Sazan Balığı

Sazan Balığı, Balık türleri arasında lezzetli olması nedeniyle sürekli tercih edilen sazan balığı sazangiller familyası grubunda yer almaktadır. Sazanların bazıları pullu olabildiği gibi deri sazanı gibi pulsuz olan ve aynalı sazan gibi az sayıda büyük pulları olan sazan çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle tatlı sular da yaşayan sazan balıkları kemikli ve iridir.
Kısa anuş yüzgeçleri ve uzun bir sırt yüzgecine sahiptir. Sazan balıklarının başında özellikle ağız kısımların da dört adet bıyık bulunmaktadır. Bu tür balıkların yüzgeç kısımları yumuşaktır. Yüzgeçlerin ön kısmında kuvvetli dikenler yer almaktadır.

Sazan balığı genellikle duru, sakin ve berrak göllerde ve kanallar da yaşamaktadır. Sazan balıkları genellikle hayvansal ve bitkisel besinlerle beslenirler. Genç bir sazan balığı ortalama 10-15 kg gelirken yaşlı bir sazan 40-45 kg ağırlığın da olabilir. Sazan balıklarının bulanık sular da görüşleri kuvvetlidir. Bu tür balıkla yataydan yukarıya doğru 50/ 60 derecelik bir görme açısına sahiptir. Hassas ve zeki olan sazan balıkları titreşimleri güçlü algılar. Bu nedenle sazan balığı avlarken şamandralı kıyılar da avcıların oltayı çok sert vurmaması gerekir. Sazan balıkları ortamın sıcaklık değişimine ayak uydurabilir.

Sazan balıklarının ağzı vücudunun alt kısmın da yer almaktadır. Ağzı büyük değildir ve sazan balıkların dişi yoktur. Ağız ve çene kısmı beslenmeye pek uygun değildir. Üst çenesinden aşağı kısma doğru iki duyu organı yer alır.
Bunlardan biri bıyıktır. Dudak kenarın da yer alan bu bıyıklar sazan balığının beslenmesini sağlamaktadır. Bıyıklar dibi araştırır ve tüketebileceği besinleri arar. Bitki köklerini, solucanları, lavları dibini kazarak çıkarır yer dibi kazarak yemlenme sırasında toprak altında sıkışmış gazaları su yüzüne çıkararak yerini ve yemlendiğini belli eder. Bazı durumlarda sazanlar küçük balık parçalarıyla ve su yüzeyindeki böceklerle de beslenebilir. Ekmek parçalarıyla beslenen ve bu duruma alışan sazanlar, iğneye takılıp atılan ve su üstünde yüzen ekmek parçaları sayesinde avlanırlar.

Sazan balıklarının burun deliklerin de suyun geçmesine izin vermektedir. Böylece çözünmüş herhangi bir maddeyi algılar ve bu maddenin bir yem olup olmadığını kimyasal maddelere duyarlı hücreleri içeren ağız çeperindeki algılama yeteneği ile sazan bunun bir yem olup olmadığı mesajını verir. Eğer gönderilen mesaj doğru ise yemlenmeye devam eder. Eğer bu maddenin zararlı bir madde olduğuna hükmederse yemlenmeyi bırakır ve kusar.

Sazanlar da dokunma hissi çok hassastır. Dokunma hissi iki biçimdedir. Biricisi doğrudan yemi ağzına alma ve bunun bir yem olup olmadığına karar vermesidir. İkincisi ise baş kısmın da başlayarak kuyruk kısmına kadar uzanan ince kılcal tüpler vasıtasıyla vücudun yan kısım ile dokunarak ve yemler ile yem olmayan maddeleri algılayabilmektedir. Aynı zamanda sazanların ağız kenarın da bulunan bıyıklar da yem olan ve olmayan maddeleri ayırt etmektedir. Herhangi bir yeme dokunan sazan gözleri görmesi dahi bıyıkları ile bu besinlerin zararlı olup olmadığına karar verebilir. Görmesine gerek kalmadan. Ayrıca bu maddelerin bir oltaya bağlı olup olmadığını da anlayabilmektedir. Duyu organları sazanların hayatta kalmalarını sağlamaktadır. Hayatta kalmaları ve açık bir tehlike oluşturan şeylerden kaçınmaları duyu organlarının sayesindedir.

Sazan balığını avlarken yemlemeye dikkat edilmelidir. Sazan balıkları için koku çok önemlidir. Sazan balıkları için en uygun yem bayat ekmek ve haşlanmış tahıllardır. Küçük parçalar haline getirilen ekmekler veya tahıllar çamurla karıştırılıp küçük toplar halinde getirilir. Daha sonra hazırlanan bu toplar mıntıkaya atılır. Balığın oltaya vurmasına göre zaman aralıklar ile bu tekrar edilmelidir. Böylece sazan balıkları o bölgeye toplanmış olur. Toplanan balıkları dağıtmamak için fazla yem atılmamalıdır. Ayrıca avlama sırasında eritilmiş ayçiçeği küspe veya kokulu hayvan yemleri ya da diğer küspe çeşitleri de bu ekmek karışımının içine ilave edebilirsiniz.
20.01.2024 01:53:28
Sazan Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sazan Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Sazan Balığı"
Ayrıca bu maddelerin bir oltaya bağlı olup olmadığını da anlayabilmektedir. Peki bu balık bu kadar zeki de biz bunu nasıl tutacağız?
Şahin BAKAR . 12.05.2023 21:17:00

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024