Bademli ve limonlu balık sosu: Yağda yahut ızgarada kızartılmış büyük balıkların üzerine dökülerek servis edilir.
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 30 adet badem
- Bir tutam maydanoz
- 1 yemek kaşığı taze limon suyu
- Yeteri kadar tuz ve karabiber
Yapılışı:
Bir tavada tereyağı eritilir. Bademler soyulup ince ince kıyılır ve yağın içerisine konur. Biraz kavrulduktan sonra limon suyu da ilave edilir. Limon suyundan sonra bademler 2-3 dakika daha kavrulup altı kapatılır. Tuzu ve karabiberi atılır. Maydanozlar ince ince kıyılıp sosun içerisine konur. Sıcak olarak servis edilir.
Limonlu tavuk sulu balık sosu: Kalkan, somon, ve kılıç balığına yakışan bir sostur. Balıkların servis şekillerine göre üzerinde veya altında sıcak olarak servis edilir.
Malzemeler:
- 1 su bardağı tavuk suyu
- Yarım kaşık limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 3 yemek kaşığı taze limon suyu
- Tercihe göre bir tutam dereotu
- Tuz ve karabiber
Derin bir tavada mısır nişastası, limon kabuğu ve tavuk suyu iyice karıştırılıp ocağa konur. Kaynayana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kapatılıp, tuzu, karabiberi, ve dereotu eklenir. Sıcak olarak servis edilir.
Tartar sosu: Özellikle kalamar ve kızartılmış balıklarla birlikte servis edilen soğuk bir sostur.
Malzemeler:
- 1 su bardağı mayonez
- 1-2 adet taze yeşil soğan
- 1 tutam dereotu
- Yarım tatlı kaşığı hardal
Yapılışı:
2-3 yemek kaşığı olacak kadar, yeşil soğanlar ve dereotu ince ince kıyılır. Bir kabın içerisinde bütün malzemelerle karıştırılıp sos hazır hale getirilir.
Sarımsak ve bademli sos: Soğuk olarak servis edilen sos, beyaz etli balıklar ve ızgarada pişirilen balıklarla beraber tüketilir.
Malzemeler:
- 5 diş sarımsak
- 1/4 su bardağı un
- 2 dilim ekmek içi
- 20 adet badem
- Tuz
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı beyaz sirke
Bir mutfak robotu yardımıyla sarımsaklar ezilir. zeytin yağı dışında tüm malzemeler ilave edilip çekilir. En son zeytin yağı yavaş yavaş karışıma ilave edilip karıştırılır.
Sebzeli yoğurtlu balık sosu: Bol ve beyaz etli balıklar için tercih edilen bu sos kızarmış balıklarla daha lezzetlidir.
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı kadar ince doğranmış dereotu
- 1 çay kaşığı miktarı hardal
- 2 adet sivri biber
- 3 dal yeşil soğan
- Tuz
- Karabiber
Yapılışı:
Yeşil biber, yeşil soğan, dereotu ince ince kıyılır. Yoğurtla hardal karıştırılır ve yeşillikler içerisine konur. Tuzu, karabiberi atılıp sos tamamlanır. Kızartılmış balıklarla soğuk olarak servis edilir.
Kırmızı biberli balık sosu: Yengeç, karides, ıstakoz gibi deniz mahsulleriyle birlikte servis edilen közleme usulü bir sostur.
Malzemeler:
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 adet kuru soğan
- 4 adet kırmızı biber
- 2 su bardağı tavuk suyu
- karabiber ve yeteri miktarda tuz
Yapılışı:
Kırmızı biberler közlenir. Kabukları ve çekirdekleri ayıklanıp dilimlenir. Kuru soğan ve sarımsak da ince ince doğranır. Bir tavaya zeytin yağı konur ısıtılır. sarımsak ve soğanlar sotelenip biberler ilave edilir. Tavuk suyu da konulup kaynamaya bırakılır. tuzu, karabiberi atılır. 2-3 taşım kaynadıktan sonra altı kapatılıp püre haline getirilir.