Hamsi Balığı

Hamsi Balığı

Hamsi balığı, engraulidae familyasına ait olan bir balık türü olduğu bilinmektedir. Hamsi balığı Karadeniz kıyılarında ve Marmara kıyılarında yaşam alanı bulmaktadır. Hamsi balığı bu bölgelerde insan yaşamıyla birleşen ve burada yaşayan insanların genelinin geçim kaynağı olan bir balıktır. Bu bölgelerde yaşayan insanlar balıkçılığa merak saldığı için hamsi balığı avı ve bu sayede balıkları satarak para kazanmaları bilinen hususlardan olmaktadır. Hamsi balığı sürüler halinde yaşar ve 20 santime kadar büyüme gerçekleştirir. Ocak ayı ve mart ayı arasında beslenmek için sahillere yaklaşır, bu sayede balıkçılık yapan kişilere bol av verir. Hamsi balığı sabah vakitlerinde 30-40 metre derinliklerde, gece vakitleri ise yüzeye yakınlarda dolaşmaktadır. Hamsi balığı 1 yaşından itibaren olgunluğa erişim gösterir. Bu balık 180-200 derece sularda, 20-60 metre derinliklerde ve az tuzlu sularda üreme göstererek yaklaşık olarak kırk bin yumurta oluşturur. Bu balığın eti oldukça lezzetlidir. Balık lezzetli olduğu kadar çeşitli tüketim yönleriyle ekonomik değeri yüksek olan bir balık türü olmaktadır. Aşırı derecede avlanmasında eko sistem dengesi bozulur ve bundan dolayı bu balığın yetişme alanı ve üreme alanı daralır.

Hamsi balığı, vücut şekli itibariyle vücut iğ şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda yuvarlak bir şekilde yapı oluşturmaktadır. Bu balıkta alt dudak belirgin değildir ve hatta yoktur. Balığın üst çenesi ise uzundur. Hamsi balığının sırt rengi koyu mavi siyahımsı bir renk olarak belirginleşir, alt tarafı açık renkli olmaktadır. Balığın yan tarafları parlak bir renge sahiptir. Ortalama olarak 40.000 yumurta oluştururlar, ömürleri 4-5 yıl kadar olmaktadır. Hamsi Karadeniz hamsisi Azak ve Karadeniz olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Azak türünde hamsisinin burnu daha küt olarak belirir. Azak Denizinde üreyerek kışlamak üzere güneye sonra Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz bölgesine ilerleme gösterirler. Nisan ayı sonundaysa kuzeye doğru göç ederler. Karadeniz hamsisi ise Kuzeybatı Karadeniz'de üreme gerçekleştirir, kışlamak amacıyla Kasım ayından Şubat ayına kadar Trakya kıyılarına doğru ve Marmara kıyılarına doğru göç gerçekleştirirler. Nisan ayındaysa yumurtlamak için Karadeniz bölgesine ilerleme gösterirler.

Hamsi balığı, sadece Karadeniz bölgesinde olmamakla birlikte Marmara bölgesinde de çıkan daha küçük olan ve göç gerçekleştirmeyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür hamsi balığı Kuzey Ege bölgesinde de bulunur. Bu hamsinin sırt rengi daha açık bir renkte belirmektedir. Hamsi özellikle Karadeniz yöremizin temel gıdası ve temel protein kaynağı olarak bilinmektedir. Bu balığın fiyatının uygun olmasından dolayı oldukça geniş kitleler tarafından tüketilmesi için farklı bölgeleri avlandıktan sonra dağıtımı yapılır. Hamsinin hemen hemen her türlü yemeği yapılmaktadır. Hamsi balığından ızgara, hamsi balığı tavası, fırında hamsi balığı, hamsi balığı kağıt kebabı, hamsi balığı buğulama, hamsi balığı pilaki, hamsi balığı yahni gibi farklı yemekleri yapılır. Bu balık siyah etli balık olmasına rağmen buğulamaya son derece uygun olmaktadır. Yaz aylarında yağsız olduğu için ızgara yerine tava yada buğulaması daha fazla tercih edilir. Kış aylarında yakalanan hamsi tuzlanarak saklanır. Buna ançovi denilmektedir. Hamsi balığı ayrıca balık yağı ve balık unu üretiminde de kullanılır.

Son Güncelleme : 09.09.2018 08:06:53
Hamsi Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Hamsi Balığı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Hamsi Balığı"
Hamsi balığını çok seviyorum ama doğru pişirilmiş olması gerekiyor. Özellikle unlu kavrulduğunda çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Hamsi balığında da omega 3 yağı var mıdır yoksa illa ton balığı mı olması gerekiyor?
Nehire . 05.10.2018 14:53:41
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019