Lakerda

Lakerda nasıl yapılır anlatmadan önce lakerda en iyi hangi balıktan yapılır bundan bahsetmekte fayda vardır. Günümüzde çoğu yerde ve restoranlarda lakerda, palamut balığından yapılıyor olsa da aslında en güzel lakerda torik balığından yapılmaktadır.

Lakerda günümüzde bazı kaynaklarda Yunan kökenli bir meze olarak anılsa da diğer birçok kaynak da bunun tersi olarak İspanyol Musevilerine dayanan bir hikayesinin olduğundan bahsedilmektedir.
İspanyolca 'La kerrida' yani istenince olan şey anlamına gelen lakerdanın bu doğrultudaki hikayesinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bugünkü tüketim amacı meze olsa da lakerda, aslında tuz ile uzun süreli balığı saklama yöntemlerinden biridir. Salamura ve benzeri usullerle de lakerda mezesinin hazırlandığına rastlanmaktadır.

Lakerda yapılışı biraz zahmetli ve uzun zaman almasına rağmen yine de zevkle yapılabilecek bir mezedir. En güzel ve en lezzetli lakerda her biri 7-8 kilogram gelen torik balıklarından yapılmaktadır. İç organlarını temizleyerek yapımına başlanır ve bunun devamında baş kısmının birkaç santim gerisinden ve kuyruk çatalının beş altı santim ön kısmından kesilerek, gövde diğer iç organlarından temizlenmektedir. Balığın et kısmının zedelenmesine neden olmadan sırt ve karın kısmındaki yüzgeçleri çıkarılır. Bu işlemlerin sonrasında balığın gövdesi silindirler şeklinde kesilerek lakerda yapımına başlanır. Lakerda yapımı için malzemelere göz atalım.

Lakerda için gerekli malzemeler

  • 2 veya 3 kg'lık torik
  • 1 kg iri çekilmiş tuz
  • Bolca buz ve soğuk su
  • İsteğe bağlı defne yaprağı

Lakerda Nasıl Yapılır?


İlk önce balığın kafası, yanlardaki ve sırt kısmındaki yüzgeçleri ve iç kısmında bulunan yumurtladığı bölümde kesildikten sonra kuyruğu da başlangıcından 3-4 santim içeriden kesilerek alın. Kalan gövde kısmı 6-7 santimlik dilimler halinde güzelce doğrayın ve iç organlarını mutlaka alın. Bu işlemlerden sonra balıkları gerekirse buz takviyesi yapılan soğuk suda balığın kanından arındırmak için 15-20 dakika dinlendirin. Bu uygulamayı, her seferinde suyu değiştirmek şartıyla ve balıkta hiç kan kalmayacak şekilde en az beş kez tekrarlanmalıdır. Torik balığının omurilik kemiği içindeki iliği ve pıhtıya dönüşmüş kanı bir kürdan yardımı ile iyice, dikkatli bir şekilde temizleyin. Balıkta kesinlikle kan pıhtısı ve ilik kalıntısı kalmaması gerekir.

Torik balığının kandan temizlenme işlemi ile hem aslına uygun doğal lakerda renginin elde etmeye yarar hem de kanın doku içerisinde kalarak balığın çabuk bozulma nedeni olmasının önüne geçilmiş olur.

Lakerdayı yapacağınız kabın, aslında ahşap fıçılarda yapılması daha uygun olmaktadır fakat siz teneke veya plastik kaplarda da yapabilirsiniz. Kabın tabanına 2 santim kalınlığında tuz döşeyin. Balıkları da tuza buladıktan sonra kesik kısımları tuza gelecek şekilde sıkı sıkı kaba dizin ve en üst kısmada tekrar 2 santim kalınlığında tuz döşeyin. Eğer istenirse ikinci sıraya defne yaprağı konulabilir, defne yaprağı koymak, lakerdaya hoş bir aroma tadı verebilir. Üzerine temiz bir tahta ve tahtanın üzerine bir ağırlık yerleştirdikten sonra 3 veya 4 hafta olgunlaşmasını beklemeniz gerekir. Bu olgunlaşma sürecinde en üst kısmında biriken su ve yağı zaman zaman almanız gerekir. Her su ve yağını aldıktan sonra tekrar tuz eklenmelidir. Su ve yağ çıkmaz olana kadar bu şekilde bekletilir.

Lakerda artık hazırdır fakat bu kadar tuzlu bir şekilde yenilemez. Servis yapılacağı zaman lakerdaların tuzunu gidermek için tercihen buzlu ve soğuk suda 8-10 saat süre ile ıslatmak gerekir. Bu süre içinde sıkça suyu değiştirmek tuzun daha kolay giderilmesini sağlamaktadır. Yeterince suda bekletilen ve tuzdan arındırılmış olan balığın deri ve tuz ile temas eden yüzey kısımlarının çok keskin bir bıçakla almanız gerekir. Daha sonra balık etinin parçalanmadan düzgün bir şekilde bıçakla kemiklerinden ayrılarak, küçük dilimler halinde doğranır. Lakerda yapımında bu işlemin son derece özen gösterilmesi gereken bir safhasıdır.

Lakerda, kesinlikle limonsuz yenmelidir. Yanında kırmızı soğan ve bakla fava lakerdanın yanında birçok kişinin tavsiye ettiği yiyeceklerdir. Servis tabağında kırmızı soğan halkaları ile yan yana dizeceğiniz lakerda dilimlerinin üzerine sızma zeytinyağı gezdirmeniz ayrı bir lezzet katacaktır. Bu sadelik sayesinde lokum gibi olan lakerda tadını başka bir yiyecekle karıştırmadan alabilme şansına sahip olacaksınız.

Afiyet olsun.
19.01.2024 23:13:46
Lakerda ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lakerda Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lakerda"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024