Papalina Balığı

Papalina Balığı, Ege bölgesinde genellikle papalina balığı olarak adlandırılan çaça balığı, clupeidae familyasından olan ve ılıman, fazla soğuk olmayan denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Suların üst kısmında sürüler halinde yaşayıp, ara sıra da dibe yakın yüzen bu balık türünün bilimsel adı ise Sprattus sprattus'tur.

Çaça balığı, genellikle Karadeniz'de bulunmaktadır.
Ocak ayı geldiğinde ise bu balıklar Mamara'ya doğru göç etmekte, Mayıs ayında da tekrar Karadeniz'e geçmektedirler. Yanları yassı olan, füze biçinmindeki çaça balıklarının alt çeneleri üst çenelerine doğru kıvrıktır ve küçük ağızları vardır. Yüzme keseleri bulunan ve yanal çizgileri belirgin olan çaça balıkları, palamut, uskumru ve lüfer gibi kendilerinden daha iri balıklara yem oldukları için bundan korunmak amacıyla sürü halinde yüzerek kendilerini iri göstermeye çalışırlar.

Bunun yanı sıra çaça balığının eti de çok lezzetlidir ve genellikle ızgarası yapılmaktadır. Ayrıca, tavada yapılan çaça balığı da çok lezzetlidir. Çaça ya da halk arasındaki ismiyle papalina balığının tavada yapılan tariflerinden birini paylaşacağım şimdi. Balık seven herkese tavsiye edebileceğim bu tarifi denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin.

Siyah Havuçlu Papalina İçin Malzemeleri

  • 600 gram papalina balığı
  • 4 adet orta boy siyah havuç
  • 1 su bardağı Ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Göz kararı tuz
  • Göz kararı karabiber

Siyah Havuçlu Papalina Nasıl Yapılır?


İlk olarak, bir tencereye su koyulur ve kaynatılır.
Tencerede kaynayan suyun içine, yıkanıp soyulmuş olan 4 adet orta boy siyah havuç eklenir ve 10 dakika daha kaynama işlemine devam edilir. Havuçlar yumuşayında bir kabın içine alınır ve püre haline gelene kadar ezilir. Bir tava içerisine bir çorba kaşığı tereyağı koyulur ve tava ocağa alınıp orta ateşte tereyağı eritilir. Haşlanıp ezilmiş olan havuçlar da tavaya eklenir ve beş dakika karıştırılarak pişirilip ocaktan alınır. Ayrı bir tava içerisine 1 su bardağı sıvıyağ koyulur ve ocağa alınarak ısınması beklenir. Sıvıyağ ısınırken papalina balıkları da iyice temizlenip yıkanır. Bir kap içerisine göz kararı tuz, göz kararı karabiber ve 2 yemek kaşığı mısır unu koyulup karıştırılır ve papalina balıkları bu karışıma bulanarak, ısınmakta olan yağın içinde 4 dakika kadar pişirilir. Balıklar piştikten sonra, bir servis tabağına ilk önce havuç püresi yerleştirilir. Havuç püresinin kenarlarına pişen papalina balıkları dizilir ve servis edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 07:54:24
Papalina Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Papalina Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Papalina Balığı"
Kış ayının gelmesi ile birlikte Haftada 2 yada 3 kez balık pişiriyoruz. Geçenlerde balıkçıda farklı bir balık gördüm. Papalina balığıymis. bu balıktan alan teyze çok lezzetli olduğunu söyledi. Ben de yapıp denemek istiyorum. Acaba siyah havuçlu papalina yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Değerli yardımlarınızı bekliyorum.
Ayşe naz . 03.11.2018 20:09:32

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024