balığı yakalayıp sokaklarda "Gaya geldi madam" diye dolaşarak bu balığı satarlarmış. Her türlü balığı yeme gibi bir imkanı bulunan Sultan Abdülhamit'in en sevdiği balığın tereyağında kızartılmak suretiyle hazırlanan Gelin Balığı olduğu söylenir
Son Güncelleme : 14.10.2018 13:55:25
Gelin Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Gelin Balığı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Gelin Balığı"
Evde çocuklarımın yoğun ısrarı üzerine bir akvaryum kurmaya karar verdim. Orta boy bir akvaryum alıp içerisini farklı farklı balıklar alarak akvaryumumu renklendirmek istiyorum. İnternette akvaryum balıklarını araştırırken gelin başlığını gördüm. Gelin balığının diğer çeşit akvaryum balıkları ile uyumu nasıldır?
Müjdat . 25.10.2018 15:48:19
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019