Balık Tarifleri Çipura Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Balık Tarifleri Çipura Tarifi ve Malzemeleri

Balık Tarifleri: Çipura Tarifi ve Malzemeleri

Balık, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bir besindir. Çocuklara küçük yaşlarda balık sevdirmek, onların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Büyük küçük herkesin haftada iki kere balık tüketmesinde büyük fayda vardır. Çipura tarifleri ile sevdiklerinize lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz. İşte detaylı çipura tariflerimiz.

Sebzeli Çipura İçin Gerekli Malzemeler
  • 2 adet orta boy çipura
  • 4 tane patates
  • 4 tane kültür mantarı
  • 3 diş sarımsak
  • 250 gr kereviz sapı
  • 2 tane havuç
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 fiske karabiber
  • 2 limon
  • 3 dal kekik
Sebzeli Çipura Nasıl Yapılır?

Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra havlu kâğıt ile iyice kurulayın. Ardından bir kâsenin içerisine alın. Üzerine tuz, sıvıyağ, sarımsak, kekik ve limon suyu ilave edip harmanlayın. Marine edilmiş balıkları buzdolabına kaldırın ve yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Bu süre içinde balıklar sosu içine çekecek ve daha lezzetli olacaktır. Bekletilen balıkları buzdolabından alın ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine dizin. Etrafına kereviz saplarını serpiştirin. Patateslerin ve havuçların kabuklarını soyup orta büyüklükte ay şeklinde veya yuvarlak olacak şekilde dilimleyin. Sebzeleri de balıkların etrafına dizin. Mantarın saplarını alın ve dilimlemeden tüm haliyle fırın tepsisine yerleştirin. Balıkları beklettiğiniz sostan kalanını tekrar balıkların üzerine gezdirin ve tekrar tuz serpiştirin. Tepsiyi fırına gönderin. Arzu ederseniz tepsinin içerisine bir fincan sıcak su gezdirebilirsiniz. Bu, balıkların daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yemeği yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Verilen sürenin ardından pişmiş olan balıkları fırından alın ve sıcak olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.

Folyo Kağıdında Çipura İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 tane çipura
  • 1 tane limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 2 tane defne yaprağı
  • 2 diş sarımsak
  • Kekik ve biberiye
Folyo Kağıdında Çipura Nasıl Yapılır?

Çipuraları temizleyin ve iyice yıkayıp suyunu süzdürün. Suyunun iyi süzülmesi için kevgirin içerisine alıp bekletin veya havlu kâğıt ile kurulayın. Çukur bir kâsenin içerisine zeytinyağı ilave edin ve balıkları içerisine alıp güzel bir şekilde harmanlayıp yoğurun. Ardından kâseye tuz ve kekik ilavesi yapıp karıştırın. Balıkların iç kısımlarına dilimlenmiş sarımsak ve defne yaprağı ilave edin. Limonu yıkayıp ince olacak şekilde dilimleyin ve balıkların içerisine alın. Fırın tepsisi veya borcamın içerisine folyo kağıdı yerleştirin. Üzerine balıkları dizin ve etrafına biberiye ile kekik serpiştirin. Balıkları folyoya sarın ve 185 derecelik fırına tepsiyi gönderin. Yaklaşık 20 dakika kadar balıkları folyo ile fırında pişirin. Sürenin ardından folyonun içerisinden balıkları alın ve sıcak olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.

Tereyağında Çipura İçin Gerekli Malzemeler
  • 3 tane orta boy çipura
  • 125 gr tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 fiske karabiber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 limon suyu
  • 3 diş sarımsak
Tereyağında Çipura Nasıl Yapılır?

Balıkları öncelikle temizleyerek işe başlayın. Bunun için balıkların baş kısımları ile karın kısmından kesip iç kısmını temizleyin. Ardından güzel bir şekilde soğuk suyun altında yıkayın. Yıkanan balıkları kurulayın veya kevgirin içerisine alıp suyunu süzdürün. Diğer taraftan 3 diş sarımsağın kabuklarını temizleyin ve rende ile rendeleyin. Arkasından karabiber, kekik, zeytinyağı ve tuzu balıkların üzerine sarımsaklar ile ilave edip harmanlayın. Birkaç saat balıkları bu şekilde bekletin ve mümkün oldukça buzdolabında bekletmeye dikkat edin. Akabinde tavanın içerisine tereyağı ilave edip kızdırın. Balıkları unladıktan sonra ısınmış olan tereyağının içerisine alıp arkalı önlü kızartın. Kızarmış olan balıkları servis tabağının üzerine alın ve etrafına piyazlık doğranmış kuru soğan ve maydanoz yaprakları ile sunum yapın.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Balık pişirirken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası vardır. Balıkların taze olması, lezzetli bir yemek için oldukça önemlidir. Balıkların tazeliğini anlamak için gözlerinin parlak ve derisinin sıkı olmasına dikkat edin. Ayrıca, balıkların iç organlarını temizlerken dikkatli olun ve iyice yıkayın. Marine işlemi, balıkların daha lezzetli olmasını sağlar, bu yüzden marine süresine özen gösterin. Fırında pişirirken balıkların kurumaması için ara sıra üzerine sos gezdirebilirsiniz. Balıkların yanında servis edeceğiniz sebzeleri de özenle seçin ve pişirme süresine dikkat edin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mihrimah

12 Temmuz 2024 Cuma

Sebzeli çipura yaparken kereviz saplarının önceden haşlanması gerekiyor mu yoksa direk fırına mı koymalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mihrimah Hanım, kereviz saplarını önceden haşlamanıza gerek yok. Doğrudan fırına koyabilirsiniz. Fakat, daha yumuşak olmasını isterseniz hafifçe haşlayabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış. Umarım yemeğiniz lezzetli olur! Afiyet olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zincomega Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zincomega Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balığın Yanında Ne Yenir?

Balığın Yanında Ne Yenir?

Balık Füme Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Balık Füme Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yumurtası Türleri ve Özellikleri

Balık Yumurtası Türleri ve Özellikleri

Vatoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Vatoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Avı Teknikleri Nelerdir?

Balık Avı Teknikleri Nelerdir?

Yelken Balığı Türleri ve Özellikleri

Yelken Balığı Türleri ve Özellikleri

Papalina Balığı Türleri ve Özellikleri

Papalina Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yağı Hapının Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Hapının Faydaları Nelerdir?

Balık Nasıl Pişirilir?

Balık Nasıl Pişirilir?

Sarpa Balığı Türleri ve Özellikleri

Sarpa Balığı Türleri ve Özellikleri

Balıkların Özellikleri Nelerdir?

Balıkların Özellikleri Nelerdir?

Lahoz Türleri ve Özellikleri

Lahoz Türleri ve Özellikleri

Fırında Balık Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Ton Balığı Türleri ve Özellikleri

Ton Balığı Türleri ve Özellikleri

Eşkina Balığı Türleri ve Özellikleri

Eşkina Balığı Türleri ve Özellikleri

Zehirli Balıklar Türleri ve Özellikleri

Zehirli Balıklar Türleri ve Özellikleri