Mezgit

Mezgit, benim en sevdiğim balık türlerinden biridir. Özellikle etinin tavuk etine benzemesi diğer balıklara göre daha lezzetli olduğunu düşündürmektedir. Zaten tavuk balığı diye de adlandırılmaktadır. Avrupa'da tuzlanmış ya da konserve olarak tüketilebilen bu balık ülkemizde taze olarak tüketilmektedir. Ana vatanları Atlas okyanusu olan mezgit balıkları, 30 ile 300 metre arasındaki derinliklerde yaşayabilmektedirler.
Yaşadığı denizlerin sıcaklıkları ılıman ve aşırı soğuk olabilmektedir. Kışın daha çok şiddetli akıntı sebebiyle Karadeniz'den Marmara'ya doğru sürü olarak göç etmektedirler. Kemik balıklar gurubunun, mezgitgiller ailesinden olmaktadırlar.

Mezgit Yapısal özellikleri nelerdir?


Mezgit balığı, ince uzun gövdeye sahip bir balıktır. Boyu 50 cm'ye kadar ulaşabilmektedir. Ağırlıkları 1-2 kg bulanları olabilmektedir. Gözleri iri olan mezgit balığının bilinen 4 türü bulunmaktadır. Genelde sırt kısmı sarı, kahverengimsi ve parlak olan mezgit balığının türlerine göre rengi değişebilmektedir. Geniş ağızlı olup dişleri çok kuvvetli olmaktadır. Dişiler erkeklerden daha iri olmaktadır. Aynı zamanda vücut kalınlıkları erkeklerden daha fazladır. Mezgit balıkları denizin dip kısımlarına yakın yerlerde yemlerini aramaktadırlar. Hamsi gibi sürüler halinde yaşamaktadırlar. Küçük balıklar ve başka deniz hayvanları ile beslenmektedirler. Üreme zamanları Kasım ve Mayıs aylarında olan mezgit balığının dişisi, tek seferde 200.
000 yumurta bırakabilmektedir. Yavrularda beslenmek için denizin sığ kısımlarını tercih etmektedirler.

Mezgit Avlama


Mezgit balığı genellikle sürüler halinde avlanmaktadır. Genellikle balıkçılar tarafından troller ile avlanmaktadır. Mezgit balığı avlama genellikle yemli takımlarla olmaktadır. Ancak çapari ile de yakalanabilir. Mezgit, özellik olarak yakalandığı zamana olduğu yerde dönmeye başlamaktadır. Bu yüzden oltayı çok çabuk bozmaktadır. Oltada kullandığınız iğne sayısını 3-4 iğne ile sınırlandırmak yeterli olacaktır. Kullanacağınız olta takımı için ortalama 2 metre boyunda ve 0.25 mm çapında beden misinanın iki ucuna kasa düğümü atmamız gerekir. 2-3 numara iğnelerin bağlanmış olduğu 0.20 mm çapındaki misina ile hazırlanan en çok 15 cm boyundaki köstekleri beden üstüne eşit aralıklarla bağlarız. Hazırladığınız bedenin bir ucuna kurşun, diğer ucunu da oltadaki fırdöndüye takarız. Fırdöndünün ön kısmına ikinci bir kurşun daha bağlarız. Kıyıdan yapacağınız avlarda iğnelerin köstek misinasına bağlanmış olduğu arka kısma küçük bir mantar takarsak yem takılmış olan iğneler dibe oturmayacağından av daha verimli olabilecektir. Mezgit balığının eti çok yumuşak ve hassas olduğu için avdan sonra koyduğunuz suyu sık sık değiştirmelisiniz. Suyun ısınması balığın bozulmasını hızlandırabilecektir. Mezgit balığı ile çok güzel kızartmalar yaparak tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Bol şans.
21.01.2024 16:24:15
Mezgit ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mezgit Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Mezgit"
Gözünü seveyim hocam tavuk eti en lezzet siz ettir. Bir kırmızı etin bir balığın yerini tutabilir mi? Bu sübjektif değil hemenbhemen herkes tarafından kabul gören bir gerçektir. Tavuk la balık aynı lezzete olur mu? Tavuğun göğüs eti saman tadındadır. ; belki biraz but ve kanat ehh işte. Adam sana satıyor lüferin tanesini 80 liraya sen gidiyorsun 6 liraya yarım ekmek tavuk yanında da ayran alıyorsun. Pilav üstü et döneri adam gibi hakkıyla yapan bir yerde 45/50 TL den lahmacunu adam gibi yapan bir yerde de 8 TL den aşağıya yiyemezsin, yedim diyorsan o gıdanın içinde hile vardır. Sen şimdi bütün bunları bir kenara bırakıp mezgit balığı kezzetlşdşr; çünkü eti tavuk gibidir dersen.. Deme kardeşim deme boşver. O kısım hariç güzel bir yazı, emeğinize sağlık..
Emeğinize sağlık ta.. . 16.01.2021 16:54:44
Eşim balık tutmaya gitmişti. Akşam eve geldiğinde hayatımda ilk kez gördüğüm bu balığı tutmuştu. Adının mezgit olduğunu buradaki yazılanlardan öğrendim. Ancak balıkla ilgili olarak çok yumuşak bir yapıya sahip olan bir balık olduğu belirtilmiş. Izgarada pişirmeyi düşünüyoruz. İçinin yumuşak olması sebebiyle balığın dağılacağından korkuyorum. Böyle bir sorunla karşılaşır mıyız sizce?
Betül . 26.10.2018 14:01:42

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024