Lüfer

Lüfer, Lüferin ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık türüdür. Lüfer Türkiye denizlerinin incisi ve boğazların efendisi olarak isimlendirilmektedir. Amatör balıkçılığında önemli yere sahiptir. Lüfer o kadar önemli hale gelmiştir ki İstanbul zenginleri, gümüş zokalar dökerek lüfer yakalarlardı. Geçmişten günümüze doğru önemi artarak devam etmiştir.

Lüferin genel özellikleri şunlardır

  • Vücudu uzun, sırt yüzgeçleri iki tane olup ağızları ile dişleri oldukça sivri ve güçlü olan, kuyrukları çatallı bir balıktır.
  • Sırtı tamamen pullarla örtülüdür. Pul sayısı ortalama 90 ile 100 arasındadır.
  • Sırt tarafı koyu mavi ile yeşil renginde alt tarafı ise gümüş renginde olup yanlarında da bu renklerden daha açık karnı parlak beyaz renktedir.
  • Oldukça keskin dişlere sahiptir.
  • Uzunlukları 110 santimetreye kadar çıkarken ağırlıkları ortalama 11-13 kilogramdır.
  • Karadeniz, Marmara, Hint Okyanusu, Atlas Okyanusunu ve Akdeniz'de sürüler halinde dolaşan lüfer pullu bir göçmen balık olarak da isimlendirilir. Soğuk denizlerde yaşadığı için daha yağlı ve daha lezzetlidir. Ülkemizde İstanbul Boğazında en çok rastlanır.
  • Sıcak denizlere indikçe tadı yavanlaşır ve kendine mahsus lezzet ve kokuyu kaybeder. En tatlı ve lezzetli zamanı ise Eylül ortasında Ocak sonuna kadar olan zamandır. Bu devrede lüferin ve çinekopun da ızgarası güzel olmaktadır. Fakat mevsimine göre daha kısadır. Kasım sonunda azalarak kaybolur.
    Lüferin diğer zamanlarda buğulaması kebabı tavası pilakisi gibi yemek çeşitleri de yapılabilir ilkbahar dönemlerinde bu yemek çeşitlerinin yapılması daha uygundur.
  • Lüferler genellikle tatlı suları sevmektedir. Lüferin denizlerden başka acı sulardaki sazlıklarda nehir ve dere ağızlarında avlamak en uygundur.
  • Lüferin yaşayabileceği ortam oksijen seviyesi bakımından daha düşük olması gerekir. Diğer balıklardan daha az oksijeni olan daha zehirli sularda ve akıntının fazla olduğu yerlerde yaşayabilir.
  • Denizin her yerinde lüferleri bulmak mümkündür. Lüfere genellikle derin sularda rastlanmaz. 30-40 santimetreden sonra lüfer görmek mümkün değildir.
  • Lüferler denizlerde sürekliliği gezinen bir balık türüdür. Genellikle sürü halinde dolaşmakta yemek yeme esnasında durmaktadır. Küçükten büyüğe doğru Defne yaprağı, çinekop, lüfer, sarıkanat, kofana, sırtıkara olarak isimlendirilebilir.
  • Lüferler ilkbaharın son ayı olan Mayıs ayının sonu ile üreme dönemine girerler. Haziran ayının ilk haftasına kadar bu üreme dönemi devam eder. Bu dönemde avlanması kesinlikle yasaktır. Eylül sonu ekim başı gibi Karadeniz'de yumurtlayan balıklar İstanbul boğazında görünmeye başlar.

Lüfer hangi mevsimde ve hangi koşullarda avlanır?


Lüfer balığı, balıkların babası olarak isimlendirilen bir balıktır. Balık yakalamaya çalışan kişilerin en çok zevk aldığı balık türü olarak da bilinir. Fakat yakalanması kolay değildir. Yakalanması sonbahar mevsiminde olmaktadır. Çünkü bu dönemde Karadeniz'den Marmara'ya doğru göçe başlarlar. Lüfer avcılığı hem kıyıda hem de tekneyle yapılabilir. Lüferlerin avlanma zamanları ise akşam saatlerinde olduğunu unutmamak gerekir. Lüferleri avlamak için kullanacağınız yem mutlaka canlı olması gerekir. Çünkü lüfer balıkları balıkların babası olarak nitelendirdiğimiz için kendi altındaki birçok balık türünü yemek kapasitesine sahiptir. Bu balık türleri arasından en doğru olanı ise tekne avcılığı sırasında kullanılacak balık türü Zargana ve İstavrit olmalıdır. Kıyıda avlanma yapacaksanız altı ağrısı mantar olta takımını kullanmanız en uygun olacaktır. Avlanacağınız bölgede istavritin bol bulunuyorsa gece vakitlerinde ya da akşam üzerlerinde lüfer avına çıkmak daha doğrudur. Çünkü istavrit ve Zargana akşam vakitleri az bulunur.

Lüferler nerede bulunur?


Genellikle İstanbul'da görülür. Fakat İstanbul'da da her dönem farklı yerlerde görülmektedir. Özellikle Çubuklu, Tarabya, Sarıyer bölgelerinde Bazense Kuleli ve Saray burnu taraflarında görülür. Özellikle Sarıyer ve Tarabya tarafları oldukça verimlidir. Lüferler grup halinde gezdiği için bu bölgelerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Lüfer türleri şunlardır

Çinekop: 15-18 santimetre arasında bir uzunluğa sahip lüfer yavrusudur. Kiloları ise 50-70 kilogram arasındadır. Bu balık türünün avlanması ve satılması kesinlikle yasaktır.

Sarıkanat: Boyları 15-25 santimetre uzunluğunda ulaşabilen lüfer yavrusudur. Kilolarında ise 70-110 arasında ağırlığı değişebilir. Avlanması ve satılması kesinlikle yasaktır.

Lüfer: Ortalama 28 santimetre uzunluğundan sonraki türlere verilen genel addır. Lüferin ağırlığı 120-330 kilogram arasında bulunur. Avlanması ve satılması duruma göre değişebilir. Özellikle 30 santimetre uzunluğunda kadar lüfer olarak adlandırabiliriz. Daha büyüklerine ise Sırtına ve kofana ismi verilir.

Kofana: 30 santimetreye üzerindeki lüfer türlerine verilen addır. Ağırlığı 500 gram geçer. Satılması ile alınması serbest olan balık türüdür. Fakat nadir şekilde bulunur.

Sırtıkara: 50 santimetre ve üzerindeki lüfer türlerine verilen addır. Avlanması da satılması serbesttir. Uzun zamandır Türkiye denizlerinde görülmemiş lüfer türüdür.

Defne yaprağı: Boyu bir santimden 10 santimetreye kadar olan lüfer yavrularına verilen addır. Kiloları 50 kilogram ağırlığına ulaşabilir. Satılması ve avlanması kesinlikle yasaktır.
20.01.2024 02:02:03
Lüfer ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lüfer Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Lüfer"
Merhaba çok şükür av yaaağı kalktı havalar yavaştan soğumaya başladı ve balıkctezgahlarıcrenklenmeye başladı. Ben geçen sene bir arkadaşımda lüfer yemiştim ve çok lezzetliydi. Bu sene işallah bende evde yapıp ailemle beraber yiyeceğim. Ben daha önce lüferi tavada yemiştim. Izgarada lifer nasıl olur?
Anıl . 02.10.2018 20:05:06

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024