Balık

Balık

Balık, su altında yaşayan ve susuz kaldığında hayatını sonlandıran solungaçlarıyla nefes alan ve yumurtadan üreyen hayvanlara denilmektedir. Genellikle soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu olmaktadır. Balıklar çeşit çeşit olup farklı şekillerde olmaktadırlar. Mesela tatlı su balıkları anne karnında yumurtası çatlayarak canlı bir şekilde doğumunu gerçekleştirmektedir. Balıklar su yaşamında olan en önemli varlıklardan biri olmaktadır. Balıklar günümüzde kıkırdaklı balıklar ve kemikli balıklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yaklaşık 40.000 balık türü bulunmaktadır. Balıkların günümüzde sportif ve akvaryumdaki değeri yanında büyük bir protein kaynağı olması ticari değerini arttırmaktadır. Uçan balıklar çok gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini açarak bir-iki dakika su üstüne uçarak çıkabilen balıklar olmaktadır. Yaşadığı yerlerde su kuruduğu zaman balçığa gömülüp akciğer solunumu yapabilen, sürünerek gölden göle geçebilen, kısa bir süre havada uçabilen, elektrik ve ışık üretebilen çeşitli balık türleri de bulunmaktadır. Balıkların pulları birbirine eşit şekilde yani kiremit gibi dizilmiş kemiksi ve kaygan olmaktadır. Birde köpek balıkları bulunmaktadır köpek balıklarında su hem ağızdan hem de ilk solungaç yarığından alınmaktadır.

Ayrıca çok ilginç balıklarda su içmektedir. Zaten suyun içerisinde olan balık yemeğinin dışında su içererek tüm canlılar gibi yaşamını sağlamaktadır. Tatlı su balıkları tuzlu su balığı gibi su içmez. Genel olarak tuzlu su balıkları su içmektedir. Su ihtiyaçlarını solungaç zarlarından osmozla alırlar. Deniz balıkları içtikleri suyun tuzunu böbrekle olmayıp, solungaçları ile ayırmaktadır. Balık yüzgeçleriyle hareket etmektedir. Birde vücut ısıları çevreye bağlı olarak değişebilmektedir. Bir kulakçık ve karıncıktan meydana gelmekte ve yüreklerinde daima kirli kan bulunmaktadır. Yürekten çıkan kirli kan solungaçlar da temizlendiğinde vücutta temiz kan dolaşmaktadır. Balıklar da göğüs ve karın yüzgeçleri çift, sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri tek olmaktadır. Tek yüzgeçler nadiren birden fazla olsalar da simetrik çiftler meydana getirmemektedir. Balıkların harekette önemli rol oynayan değişik şekillerde kuyruk şekilleri bulunmaktadır. Çatallanmış kuyruk tipine difiserk, çatallı olup eşit parçalı olanına homoserk, köpek balıklarında olduğu gibi çatalları eş olmayan kuyruk tipine ise heteroserk denilmektedir. Yalnız çenelerinde olmayıp bütün ağız boşluklarında ve yutakların da sıralanış ve şekil olarak birbirinden farklı birçok dişleri bulunmaktadır. Beslenme şekillerine göre olmaktadır fakat bazılarında yutak dişleri oldukça gelişmiş olmaktadır. Balıklar dinlenme halinde yakını görür, uzak için uyum yapmaktadır. Memelilerde ise bu durum tam tersi olmaktadır. Dişli sazanlarda gözler yatay bir bant ile ikiye ayrılmış olmaktadır ve böylece üstteki kısım havada, alttaki kısım ise suda görmeye yaramaktadır. Böyle balıklara ise günümüzde dört gözlü denilmektedir. Balıklarda gözyaşı bezi ve göz kapağı bulunmamaktadır. Yalnızca Raja balıklarında üstten gelen ışığa karşı gözü korumak için üzeri pullu kalın bir kapak bulunmaktadır.

Ayrıca balıklar çiftleşerek de çoğalmaktadır. Örneğin bazı dişi balıklar sessiz ve ıssız bir yer seçerek yumurtlamaktadır. Ardından erkek balık sperlerini suya bırakarak çoğalmalarını sağlamaktadır. Böylece balık yumurtaları sert bir zemin üzerinde gün geçtikçe çoğalmaktadır. Fakat yumurtadan çıkan balıklar mutlaka ayrılmalıdır çünkü küçük olan yavruları başka balıklar yemektedir. Bire bizler balıkların dilsiz yani ses çıkaramaz bilmekteyiz fakat balıklarda diğer canlılar gibi ses çıkartabilmektedir.
Son Güncelleme : 04.12.2018 07:20:30
Balık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Balık Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Balık"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019