Papalina Balığı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Papalina Balığı Türleri ve Özellikleri

Papalina Balığı, Ege bölgesinde genellikle papalina balığı olarak adlandırılan çaça balığı, clupeidae familyasından olan ve ılıman, fazla soğuk olmayan denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Suların üst kısmında sürüler halinde yaşayıp, ara sıra da dibe yakın yüzen bu balık türünün bilimsel adı ise Sprattus sprattus'tur.

Çaça balığı, genellikle Karadeniz'de bulunmaktadır. Ocak ayı geldiğinde ise bu balıklar Mamara'ya doğru göç etmekte, Mayıs ayında da tekrar Karadeniz'e geçmektedirler. Yanları yassı olan, füze biçinmindeki çaça balıklarının alt çeneleri üst çenelerine doğru kıvrıktır ve küçük ağızları vardır. Yüzme keseleri bulunan ve yanal çizgileri belirgin olan çaça balıkları, palamut, uskumru ve lüfer gibi kendilerinden daha iri balıklara yem oldukları için bundan korunmak amacıyla sürü halinde yüzerek kendilerini iri göstermeye çalışırlar.

Bunun yanı sıra çaça balığının eti de çok lezzetlidir ve genellikle ızgarası yapılmaktadır. Ayrıca, tavada yapılan çaça balığı da çok lezzetlidir. Çaça ya da halk arasındaki ismiyle papalina balığının tavada yapılan tariflerinden birini paylaşacağım şimdi. Balık seven herkese tavsiye edebileceğim bu tarifi denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin.

Siyah Havuçlu Papalina İçin Malzemeleri
  • 600 gram papalina balığı
  • 4 adet orta boy siyah havuç
  • 1 su bardağı Ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Göz kararı tuz
  • Göz kararı karabiber
Siyah Havuçlu Papalina Nasıl Yapılır?

İlk olarak, bir tencereye su koyulur ve kaynatılır. Tencerede kaynayan suyun içine, yıkanıp soyulmuş olan 4 adet orta boy siyah havuç eklenir ve 10 dakika daha kaynama işlemine devam edilir. Havuçlar yumuşayında bir kabın içine alınır ve püre haline gelene kadar ezilir. Bir tava içerisine bir çorba kaşığı tereyağı koyulur ve tava ocağa alınıp orta ateşte tereyağı eritilir. Haşlanıp ezilmiş olan havuçlar da tavaya eklenir ve beş dakika karıştırılarak pişirilip ocaktan alınır. Ayrı bir tava içerisine 1 su bardağı sıvıyağ koyulur ve ocağa alınarak ısınması beklenir. Sıvıyağ ısınırken papalina balıkları da iyice temizlenip yıkanır. Bir kap içerisine göz kararı tuz, göz kararı karabiber ve 2 yemek kaşığı mısır unu koyulup karıştırılır ve papalina balıkları bu karışıma bulanarak, ısınmakta olan yağın içinde 4 dakika kadar pişirilir. Balıklar piştikten sonra, bir servis tabağına ilk önce havuç püresi yerleştirilir. Havuç püresinin kenarlarına pişen papalina balıkları dizilir ve servis edilir.

Afiyet olsun.

Papalina Balığı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kaç Kalori?

Balık Kaç Kalori?

Lidaki Türleri ve Özellikleri

Lidaki Türleri ve Özellikleri

Fok Balığı Türleri ve Özellikleri

Fok Balığı Türleri ve Özellikleri

Mersin Balığı Türleri ve Özellikleri

Mersin Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Balık Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Lakerda Türleri ve Özellikleri

Lakerda Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Yumurtası Hangisidir?

Japon Balığı Yumurtası Hangisidir?

Izgara Balık Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Balık Tarifi ve Malzemeleri

Testere Balığı Türleri ve Özellikleri

Testere Balığı Türleri ve Özellikleri

Ringa Balığı Türleri ve Özellikleri

Ringa Balığı Türleri ve Özellikleri

Melanur Balığı Türleri ve Özellikleri

Melanur Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Hastalıkları Nelerdir?

Balık Hastalıkları Nelerdir?

Fener Balığı Türleri ve Özellikleri

Fener Balığı Türleri ve Özellikleri

Lahoz Türleri ve Özellikleri

Lahoz Türleri ve Özellikleri

Balık Kokusu Nasıl Gider?

Balık Kokusu Nasıl Gider?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6