Çupra Balığı

Çupra Balığı

Çupra balığı halk arasında çipura adıyla bilinen Sparidae familyasına mensup sparus aurata genellikle Akdeniz’de yaşamını sürdüren bir balık türü olarak bilinmektedir. İklimsel yapıdan dolayı hemen hemen bütün Akdeniz bölgesinde kendisine rastlanılan bu balık türü, aynı zamanda doğu bölgesi ve güneydoğu Akdeniz bölgesinde, İngiltere yakınlarında, Kanarya Adalarında, Verde yakınında ve çok az olmak kaydıyla da Karadeniz kıyısında yaşam alanı bulur. Çupra balığı, daha çok tropikal iklim bölgesinde, yarı tropikal ve ılıman kuşaklarda yer alan denizlerde yaşam alanı bulmaktadır. Aynı zamanda deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu, çamurlu ve sadece çamurlu ortamlarda da yaşamını devam ettirebilirler. Çupra balığı, yaşadığı iklime ve iklim şartlarına göre, çoğu zaman akarsuların başlangıcındaki ağızlara da gelir.

Çupra balığı, Türkiye’de en çok güney bölgesinde bulunan sahillerde ve Ege kıyılarında sürekli olarak görülmektedir. Boyutlarına göre adlandırılan çupra balıklarının soyu şu şekilde sınıflandırılır:

  • 30 gram ile 50 gram arasında olan çupra balığı ince bir yapıya sahiptir.
  • 100 gram olan çupralar orta büyüklükte bir yapıya sahiptir.
  • 100 gramla 180 gram arasında olan çupralar kaba yapıdadır.
  • 200 gram ve üzerinde ağırlığa sahip olan çupra balıkları ise en büyük yapıdadır.
Çupra balığı beslenme özellikleri adına yapılmakta olan çalışmalarda 0 ile 3 yaş arasında olan çupra balıkları midelerinin içi incelenmiştir. Yapılan bu çalışmaya göre çupraların karnivor bir özellikte olduğu ve ergin olan çupralarda Crustacea ve Mollusca familyasına mensup olan canlı türleriyle beslendiği belirlenmiştir. Fizyolojik incelemeler sonucunda çupra baĺığı sırt yüksekliğinin fazla olduğu lateralden yassılaşmış simetrik bir sırt ve gövde yapısının görüldüğü saptanmıştır. Baş bölgesinin iri olduğu saptanan çupra balığının burnu küt bir yapıdadır ve baĺığın ağzı terminal şekilde düz bir konumdadır.

Çupra balığı diş yapısı alt çenede ön bölgede 4 tane kanin, arka bölgede 4 sıra molar, üst çetenin ön bölgesinde 4 adet kanin, arka bölgede 3 sıra molar şeklinde yerleşim oluşmuştur. Çupranın üst dudak kısmı, alt dudak kısmına göre daha kalın vaziyettedir. Bu kısım gözün başladığı bölgenin hemen bitişiğinde son bulmaktadır. Çupranın gözleri orta derece bir seviyede gelişmişlik. Göz çukurunun önünde bulunan mesafe gözün çapından en az iki kat daha uzun durumda olmaktadır. Çupra balığının gözleri arasında V harfine benzer şekilde bir bant belirir. Çenesi oldukça kuvvetli olan çupra balığı, küçük kabuklu canlı deniz varlıklarını, kimi balıkları ve beslendiği olduğu diğer hayvanları kolaylıkla yer ve bu balık etçil bir balıktır. Hava sıcaklığının yükseldiği yaz mevsiminde sığ su olan yerlerde, sıcaklığın azaldığı kış aylarında 20-40 metreye varan derin sularda yaşayan çupra balıkları, iki yaşını tamamlandığında daha derin sularda yaşamak ister. Çupraların üreme dönemi ise ekim ayı ve aralık ayları arasında olur ve bu dönemde 100 ile 150.000 adet arasında yumurta bırakır.

Son Güncelleme : 26.09.2018 07:13:31
Çupra Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Çupra Balığı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Çupra Balığı"
Geçtiğimiz günlerde ben de çupra balığı aldırdım ve pişirdim. Ancak balığın eti biraz daha elastik geldi. Normalde bu şekilde olmaması gerekiyordu. Çupra balığının normal eti bu şekilde mi yoksa benim pişirmemde mi bir sorun var?
Adanır . 10.09.2018 19:22:55
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019