Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi kesinlikle yasak olan balık türleridir. Bazı balıklar kişiyi zehirlemektedir fakat bazıları da vücuda istediği vitamini vermektedir. Balık tüketimi kişideki unutkanlığı yok eder ve zihni geliştirir ve yaşlanmayı önler.
Bu nedenle hemen hemen her evde sıklıkla balık tüketilmesi gerekmektedir. Tavuk balığı ise morina balığı ailesinin üyelerinden biri olmaktadır. Fakat günümüzde 13 tavuk balığı çeşidi olmaktadır ve uskumru, çaça, ringa ve sardalye balıkları ile beslenmesini sağlamaktadır. En fazla 1.5 metre büyüyebilen bu balık 15 kilo ağırlığa ulaşmaktadır. Tavuk balığının vücudu uzunlamasına ve belirgin sivri bir kafa yapıları olmalarına rağmen vücutları su içerisinde gümüş gri rengine gelmektedir. Tavuk balığının tadı ise oldukça güzel olmakla beraber eti ince beyaz ve az yağlı olmaktadır. Özellikle buğulaması oldukça lezzetli olmaktadır. Tavuk balığı Atlantik denizinin geniş bölgelerinde olsa bile en önemli yaşam alanı Güney Atlantik denizi ve Akdeniz olmaktadır. Satış yönünden oldukça önemli olan bu balık balıkçılıkta çoklukla taşıma ağı ile avlarlar. Çok nadir olarak da olsa çapari ile avlarlar.

Bir de balıkçılar da avlamada olduğu kadar önlem alırlar yani küçük balıkların gelmemesi ve onları koruma için yasa gereği kaçabilmeleri için ağ gözlerinin aralıklarına uymaktadırlar. Tavuk balığı özellikle Haziran ve Temmuz aylarında oldukça lezzetli olmaktadırlar.
Yağ bakımından oldukça yağsız olan bu balık kolesterole de zarar vermemektedir. Fakat bu balığa ismini halkımız tavuk eti gibi lezzetli olduğundan vermiştir asıl ismi mezgit balığı olmaktadır. Bu balık oldukça sakin ve stressiz bir balık türü olmaktadır. Ilıman ve oldukça soğuk olan denizlerde 300 cm derinliklerde yaşamaktadır ve sürekli gezici olmaktadır. Ancak yurdumuzda bütün denizlerde bulunmaktadır. Kış aylarında ise yoğun akıntıdan dolayı Karadeniz'den Marmara'ya sürüler şeklinde göç etmektedirler. Gözleri ise oldukça iri olmaktadır. Geniş ağızlı olmakta ve dişleri oldukça sağlam olmaktadır. Dişi bir tavuk balığı yaklaşık olarak 200.000 yumurta yumurtlamaktadır. Dişi olan balıklar erkek balıklarına göre daha iri olmakta ve vücut kalınlıkları da erkeklerinkinden daha da kalın olmaktadır.
21.01.2024 00:44:52
Tavuk Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Tavuk Balığı"
Yazı içerisinde birçok yerde oldukça belirteci kullanılmış ve dolaysıyla yanlış kullanılmış. Buradan da anlaşılacağı üzere yazar bu belirtecin anlamını bilmiyor. Anlamını bilmediği bir sözcüğü doğal olarak yanlış kullanıyor. Bu belirteç çok anlamına gelmez. Bir sözlük açıp bakıldığında olabildiğince, epeyce, yeterince, şartlar elverdiğince gibi anlamlara geldiği görülecektir.
Emre . 19.01.2023 15:28:15
Bu balığı İstanbul da yemiştim. Balıkları çok severim birçoğunu denedim. Bu tavuk balığının tadı çok hoşuma gitti. Ancak yaşadığım şehirde bir türlü bu tavuk balığını satan yer bulamadım. Hangi balıkçıya sorsam abi elimizde kalmadı diyor. Acaba bu balık hangi mevsimlerde balıkçılara düşer? Bilgisi olan var mı?
Zeynel . 28.09.2018 14:51:36

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

Sazan Balığı

Sazan Balığı, Balık türleri arasında lezzetli olması nedeniyle sürekli tercih edilen sazan balığı sazangiller familyası grubunda yer almaktadır. Sazanların b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024