Yayın Balığı

Yayın balığı, Siluridae familyasından yani kemikli balıklar takımının yayın balığıgiller familyasından bir balık türüdür. Avrupa, Asya ve Anadolu bölgesinin ılıman iklim bölgelerinde akarsu, göl gibi tatlı sularda yaşam alanı bulmaktadır. Yayın balığı Avrupa'da özellikle de Hazar Denizinde yoğun olarak görülmektedir. Türkiye'de Sakarya Irmağı, Manyas, İznik, Apolyont, Çıldır göllerinde yaşam alanı bulur ve bu bölgelerde bir hayli fazlaca görülür.
Yayın balığının uzunluğu 70-300 santim arasında değişim gösterir. Ağırlık olarak iki yüz elli kiloya kadar ulaşır. Bu balığın derisi mavi-siyah, kahverengimsi, bazen zeytin yeşili ve gri siyah arasında değişim göstermektedir. Yayın balığının kenarları açık renkli, karnı ise bulanık beyaz ya da yeşil lekelidir. Geniş ve güçlü kafa yapısı, enine yarıklı olan ağız yapısı, 2 adet uzun beyaz mavi sakalı ve 4 adet kısa sakalı vardır. Yayın balığının küçük gözleri, küçük sırt yüzgeci, çok uzun anüs yüzgeci ve yuvarlak küçük kuyruk yüzgeci bulunur.

Yayın balığı çok iyi duyma kabiliyetine sahip bir balık türüdür. Bu balık 80 yaşına kadar yaşamaktadır. Bu yaşına kadar oldukça büyük bir yapı sergiler. Geceleri canlanan yırtıcı bir balık türüdür. Su kemiriciler, kuşlar, balık ve kurbağalarla beslenmektedir. Dip hayvanı olmasına rağmen fırtına olunca su yüzüne çıkmaktadır. Nisan ayı sonu ile haziran ayı sonu arasında dişisi yaklaşık yüz bin yumurtayı kıyı bölgelerine bırakır. Erkek yayın balığı yumurtaları 8-15 gün kadar korur.
Bu balıklar çok uzun süreler yaşar. Yayın balığı dişisi kilo başına 30.000 yumurta üretimi gerçekleştirir. Erkek yayın balığı, yavrular yumurtalardan çıkana kadar yuvayı koruma altına alır koruma süresi suyun sıcaklığına göre 3-10 gün arasında değişim gösterir.

Yayın balığı büyük gölleri, ılık gölleri ve derin, yavaş akan ırmaklarda daha fazla yaşam alanı bulur. Su akıntılarının oluşturduğu mağaralarda ve suya batmış ağaçların yanında yaşamayı daha çok sever. Alt dudağın üsttekinden daha öne çıkık durmasından da anlaşılacağı gibi, suyun ortasında ve suyun dibinde beslenme gerçekleştirir. Yapay göllerde de üretilen yayın balığı yenilen bir balık türü olmaktadır. Fakat yaşlı balıkların eti tatlı olmadığı için belli bir yaşa kadar yenilmesi gerekmektedir. Yaşlı olan yayın balığının tadı dana etini anımsatır. Yayın balıkları kuzey bölgesi hariç Avrupa'nın her yerinde yetişme alanı bulur. Türkiye'de de büyük ırmaklarda ve baraj göllerinde yaşam alanı oluşturmaktadır. Fırat ve Dicle Irmaklarının dışında kalan akarsu ve göllerde yaygın olarak görülür. Yayın balığı 3 metreye kadar olan uzunluğu ve 250 kiloya varan ağırlığıyla, mersin balığından sonra Avrupa'nın ikinci büyük balığı olarak bilinmektedir. Fakat bu büyüklüğe ulaşan yayın balıkları çok nadir olarak görülür. Son yüz yıl içerisinde bu büyüklükte balık yakaladığını söyleyenlerin inandırıcı olan kanıtları yoktur. En son inandırıcı kanıtlar 19. Yüzyıldan kalmaktadır. Yayın balığı ortalama 1,30-1,60 metre boylarında görülür. Günümüz şartlarında 2 metreden daha büyüğünü yakalamak da mümkün olmaktadır.
19.01.2024 17:09:51
Yayın Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yayın Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yayın Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024