Trakonya Balığı

Trakonya balığı başta ülkemiz olmak üzere dünyada çok fazla görülen ve oldukça etkili bir zehre sahip olan balık türüdür. Bu balığa ülkemizde birçok kişi "çarpan balık" adını vermiştir. Zehir seviyesi oldukça yüksek ve etkili olan bu balık denizlerin en zehirli balığı olarak bilinmektedir. Bu nedenle bu balığın nasıl bir tür olduğunu bilen insanlar, bu balıktan son derece korkarlar.
Ülkemiz denizlerinde trakonya balığının toplam olarak üç türü yaşamaktadır. Bu türler hemen hemen birbirlerine benzemektedir. Bu türlerde sadece küçük vücut farklılıklarından başka farklılıklar görmek daha yakın bir inceleme istemektedir. Vücut bölgelerinin yan kısımları yassılaşmış olan bu balıkların Gözleri başının üst kısımlarında ve ağzına yakın bir yerde yer alır. Bu nedenle şekilsiz bir kafaları bulunmaktadır. Trakonya balığı yanı çarpan balık, aslında bu tipi ile anormal bir balık olduğunu göstermektedir. Toplam olarak üzerinde üç farklı renk bulunur. Bu renkler mavi, kırmızı ve gri olmak üzere farklı bölgelerinde dağılmalar göstermiştir. Bu renkler balığın sırt kısmında kırmızı gövde kısmında mavileşerek alt kısmında griye dönüşmektedir. Trakonya balığı, uzunluk olarak çok büyük değildir. En büyüğü yaklaşık 40 cm olarak ölçülmüştür. Tabi ki 40 cm'lik bir trakonya balığı çok nadir görülmektedir.

Trakonya balıkları, birçok balık gibi kendilerini kumlu bölgelerde kumun altına gömerek yaşarlar. Bu balıklar bu özelliklerini tabi ki avlanmaları sırasında da kullanmaktadır.
Öncelikle kum altına gizlenen trakonya balığı, aniden avına saldırarak öldürür. Üzerinde bulunan zehirli dikenler ise bu balığın en büyük savunma mekanizması olmaktadır. Kumun altına gizlenerek yaşamayı seven bu balık, işte bu özelliği ile sürekli olarak deniz diplerinde ya da kumlu bölgelerde yaşamayı sevmektedir. Trakonya balığı, çok fazla hareket etmeyi seven bir balıktır. Bu nedenle sürekli olarak hareketsiz ve kum altında gizlenerek yaşar. Küçük olması ve yüzgeçlerinin güçlü olması nedeni ile trakonya balığı, avlarına karşı oldukça hızlı bir şekilde harekete geçerek avını yakalar. Suratlı bir yüzüş şekilleri bulunmaktadır. Bu hem av olmaktan kurtulmak için hem de avlarını daha kolay yakalamaları için aslında onlar için bir avantajdır. Bu balıkların en büyük zararı ise bu balıklar öldürülse bile kişinin iğnesine teması ile kişideki zehirlenme etkileri görülmeye başlar yanı bu balığın vücudundaki zehir ölü bedeninde bile etkili olmaktadır. Bu nedenle bu balıktan oldukça korunmanız gerekmektedir.

Trakonya balığının kafasının üzerinde ve solungaçlarının yakınında dikenleri bulunmaktadır. Öyle ki bu dikenlerin herhangi birinin vücuda batması ile zehirlenme ihtimali yüzde doksan dokuzlara kadar çıkmaktadır. Zehirlenme durumunda ise bölgeye amonyak takviyesi yaparak zehirlerin etkisini azaltabilirsiniz. Bunun yanında en büyük zehir etkisinden kurtulma yolu ise sıcak su uygulamasıdır. Trakonya zehri içerisindeki proteinler 45 ya da 50 derecelik sularda özelliğini yitirdiği için etkisiz kalacaktır. Bu nedenle zehirlenen bölgenin sıcak su ile bolca yıkanması ve sıcak su içerisinde bekletilmesi son derece etkili olacaktır.
19.01.2024 00:58:03
Trakonya Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Trakonya Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Trakonya Balığı"
Teşekkürler abi. Babamı soktuda bilgi edindik
Atokral123tr . 18.11.2023 19:05:04

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024