Balık Takvimi Nedir?
19 Temmuz 2024

Balık Takvimi Nedir?

Balık Takvimi ve Önemi

Balık takvimi, hangi balığın ne zaman taze ve yenilebilir olduğunu bize bildirir. Balık mevsimi, eylül ayında av yasağının kalkmasıyla başlar. Bu aydan itibaren avlanan balıkların en lezzetli dönemleri vardır. Hangi ayda hangi balığı lezzeti ve tazeliğiyle yemeniz gerektiğini öğrenebileceğiniz takvime uyulduğunda, fazla rağbetten dolayı değerli balıkların yavru iken avlanmaları da engellenmiş olur. Sağlık açısından zengin minerallere sahip olan balık türlerini tüketirken mevsimine de dikkat etmek gerekir. Örneğin, kış aylarında kefal ve hamsinin tam yağlı olduğu dönemdir. Zamanına göre balıkların pişirilme önerileri de değişebilir.

Balık Türlerine Göre Balık Takvimi

Hamsi: Ocak, şubat, kasım ve aralık aylarında hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir.

İstavrit: Bütün yıl boyunca bulunan bir balık türü olan istavrit her ay yenilebilir.

Çinekop: Temmuz ve ağustos aylarında en lezzetli olduğu aylardır. Diğer aylarda yenmez.

Sardalya: Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında taze ve lezzetlidir.

Lüfer: En lezzetli dönemi ağustos, eylül ve ekim aylarıdır. Senenin diğer aylarında da yenilebilir.

Palamut: Temmuz, ağustos ve eylül aylarında yenilen palamut, o aylarda lezzeti tam yerindedir.

Uskumru: Senenin bütün aylarında yenilen balığın en lezzetli olduğu dönem, ekim ve kasım aylarıdır.

Levrek (Deniz): Şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında en taze ve lezzetli haliyle bulunur.

Mezgit: Şubat, mart ve nisan aylarında yenilir.

Barbunya: Yılın bütün aylarında yenilir. En lezzetli olduğu dönemler, ağustos, eylül ve ekim aylarıdır.

Tekir: Bütün aylarda bulunur ve yenir. En lezzetli olduğu zaman, eylül ve ekim aylarıdır.

Sarıkanat: Temmuz, ağustos ve eylül aylarında lezzetli döneminde tüketilebilir.

Kofana: Bütün aylarda yenilebilir. Lezzetli olduğu aylar, eylül ve kasım aylarıdır.

Kalkan: En lezzetli olduğu dönem, ocak, şubat ve nisan aylarıdır. Mart, mayıs, kasım ve aralık aylarında da yenilebilir.

Mercan: Senenin tüm aylarında bulunduğundan her zaman yenilebilir.

Kolyoz: Tüm aylarda yenilebilir.

Çipura: Yılın bütün zamanında bulunur. Ağustos ve eylül ayları en lezzetli olduğu dönemdir.

Dil Balığı: Bütün yıl tüm aylarda yenilebilir.

Torik: Ocak ve şubat ayları lezzetli olduğu zamandır. Mart ayında da yenilebilir.

Kılıç Balığı: Bütün aylarda bulunan kılıç balığının en lezzetli olduğu aylar, ağustos ve eylül aylarıdır.

Akya: Haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları en lezzetli olduğu zamandır. Senenin diğer ayları da yenilebilir.

Karagöz: Ekim ve kasım aylarında tazesi ve lezzetlisi olan balık, diğer aylarda da bulunur.

İzmarit: Şubat, mart, nisan ve mayıs ayları bulunduğu dönemdir ve bu aylarda taze ve lezzetlidir.

Lipsoz: Tüm sezon avlanan balık her ay tüketilebilir.

Pisi: Senenin tüm aylarında bulunabilen balık her zaman yenilir.

Mırlan: 12 ay boyunca olan balık her zaman yenilir.

Kırlangıç: Her zaman yenilebilen bir balık türüdür.

Kalamar: Senenin her ayında tercih edilebilir.

Ahtapot: Dilenildiği zaman tercih edilip tüketilir. Her ay bulmak mümkündür.

Sübye: Yılın her ayında bulunan sübye balığı her zaman tüketilebilir.

Karides: Her zaman avlanan karides tüm sene tüketilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lüfer Türleri ve Özellikleri

Lüfer Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Zehirli Balıklar Türleri ve Özellikleri

Zehirli Balıklar Türleri ve Özellikleri

Balık Köftesi Nasıl Yapılır?

Balık Köftesi Nasıl Yapılır?

Balığın Yanında Ne Yenir?

Balığın Yanında Ne Yenir?

Güncel

Balık Küspesi Nasıl Yapılır?

Balık Küspesi Nasıl Yapılır?

Güncel

Balık Turşusu Nasıl Yapılır?

Balık Turşusu Nasıl Yapılır?

Güncel

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri