Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Balık Füme Nasıl Yapılır

Balık Füme Nasıl Yapılır

Balık füme nasıl yapılır, balık füme tütsüleme, isleme, dumanlama yöntemi olarak bilinir. Balık restoranlarında son zamanlarda rağbet gören bir pişirme yöntemidir. Et, tavuk gibi besinlerde de uygulanan bu yöntem, balıklarda da tercih edilir. Farklı lezzetler arayan kişiler bunu kendi evlerinde de hazırlayabilir. Bir anlamda balığın ateş görmeden pişirilmesi demek olan balık füme, isli lezzetiyle çoğu kişinin beğenisini kazanır. Bu pişirme yöntemi soğuk ve sıcak tütsüleme şeklinde hazırlanabilir. Soğuk tütsüleme yöntemi biraz daha donanım isteyen, bahçede, açık arazide yapılan pişirme şeklidir. Ancak kapalı kapta yapılan sıcak tütsüleme işlemini evinizin mutfağında, bahçede yapabilirsiniz.

Balık füme nasıl yapılır?


Balık füme yapmak için, tercihiniz yağlı balıklar olmalı. Özellikle alabalık, mersin balığı, istavrit, somon, yılan balığı, sardalya, lüfer gibi balıklar bunun için uygun olur. Eğer yağsız balık kullanırsanız, tütsüleme yaparken kuruma, sertleşme gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.

İlk olarak taze balıkları iyice yıkayın. İç kısımlarını ayıklayarak çıkarın. İçeride omurga çevresinde kan parçaları kalmaması için, iyice karın zarını temizleyin. Balığın genellikle kafası ve solungaçları üzerinde kalır. Arzu ederseniz kafasını alabilirsiniz. İsterseniz iri olan balıkları parçalara da kesebilirsiniz. Daha sonra tuzlama işlemine geçin. Balık parçalarını tuza batırın, iyice tuzla sıvayın. Balığın karın boşluğunu da iyice tuzlayın. Eğer kafası ve solungaçları balığın üzerindeyse, özellikle solungaçları iyice tuzlayın. Daha sonra tuzlanmış balıkları karınları yukarıda kalacak şekilde bir kabın içine dizin. Bu şekilde 8-10 saat bekletin. Bundan sonra çiroz yapar gibi, balıkları kuyruklarından güneş alan hafif rüzgârlı olan bir yerde asarak kurutun. Balıkların iyice kuruması için karınlarının açık olmasına dikkat edin. Eğer karnına parmağınızla bastığınızda, içeride parmak izi kalırsa balığın kuruma işlemi tamamlanmıştır.

Kurutma işlemi sırasında tütsü yapılacak fırın hazırlanır. İsterseniz bahçede mangal yakıp, dibine yapraklı bir ağacın parçalarından ya da talaşından serilir. Bu malzemelerin 6 cm üzerine de ızgara yerleştirilir. Kurumuş olan balıklar ızgaranın üzerine konur. Üzeri kapatılır. Ancak balıklar mangala değmemeli, biçimleri bozulmamalıdır. Mangal ateşin üzerine konularak, içindeki ağaç parçalarının çıkardığı dumanla tütsülenir. İlk olarak ağaç parçalarının rutubeti gideceğinden, oksijen azalacak ve alev almayacaktır. Balık füme işte bu durumda çıkan dumanla lezzetli olur. Yaklaşık 20 dakika kadar bu şekilde pişen balığın kapağını açmadan yarım saat soğutun. Böylece duman kokusu balıklara iyice siner. Balık füme uzun süre dayanabilen bir besindir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 07:28:07
Balık Füme Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Balık Füme Nasıl Yapılır Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Balık Füme Nasıl Yapılır"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdığımız bir hobilerimizden iler...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 cm. Olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde v...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de  kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024