Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunur. Ağırlıkları 500-1000 gram arasında değişmektedir. Kuvvetli bir çeneye sahip olan sarpa balığı, dişleri sivri olmadığından kayalıklarda bulunan Yosun ve planktonlarla beslenmektedir. Kolay yakalama bilen bir balık türüdür.
Yakalandığında ise dışkı salgılaması ile bilinir. Mevsim çipura olarak da bilinen sarpa balığı, eti çipuranın aksine lezzetlidir. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere iki defa üreme yaptıkları bilinir. Sarpa balığı içeriğiyle tam bir vitamin deposudur. İçerdiği A, B1, B2, B12, D, K ve E vitaminlerinin yanında fosfor, iyot, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Son olarak insan vücudunun gereksinim duyduğu doymamış yağ asitleri açısından çok zengin bir balık türüdür.

Sarpa balığı faydaları nelerdir?

  • Vücudun kış aylarında çok fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2, B12 ve D vitaminlerini içermekte olan sarpa balığı, hafta iki sefer tüketildiğinde, başta nezle olmak üzere kış aylarında geçirilen hastalıklardan korunmamıza yardımcı olmaktadır.
  • Sarpa balığının içermekte olduğu kalsiyum ve iyot gibi maddesel tuzlar ve vitamin sayesinde bedenimize enerji ve güç verdikleri bilinir.
  • Protein bakımından bir hayli zengin olan sarpa balığı, içerisinde karbonhidrat, nişasta ve şeker bulunmadığı için sindirimi diğer etlere göre daha kolaydır.
  • Alzheimer ve bunama hastalarına iyi geldiği ve tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
  • Eklem ve kemik sağlığınız açısından kalsiyum takviyesi olarak tüketilmesi önerilmiştir.
  • Omega 3, A vitamini ve fosfor içermesi nedeniyle göz sağlığının korunmasında etkili ve destekleyici olduğu bilinir.
  • Sarpa balığı gebelik esnasında anneler tarafından kullanıldığı zaman, bebeğin beyin ve retina gelişiminde katkıda bulunduğu, ayrıca erken doğum riskinin giderilmesine yardımcı oldukları bilinmektedir.

Sarpa balığı pişirme şekilleri


Sarpa balığı; dolgun, beyaz etli ve yağlı bir balık olduğundan: küçükleri tava, ızgara ve buğulama yollarıyla, büyükleri ise bütün olarak fırında pişirilmesi önerilmektedir. Sarpa balığının yahnisi ve çorbası da yapılmaktadır. Kafa bölümünün yenmesi halüsinasyonlara sebep olmaktadır. Sarpa balığının kızartılması besin değerini düşürülmesine yol açar. Suyunu kaybetmeyecek bir şekilde pişirilmesi tavsiye edilmiştir.
21.01.2024 18:46:35
Sarpa Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sarpa Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sarpa Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

Sazan Balığı

Sazan Balığı, Balık türleri arasında lezzetli olması nedeniyle sürekli tercih edilen sazan balığı sazangiller familyası grubunda yer almaktadır. Sazanların b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024