Mercan Balığı


Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avlanmakla beraber özellikle nisan ve mayıs aylarında avlanırlar. Mercan balıklarının yanı sıra mercan rengide artık moda haline geldigi, bilhassa bayanlarda çok popüler olmaya başlamıştır.
Mercan balığı sıcak ve ılıman denizlerin en ünlü balık türüdür. Marmara, Akdeniz ve Ege'de yaygın olarak görülmektedir. Boyları 30 ila 60 cm arası değişmektedir. Mercan balığı etçil bir türdür. Genel olarak beslenme kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklardır. Diğer mercan türleri gibi hermafroditizm fiziği ile hem erkek hem de dişilik özelliği göstererek bayar aylarında üremeye başlarlar. Elindeki lezzet ile her mevsimde bulunması ile ekonomik değeri de yüksektir.

Mercan balığı özellikleri nelerdir?


Vücutları oval şeklinde, dorsal yüzgeçleri yüksek olması ve vücudu pullarla örtülüdür. Mercan balığının sırt rengi koyu, yan renkleri açık pembe, karın kısmı beyaz, baş kısmında ve yüzgeçlerinde hafif pembemsi renkler mevcuttur. Genel görünüm olarak pembe rengi ağırlıklıdır. Gözleri aşırı gelişmiş ve kafanın sırt bölgesine doğru yerleşmiştir. Göğüs yüzgeci uzun olmakla beraber anüs seviyesinin ötesine doğru geçmektedir. Kuyruk yüzgecinin arka kısımları merkezde siyah, uçta ise beyaz renge sahiptir.

Mercan balığı çeşitleri

  • Kırma mercan: Pagellus acerne ve Rotbrasse mercan balığı ailesindendir.
    400-600 metre arası derinliklere inebilmektedir. Yaşam çevreleri taşlık, kayalık ve dibe yakın yerlerdir. Boyları 25-40 santim arası değişir. Eti beyaz, gevrek ve çok lezzetlidir. Marmara, Çanakkale Boğazı ve Ege'de çokça bulunur. Ekonomik değeri yüksektir. Denizlerdeki ısı seviyesine göre ilkbahardan başlayarak Ağustosa kadar üremeleri devam etmektedir. Etçil balık olduklarından kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenirler.
  • Fangri mercan: Sparus pagrus ve Pagre commune ailesine bağlı mercan türüdür. Bu mercan balığı türü trança ile büyük benzerlik göstermektedir. Genel olarak 30 ila 70 santim arası boyları vardır. Genel olarak sıcak denizler olan Ege'nin Güney'inde ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak bulunan balık türüdür. Beslenme biçimleri etçil olduklarından kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenmektedir. Taşlık ve kayalıkların oluklarında yaşadıkları bilinir. Bahardan Agustos'a kadar üremesi devam eder. Eti lezzetli olan türlerdendir. Ancak seyrek bulunduğundan ötürü ekonomik değeri bölgeseldir.
  • Çizgili mercan: Lithignathus mormyrus ve Serranide oubar ailesine bağlı mercan türüdür. Bu tür mercan balığına " Mırmır balığı " da denmektedir. Normal mercana göre vücudu daha uzun balık türüdür. Genel olarak sadece Akdeniz bölgesinde bulunur. Boyları maksimum 30 santim kadar büyür. Sığ sularda bitkilerle örtülü olan taşlık, kayalık ve kumluk bölgelerde yaşadığı bilinir. Acısu bölgelerinde görüldüğü olmaktadır. Biyolojik yaşam şekli karagöz ve mercan gibidir. Eti lezzetli olmasına rağmen az bulunmakta olan ve taze tüketilmesi gereken bir balık türüdür.
  • Lekeli mercan: Pagellus bogaraveo ve Pageot rose ailesine bağlı mercan türüdür. Lekeli mercan türüne mandagöz mercan da denilmektedir. 150-300 metre derinliklerde ve sahile yakın yerlerde yaşadığı bilinir. Etçil beslenmeye sahip olan lekeli mercanlar kabuklular, omurgasızlar ve su altı bitkileriyle beslenerek yaşamaktadırlar. Boyları 30 ila 50 santim arası uzamaktadır. Hermafrodit bir balıktır. Hem erkeklik hem de dişilik özelliği göstermektedir. Su ısılarına bağlı olarak bahar aylarında üreme yaptıkları bilinir. Eti beyaz, gevrek ve lezzetli olan balık türüdür.
21.01.2024 02:35:11
Mercan Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mercan Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mercan Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

Sazan Balığı

Sazan Balığı, Balık türleri arasında lezzetli olması nedeniyle sürekli tercih edilen sazan balığı sazangiller familyası grubunda yer almaktadır. Sazanların b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024