Ton Balığı

Ton Balığı, Uskumrugiller familyasından olan orkinos, yani ton balığı, ağırlığı 1 tona ulaşabilen iri ve etçil bir balıktır. Çeşitli türleri bulunan bu balık, ılıman suları sever ve bazı türleri, 45-50 yıl yaşayabilmektedir. Göçmen bir balık olan orkinos belirli zamanlarda, değişik coğrafyalarda görülebilirler. Sıcak suları sevmeyen bu balık, genellikle derin sularda yaşamayı tercih etmektedir.

Vücut yapıları yuvarlak, ön taraftan arka tarafa doğru incelen ve boyu 5-6'yi bulabilen bu balıklar, oldukça iyi ve hızlı yüzücülerdir. Saatte 65-70 km hız yapabilen ton balığı, bu sayede küçük balıkları rahatlıkla avlayabilmektedir.

İki dorsal yüzgeci bulunan ve 8 adet yalancı (Pinnul) yüzgece sahip bu balıkların, sırt tarafı siyah ya da koyu mavi, yan tarafları gri ve alt tarafları da beyaz renktedir. Sürü halinde gezen ve göçmen olan bu balıkların, ergenliğe ulaşma süreleri ise üç yıldır.

Mart, Haziran ve Temmuz, ağustos ayları üreme zamanları olan ton balıkları, bir seferde 1.000.000 adet yumurta bırakabilirler. Palamut, lüfer, uskumru ve sardalye gibi kendinden küçük hemen hemen her balığı avlayan bu balık, eti lezzetli ve sağlıklı olduğu için çok avlanmakta, bu yüzden bazı alt türlerinin sayıları riskli şekilde azalmaktadır. Konserve sanayinde en çok tercih edilen balık türü olduğu için, kısa bir süre içinde, tüm türlerin tehlike altın gireceği düşünülmektedir.

Ton Balığı Avcılığı ve Yarattığı Risk Faktörleri Nelerdir?


Birçok alt türü bulunan ton balığı, et kalitesi ve lezzeti, aynı zamanda sürüler halinde avlanabildikleri için, konserve balık sanayinin dayanak noktası olmuştur.
Bu süreç 1960lı yıllardan beri devam etmekte ve günümüze kadar aynı şekilde sürdürülmektedir. Özellikle Japonya'da yapılan bilinçsiz ve aşırı avlanma yüzünden, ton balığının bilinen tüm türleri ciddi şekilde tehlike altına girmiştir. Özellikle güney mavi yüzgeçli ton balıkları, yok olma aşamasındadır. Şu an genel ton balığı türlerinin hemen hepsi, %70 - %80 arasında azalmış ve bu şekilde avlanmaya devam edilirse, yok olması muhtemel olama durumundadır.

Pek çok sivil toplum örgütünün bu konu üzerinde durması ve yapılan bazı avlanma yasaklarına rağmen, bilinçsiz ve kaçak yapılan avlanmalar devam etmekte, özellikle Japonya'da yapılan neredeyse katliam niteliğindeki avlanma, bir türlü durdurulamamaktadır. Yapılan bilimsel açıklamalar ışığında, bu şekildeki avlanmanın devamı halinde, önümüzdeki on yıl içinde, ton balığı türlerinin büyük bir kısmının yok olması kaçınılmaz durumdadır.

Ton Balığı Türleri


Bilinen ton balığı türleri, uzun kanat orkinos, sarıkanat orkinos, mavi kanat orkinos, koca göz orkinos, bayağı orkinos, uzun kuyruk orkinos, çizgili orkinos, ince orkinos, küçük orkinos, benekli orkinos ve köpek diş orkinostur. Bu türlerin et kalitesi birbirine çok benzemekte ve kemikli bir omurgaya sahiptirler.
19.01.2024 02:58:27
Ton Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ton Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ton Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024