Balık Sosu

Balık Sosu

Balık sosu, balık çeşitlerine göre zeytin yağlı soğuk, tereyağlı sıcak soslar halinde yapılıyor. Balık yemeklerinin yanında ekstra lezzet olan soslar, balıkları lezzetli pişirebilmek için de kullanılıyor. Bol etli balıklar için sebzeli soslar hazırlamak mümkün. Izgara ve kızartılmış balıkların lezzeti ise bademli soslarla harmanlanabiliyor. Bu sos tarifleri diğer deniz mahsulleri için de uygun bir lezzet.

Bademli ve limonlu balık sosu: Yağda yahut ızgarada kızartılmış büyük balıkların üzerine dökülerek servis edilir.

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 30 adet badem
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı taze limon suyu
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

Yapılışı:

Bir tavada tereyağı eritilir. Bademler soyulup ince ince kıyılır ve yağın içerisine konur. Biraz kavrulduktan sonra limon suyu da ilave edilir. Limon suyundan sonra bademler 2-3 dakika daha kavrulup altı kapatılır. Tuzu ve karabiberi atılır. Maydanozlar ince ince kıyılıp sosun içerisine konur. Sıcak olarak servis edilir.

Limonlu tavuk sulu balık sosu: Kalkan, somon, ve kılıç balığına yakışan bir sostur. Balıkların servis şekillerine göre üzerinde veya altında sıcak olarak servis edilir.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • Yarım kaşık limon kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı taze limon suyu
  • Tercihe göre bir tutam dereotu
  • Tuz ve karabiber

Derin bir tavada mısır nişastası, limon kabuğu ve tavuk suyu iyice karıştırılıp ocağa konur. Kaynayana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kapatılıp, tuzu, karabiberi, ve dereotu eklenir. Sıcak olarak servis edilir.

Tartar sosu: Özellikle kalamar ve kızartılmış balıklarla birlikte servis edilen soğuk bir sostur.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı mayonez
  • 1-2 adet taze yeşil soğan
  • 1 tutam dereotu
  • Yarım tatlı kaşığı hardal

Yapılışı:

2-3 yemek kaşığı olacak kadar, yeşil soğanlar ve dereotu ince ince kıyılır. Bir kabın içerisinde bütün malzemelerle karıştırılıp sos hazır hale getirilir.

Sarımsak ve bademli sos: Soğuk olarak servis edilen sos, beyaz etli balıklar ve ızgarada pişirilen balıklarla beraber tüketilir.

Malzemeler:

  • 5 diş sarımsak
  • 1/4 su bardağı un
  • 2 dilim ekmek içi
  • 20 adet badem
  • Tuz
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı beyaz sirke

Bir mutfak robotu yardımıyla sarımsaklar ezilir. zeytin yağı dışında tüm malzemeler ilave edilip çekilir. En son zeytin yağı yavaş yavaş karışıma ilave edilip karıştırılır.

Sebzeli yoğurtlu balık sosu: Bol ve beyaz etli balıklar için tercih edilen bu sos kızarmış balıklarla daha lezzetlidir.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı kadar ince doğranmış dereotu
  • 1 çay kaşığı miktarı hardal
  • 2 adet sivri biber
  • 3 dal yeşil soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı:

Yeşil biber, yeşil soğan, dereotu ince ince kıyılır. Yoğurtla hardal karıştırılır ve yeşillikler içerisine konur. Tuzu, karabiberi atılıp sos tamamlanır. Kızartılmış balıklarla soğuk olarak servis edilir.

Kırmızı biberli balık sosu: Yengeç, karides, ıstakoz gibi deniz mahsulleriyle birlikte servis edilen közleme usulü bir sostur.

Malzemeler:

  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 adet kırmızı biber
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • karabiber ve yeteri miktarda tuz

Yapılışı:

Kırmızı biberler közlenir. Kabukları ve çekirdekleri ayıklanıp dilimlenir. Kuru soğan ve sarımsak da ince ince doğranır. Bir tavaya zeytin yağı konur ısıtılır. sarımsak ve soğanlar sotelenip biberler ilave edilir. Tavuk suyu da konulup kaynamaya bırakılır. tuzu, karabiberi atılır. 2-3 taşım kaynadıktan sonra altı kapatılıp püre haline getirilir.

Son Güncelleme : 01.10.2018 19:46:52
Balık Sosu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Balık Sosu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Balık Sosu"
Alabalık üretim çiftliğinde çalışan biriyim. Bu nedenle sürekli olarak evime ve aile büyüklerine balık getiriyorum. Son zamanlarda balığı fırına balık sosunun aynı olması nedeniyle lezzet alamıyorduk. Sitenizde yer alan balık sosunu kullandıktan sonra güzel bir lezzetle karşılaştım. Sormak istediğim belirttiğiniz sosa bir kaç diş sarımsak eklersem balığın lezzetli olur mu?
Ekrem Gündüz . 04.09.2018 23:11:29
CEVAP YAZ
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pekte yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları ç...
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiy...
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı
Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşam...
Challenger Köpek Balığı
Challenger Köpek Balığı
Challenger köpek balığı, Bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum ortamında bakımı tehlike arz eden türlerdendir. 250 cm boyuna ulaşan bu balık türü özellikle hayvanat bahçelerinde bu...
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Küspesi Nasıl Yapılır, Balık küspesi nasıl yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Balık avlamak, ruhumuzu dinlendiren ve kendimize zaman ayırdı...
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında çok daha lezzetli ve hafif bir tat oluyor ayrıca yapımı da çok daha pratik oluyor. Akşam yemekl...
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı
Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak da bilinmektedir. Karakulak balığını avlamak kadar tüketmekte oldukça keyif vericidir. Görüntüsüyle...
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barındırır. Bu madde vücuttaki hücrelere oksijen sağlanmasına destek olur. Bu madde soğuk denizlerde 1...
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı
Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları d...
Karagöz Balığı
Karagöz Balığı
Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt ...
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı
Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya kül rengi dikey çizgilere sahip olması ve yuvarlak gövdesidir. Solungaç kapaklarının sınırı v...
Melanur Balığı
Melanur Balığı
Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 cm.'dir. 40-45 cm. olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ...

 

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Karakulak Balığı
Köpek Balığı Karaciğer Yağı
Tavuk Balığı
Karagöz Balığı
Sargoz Balığı
Melanur Balığı
Orkinos Balığı
Elektrik Balığı
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Ciklet Balığı
Mangalda Balık
Sarpa Balığı
Mercan Balığı
Balık Pastırması
Sazan Balığı
Köpek Balığı Yağı
Lambuka Balığı
Sardalya Balığı
Müren Balığı
Dil Balığı
Yılan Balığı
Kedi Balığı
Mücevher Balığı
Hani Balığı
Popüler İçerik
Orkinos Balığı
Orkinos Balığı
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya ...
Elektrik Balığı
Elektrik Balığı
Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağı...
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır
Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanı...
Ciklet Balığı
Ciklet Balığı
Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bi...
Mangalda Balık
Mangalda Balık
Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık terci...
Sarpa Balığı
Sarpa Balığı
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulu...
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avlan...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Balık Hastalıkları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019