Yılan Balığı

Yılan balığı, Bilinenin aksine denizlerde değil, nehirlerde yaşarlar. Ancak, üreme dönemine girdiklerinde yumurtlamak için denizlere geçerler. Göç eden balıkların en farklısıdır. Ergin olana kadar dişiler tatlı suda yaşarlar, erkekleri ise nehirleri denize bağlayan kısımda bulunur. Dişiler üreme döneminde erkeklerin yanına denize giderler. Ömrü on on beş yıl kadardır.
Boyu bir buçuk metre ağırlığı dört kilogramdır. Sırt ve yüzgeçleri uzayarak kuyrukla birleşir. Uzun vücudu yılana benzer. Yılan balıklarının her türü yılana benzemektedir. Alt karınlarında yüzgeç bulunmaz. Derileri sert ve kaygan bir yapıya sahiptir. Çoğunun üzerinde pul olmaz. Bu pulsuz yılan balıkları bu yüzden yok gibi görülürler. Görünümleri yaşadıkları suya göre değişiklik gösterir. Tatlı suda yaşayan yılan balıklarının rengi genelde gri veya kahverengidir.

Sıcak denizlerde yaşayan yılan balıklarının rengi ise yeşilimsidir. Kuyruklarını adeta kürek gibi kullanarak zemini oyup kendi yuvalarını yaparlar. Elle tutmaya çalışılırsa kaygan derisinden dolayı elden kayıp kurtulurlar. Balık, solucan ve yengeç avlayarak beslenirler. Dişi olanlar genelde erkeklerden daha iri olurlar. Yırtıcı türleri de vardır. Bu türlerin çene ve dişleri oldukça güçlüdür. Bütün yılan balıklarının ortak özellikleri ince ve yaprak görünümlü bir yavru devresi geçirmeleridir. Bu yavru devresi dönemi türlere göre değişim göstermektedir. Birkaç ay ya da iki üç yıl sürende görülmüştür. Yılan balığı lezzetli bir balıktır.
Fakat eti zehirli olan yılan balıkları da mevcuttur. Orta Amerika Atlan tik sularında ve Akdeniz'de rastlanan moray zehirli bir türüdür. Uzunluğu bazen 180 cm bulan bu balık kayalıklarda yaşamaktadır.

Yılan balıkları denizlerde yumurtlar, tatlı sularda olgunlaşır. Erginler yumurtlama döneminde yumurtlamak için yaşadıkları tatlı sulardan denizlerin yedi bin metre kadar derinliklerine göç ederler. Avrupa ve Amerika yılan balıkları göç etmekte birinci sıradadırlar. Atlan tik okyanusu yakınlarındaki denizlerde yumurtlarlar ve yumurtladıktan sonra ölürler. En önemli türü olan Avrupa yılan balığı, üç altı kilo ağırlığında on beş metre uzunluğundadır. Derileri kılcal damarlarla zengin olduğundan dolayı solunumları oldukça güçlüdür. Uzunca bir süre karada da yaşayabilirler. Gündüzleri kayalarda saklanarak dinlenir, geceleri ise nemli karalara çıkarak yeşil tahıl yamaktan zevk alırlar. Kışın derinliklere kaçarak çok uyuşuk bir döneme girerler. Yurdumuzun Karadeniz ve Akdeniz bölgelerindeki nehir ve göllerinde bol miktarda yılan balığı bulunmaktadır. Bazı ülkeler yılan balığını çok yağlı bulmaları nedeni ile yılan balığı yemezler.
19.01.2024 01:28:00
Yılan Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yılan Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yılan Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024