Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceğinden önce yayın balıkları hakkında bilgi verecek olursak; yayın balıkları tatlı su balıkları çeşididir. Yayın balıkları ebat olarak fazlasıyla büyük olduğundan, yayın balıkları için tatlı su balığı canavarı ve tatlı su balığı köpek balığı gibi betimlemeler yapılmaktadır.
Yayın balıkları çene yapısı olarak bıyıklı bir balık türüdür. Yayın balıkları çenesinden sırtına kadar olan bölümden geriye doğru fazlaca dişlere sahiptir. Bundan dolayı temizlenmesi oldukça zahmetlidir. Belki de ülkemizde yaygın olarak tüketilmemesi sebebi olarak gösterilebilir. Yayın balıkları oldukça büyük boyutlu olanları mevcuttur. 2 metre uzunluğuna kadar yayın balıklarına rastlanılmıştır. Ayrıca belirtmek gerekirse yayın balığı pişirilme öncesinde, yayın balıkları ayıklama işleminde ise çok dikkatli olmasınız. Yayın balıkları büyük yapısından dolayı ve çene yapılarındaki diş sayıların fazla olmasından dolayı, ayıklama işleminde ellerinizi korumakta fayda vardır. Çünkü yayın balıkları dişleri oldukça keskin yapıdadır ve çene kısmındaki dişleri sırt kısmına kadar uzadığından ayırmalısınız. Bununla birlikte deri kısmını da yüzeceğinizden kerpeten gibi aletler kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Yayın balıkları genel olarak çok yağlı balıktır. Bundan dolayı yayın balıkları fırında pişirilmesi daha uygundur. Bizde sizler için yayın balığı fırında pişirilmesi işlemi için tarifini paylaşacak olursak;
Yayın Balığı Gerekli Malzemeleri- 1,5 kg.
Kadar taze yayın balığı,
- 3 adet patates
- Bir çorba kaşığı kadar un,
- 3-4 diş sarımsak
- Yarım deste maydanoz,
- Yarım su barka zeytinyağı,
- 5-6 adet domates
- İki çorba kaşığı sosanglez,
- 2 adet kuru soğan
- Defne yaprağı
- Limon
Yayın Balığı Nasıl Yapılır?
Yayın balığı fırında pişirilmesi için ilk olarak domateslerin kabukları ayrıştırılarak kuş başı olacak şekilde dilimleyiniz. Ardından patatesleri söğüş bir şekilde olacak şekilde pişirin ve bir köşeye indirin. Ardından kuru soğanları ince olacak bir şekilde dilimleyiniz ve maydanozları çok ince olacak bir şekilde kıyımlayınız. Ardından sarımsakları çok fazla olmayacak şekilde dövünüz. Ardından yayın balıklarını dilimleyiniz. Ardından fırında hazırlayacağınız tepsinin altına yağlı kağıdını serdikten sonra üstüne ilk olarak yayın balıklarını diziniz ve yayın balıklarından sonra patatesleri haşlandıktan sonra elma dilimi olacak şekilde ince ince dilimleyiniz. Dilimleri yayın balıkların üst kısmına seriniz. Ardından bir tava alarak içine dilimlediğiniz soğanları atarak ve soğanla birlikte defne yaprağını ve zeytinyağını aktararak tavada kavurun. Bu kavurma işlemi çok fazla olmasın. Hafif bir şekilde kavurun. Ardından tavaya unu eklenerek karıştırılır. Unla karıştırıldıktan sonra tavaya sırasıyla; dilimlediğiniz domatesler, maydanozlar ve sarımsaklarını atınız. Tavada bu karışımı ilk olarak karıştırın. Sonrasında 2 bardak su ilave ederek tekrardan karıştırın, tuzunu da tavaya atınız. Tavanızdaki karışımı fırında yayın balığı için hazırlamış olduğunuz tepsinin üstünden hiçbir yer boş kalmayacak şekilde gezdirerek dökünüz. Yayın balıklarınızın üstüne döktükten sonra fırına kısık ateşte olacak şekilde yarım saat kadar piştikten sonra limon sıkarak servis yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
19.01.2024 04:54:40
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yayın Balığı Nasıl Pişirilir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|