Trança Balığı

Trança Balığı, Mercan ailesinden ve Egenin ünlü balığı olan trança balığının eti beyaz ve oldukça lezzetlidir. Siz de benim gibi ızgaradan vazgeçemeyenlerden iseniz, trança balığının ızgarasını denemenizi mutlaka öneririm. Bunun yanı sıra, trança balığının fırında, yahni şeklinde, haşlama olarak ve salataların içinde de tadı ayrı bir güzel olmaktadır.
Bu yazıda sizlere trança balığının ızgarası nasıl yapılır onu yazdım. Benim gibi ağzı sulanan ve bir an önce denemek isteyenler için işte trança balığı ızgarasının tarifi.

Trança Balığı Izgarası İçin Kullanılacak Malzemeler (5 Kişilik)

  • Tanesi 200 gram olacak şekilde 1 kilo trança balığı
  • 1 adet limon
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Göz kararı tuz
  • Karabiber

Sos için

  • 50 gram tereyağı
  • 2 adet arpacık soğanı
  • 1 adet limon
  • Göz kararı tuz

Trança Balığı Izgarası Nasıl Yapılır?


Limon suyu bir bardağın içine sıkılır. Yarım demet maydanoz yıkanıp ince ince doğranır. Sarımsak da soyulup ince ince doğranır. Maydanoz ve sarımsak bir kaba alınır. Trança balıklarının pulları kazınıp, yüzgeçleri kesilir ve solungacı ile bağırsakları da çıkarılıp temizleme işlemi bittikten sonra iyice yıkanır. Yıkanan balıklar 3-4 santim kalınlığında olacak şekilde, eşit ve düzgün biçimde olmasına dikkat edilerek doğranır. Doğranan balıklar, içi çukur olan bir kaba alınır ve ayrı bir tabağa alınmış olan sarımsak ile maydanoz da doğranmış balığın üzerine eklenir.
Daha sonra ise üzerine göz kararı tuz ve karabiber, taze sıkılmış limon suyu ve aynı oranda zeytinyağı da eklenip, tüm malzemeler balık ile iyice karıştırılır. Harmanlanan balıklar ara ara çevrilerek en az bir saat olacak şekilde bekletilir. Alevli olmayan kuvvetli bir ateşin yaklaşık olarak 5 parmak kadar yukarısına ızgara yerleştirilir ve ısınması beklenir. Isınan ızgaranın üzeri yağlanır ve harmanlanıp bekletilmiş olan balık dilimleri ızgaraya dizilir. Ara ara balıkların üzerine balıklarla birlikte harmanlanan malzemenin suyundan serpilir ve önce bir yanı sonra da diğer yanı olmak üzere iki yanı da pişirilir. Pişen balık dilimleri tüm gibi gözükecek şekilde servis tabaklarına yan yana dizilir. Bir tava içerisine tereyağı koyulur. Arpacık soğanı da soyulup ince ince kıyıldıktan sonra tavaya eklenir ve orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Soğanlar pişerken içine tuzu eklenir ve pişirme işlemine devam edilir. Pişen soğanlar küçük bir kâseye alınır ve balığın yanına servis tabağına koyulur. Tabağın geri kalan kısmı da limon dilimleri, roka yaprakları ve kırmızı turp dilimleri ile süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 13:50:55
Trança Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Trança Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Trança Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024