Lahoz

Lahoz: Lahoz balığı, iri bir balık olup 20-25 kilogram ağırlığına ve 2 metre boyuna sahiptir. Eti çok lezzetlidir. Fiyatının yüksek olması nedeni yetiştiriciliğe ilgiyi arttırmaktadır. Ülkemizde kuluçka hanelerinde yetiştiriciliği üzerinde çalışmalar yürütülmektedir. Bu balıklar dönemsel balıklardır. 20-200 arasındaki derinliklerde bulunurlar Kayalık bölgelerde çamurlu ve kumlu bölgeleri tercih ederler.
Kolivar özellik gösterirler. Eklem bacaklılar, kafadan bacaklılar ve kemikli balıklar ile beslenirler. Pulları oldukça küçüktür. Vücut rengi yeşil ile gri arasında ve kahverengi tonlarına benzerdir. Vücudun yanlarındaki koyuluğu açıklığı bantlar bulunmaktadır. Operculum üzerinde üç tane diken mevcuttur. Baş üzerinde 2-3 açık renkli bant bulunur. Genellikle büyüktür ve dudakları kalındır.

Lahoz balığı nerelerde yaşamaktadır?


Atlantik kıyılarında, Fransa'nın güney kıyılarında, Nijerya'nın diye Sahillerinin tamamında ve Güney Akdeniz bölgesinde bulunur. Fakat Marmara ve Karadeniz'de iklimi sebebiyle bulunamaz. Lahoz bir Hani türü olup derinlere gitmeden kayalık taşlık ve çakıl alanlarında yaşamaktadır. Genellikle yırtıcı ve etçil bir balıktır. İrili ufaklı her türlü kabuklular küçük balıklar ve omurgasızlarla beslenir. Mayıs ile Haziran ayları arasında avlanması yasaktır. Bu dönemler üreme dönemleridir. Akdeniz'de bulunan lahoz, eti çok lezzetli etli balıklardandır. Ekonomik değeri ise bölgesel olmasındandır. Lahozun genellikle buğulaması, çorbası, haşlama, mayonezli pilaki, salata, yahni gibi yemekleri yapılır.
Avlanma dönemleri Ağustos ile Eylül arasındadır. Lahozlar genellikle tüm okyanuslarda olmasının sebebi tropikal ve subtropikal sularda yaşamayı sevmesidir. Görünüşü itibariyle saydığımız renklere sahip olanlar ülkemizde ise yeşilimsi gribi renge sahiptir. Benekleri çok ya da az siyah bantlar ve siyah noktalar ile bazı kısımlarında 2-3 adet Optik çizgi bulunmaktadır. 200 metre derinlikte yaşayan bu balık türü, ülkemiz sularında özellikle sahillerde çamurluklarda 8-12 metrelerde görülebilmektedir.

Bu balıkların yaşam ortamlarına çok sadık balık oldukları bilinmektedir. Lahoz türleri genellikle bulundukları bölgelerden başka bölgelere gitmezler. Bu balıklar karnivor olarak adlandıran bir beslenme özelliğine sahiptir. Doğal beslenmeleri isebazı küçük boyutlu canlılar oluşturur. Ayrıca en küçük balıklarla beslenir. Bu balıklar genellikle 15-30 santimetre sıcaklıktaki sularda yaşarlar. Yakın akrabası ise levrek balıkdır ve büyük balıklar gibi geniş tuzluluk aradıklarında görülür. Balıkların en geniş tuzluluk aralığı binde 35 olduğu tespit edilmiştir. Balıkların gelişebileceği sıcaklık değeri ise 20 ile 26 derecedir. Ülkemizde özellikle Antalya-Adana, Bodrum, Güllük başta olmak üzere Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır. Bundan başka aynı su ve yapı özelliklerini gösteren Filipinler, Malezya, Tayland, Japonya gibi Güney kıyıları ve Amerika'nın Havai ile Meksika kıyılarında da görülmektedir. Akdeniz de ise Kızıldeniz'de ve Avrupa kıyılarında bulunur. Lahozlar bulundukları yerin iklimine bağlı olarak renklerinde bazı farklılıklar bulunmakta ve farklı olarak isimlendirilmektedir.
19.01.2024 14:36:18
Lahoz ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lahoz Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lahoz"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024