Vatoz Balığı

Vatoz Balığı, Vatoz balıklarının yaşam alanı oluşturdukları yer Amazon Nehri yakınları olmaktadır. Ülkemizde vatoz balığı cüce vatoz olarak bilinmektedir. Bu balığın boyutlarının küçük olması ve kolay üremesi sebebiyle çoğu akvaristin ve süs balığı yetiştiricilerin vazgeçilmez olan balıklardan olmayı başarmıştır. Bu balıkların ucuz olmaları ve görünüm itibariyle estetik olmaları da büyük etkenlerden olmuştur.
Vatoz balığı çok iyi bir yosun tüketicidir. Geniş pH aralığında yaşadıkları için çoğu akvaryumda beslenme alanı bulabilir. Vatoz balıklarının davranış durumu barışçıl olduğu için diğer balıklarla oldukça iyi geçinme sağlar ve diğer balıklarla aynı akvaryumda barınmasında herhangi bir sorun oluşturmaz. Vatoz balıklarına minimum 100 litre kadar olan akvaryumlarda bakılması gerekir. Çoğu ciklet balığı türleriyle aynı akvaryumda beslenme alanı bulur. Karma olarak oluşturulan akvaryumlarda boyutunun çok küçük olmamasına dikkat edilmedir. Cüce vatozlar genellikle geceleri daha hareketli olmaktadır. Gündüz vakitlerinde ise genellikle mağaralarda ya da bitki diplerinde kendini korumaya alır.

Vatoz balığı beslenmesi genel olarak protein ağırlıklı ve bitkisel olarak beslenen balık türlerinden olmaktadır. Tabi en fazla bitkisel ağırlıklı bir şekilde beslenirler. Bitkisel beslenmeleri cüce vatozlar için olumlu bir etki oluşturur. Bu balıkların bitkisel ağırlıklı olarak beslenmeleri üremelerinde ve gelişmelerinde önemli rol oynamaktadır.
Vatoz balıkları fazla olarak protein ağırlıklı bir şekilde beslenmelerinde sindirim sistemlerinde sorunlar meydana gelir. Bu balıklara bazen haşlanmış ıspanak, havuç ve salatalık vatoz balıklarının büyük keyifle ve iştahla yiyeceği yiyeceklerdendir. Vatoz balığı bu besinlerle beslendikten sonra akvaryumun suyu değiştirilmelidir. Dipte kalan salatalık ve ıspanak parçaları daha sonra vatoz balıkları için sorun oluşturur. Vatoz balıklarına yem verilmesi ve verilen yemlerin akvaryumun dibine ulaşması gerekmektedir. Aksi taktirde vatozlar kolaylıkla akvaryumun üst kısmına çıkarak beslenseler bile ürkek bir şekilde beslenme gerçekleştirirler.

Vatoz balığı cinsiyet ayrımı oldukça basit olmaktadır. Bu balıkların cinsiyetini belirlemenin en kolay yolu erkek vatozların dişi vatoz balıklarına göre kafa yapısında boynuzları yani bıyıklarının bulunmasıdır. Dişi vatoz balıklarında bu boynuzlar yoktur, olsa bile çok kısa belirmektedir. Bu balıkların cinsiyet ayrımında diğer bir yöntemse vücut yapılarının çok az da olsa farklı belirmesidir. Erkek vatozların dişi vatoz balıklarına göre vücutları daha ince ve uzun yapıdadır. Dişilerin vücut yapılarıysa daha kısa ve şişkin olmaktadır. Vatoz balığı cinsiyet tayininde son yöntemse pek gerek kalmayan ve tercih edilmeyen yöntemdir ama yine de bu yöntemle cinsiyetleri belirlenebilir. Uygulanan bu yöntem erkek vatoz balıklarının gözleri, dişilerinkine göre birbirinden daha uzaktır bu oluşumla da cinsiyet tayini yapılabilir.

Vatoz balığı üretimi basit olan süs balıkları arasındadır. Vatoz balığı erkekleri çok eşli bir yapıya sahiptir. Aynı akvaryumda birden fazla dişiyle çiftleşip yumurta oluşturabilirler. Bu balıklar akvaryumda koloni olarak beslenmesi ve üreyebilmesi için bu yöntemi uygulamak daha verimli olacaktır. Bu oluşum hem dişi vatozun sağlığı açısından hem de erkek vatozun sağlığı açısından devamlılık arz eder.

Vatoz balığının en büyük özelliği, yumurtaları erkek balığın korumaya almasıdır. Vatoz balıklarının üremesi için en önemli gereçler kırık testi ve Hindistan cevizi kabuğunun akvaryumda bulunmasıdır. Öncelikle testi ve Hindistan cevizi kabuğu içine yuva yaparlar ve daha sonra dişi yumurtlama gerçekleştirir. Erkek balık kızana gelme zamanına kadar yanına yaklaştırmadığı dişi vatoz balığını yumurtlamaya birkaç gün kala testi ya da Hindistan cevizi kabuğunun içerisine girmesine müsaade eder. Birkaç gün süren bu kur yapma sonucunda dişi vatoz balığı erkek vatoz balığın belirlediği yuvaya yumurtalarını döker. Yumurtalar büyük ve sarı renklidir. Dişi balık yumurtaları bıraktıktan sonra bir daha yuvaya gelmez ve yavrulara bakmaz. Dişi vatoz balığı yumurtladıktan sonra bütün sorumluluk erkek vatoz balığına kalır. Erkek vatoz yuvanın girişinde durarak hem yumurtaları korur hem de yüzgeçleriyle yumurtaları havalandırma sağlar. Erkek yumurtaların çıkma süresince yuvayı terk etmez. Yavruların yumurtadan çıkması 4-6 günü bulmaktadır. Çıkan yavrular sarı renkte olur ve karınlarında yumurta kesesi taşımaktadır. Karında oluşan kese yok olmadan yem desteği oluşturmaya gerek duyulmaz. Yumurtadan ayrılan vatoz balıkları 1 hafta sonrasında kendi renklerini oluşturur. Yavrular çıktıktan sonra erkek vatoz yavrulara bakmaya devam edecektir. Akvaryum içerisinde yavrulara tehdit eden başka türden balıklar varsa vatoz yavruları farklı bir akvaryuma koyulmalıdır. Bu süreç içerisinde erkek vatoz balığı yavrulardan ayrılabilir.
21.01.2024 16:01:12
Vatoz Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Vatoz Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Vatoz Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024