Kolyoz Balığı

Kolyoz balığı, yurdumuzun bütün sularında yaşam alanı bulur ve bu balık bütün yörelerde kolyoz adıyla bilinir. Bu balıkların küçük olanlarına koloridya adı verilmektedir. Scomber japonicus ismi bilimsel olarak verilen bir isimdir. Bu balık yabancı kaynaklarda, İngiltere ve ABD'de chub mackerel ve american mackerel adıyla, ASBD'de blue mackerel adıyla, Almanya'da japanische makrele, Yugoslavya'da lokarda, Polonya'da makrele kolias, Fransa'da vizet, Rusya'da yaponskaya skumbriya, Yunanistan'da ise kolios isimleri ile bilinir.
Bu balığın çok yakın türü ve hatta neredeyse aynısı olan scomber colias balığı cinsi bilimsel ismiyle anılan balığa yurdumuz sularında çok rastlanmaz. Bu balığa daha çok Atlantik okyanusunda rastlanır ve en çok da Amerika kıt'ası kısımlarında yaşam alanı bulur. Kolyoz balığı vücut yapısı yuvarlak bir şekildedir, bu balığın küçük olan pulları çok iyi intibak etmiştir, balığın derisine kadifemsi bir yumuşaklık oluşturur. Balık yenilecekse eğer pullarının temizlenmesi gerekmez. Kolyoz balığının kafasıyla ağzı uzun ve büyüktür, gözleriyse vücuduna ve kafasına göre oldukça büyüktür. Balığın bu özelliği ayırt edici bir özelliktir. Kuyruk yüzgeci çatal şeklindedir. Sırtı mavi yeşil vücuduna dik inen 23-30 adet arası çizgilerden oluşur. Sırt deseni çok şık ve oldukça göz alıcıdır. Kolyoz balığı yan tarafı sarımsı beyaz karnı gümüşi beyaz renktedir, yanlarında yer yer sarı lekeler benekler göz alıcı bir şekilde belirir.

Kolyoz balığı uskumru balığına benzer bir yapıda ve uskumruya benzer bir şekildedir.
Bu balıklar birbirlerine çok benzerlik gösterirler ve bu balıkları tanımayanların ayırt etmesi oldukça zordur. İki balığın farklı belirtileri vardır ve bunları bilenler bu iki balığı rahatça ayırt edebilir. Kolyoz balığıyla uskumru balığının en büyük farkı gözleri ve ağızlarıdır. Kolyoz balığıgözleri daha iri ve ağzı daha uzundur. Kolyoz balığı şekil itibariyle daha vahşi ve daha yırtıcı bir görünüm oluşturur. Uskumrunun gözleriyse daha küçük ve ağzı kafasıyla daha uyumlu büyüklüktedir. Bu balıklara ilk olarak bakıldığında bu balıklar arasındaki ayırt edebileceğiniz en iyi görünür fark bu olacaktır. Ayrıca kolyoz balığı birinci sırt yüzgeci uskumruya oranla daha dik ve üçgen bir şekilde belirir. Kolyoz balığındaki diğer farklılıkları tespit etmek o kadar kolay olmayacaktır. Bir de uskumru balığında yüzme kesesi bulunmaz fakat kolyoz balığında yüzme kesesi bulunur. Balığı temizlerken karşılaşacağınız yüzme kesesi kesin tanımı yapmanızı sağlayacak.

Kolyoz balığı, pelajik balık özelliğinde olan bir balık türüdür. Kolyoz balığının bu özelliğini açıklamak gerekirse eğer genel itibariyle kolyoz balığı büyük sürüler halinde 0-300 metre derinliklerde dolaşmasıdır. Sabit bir yere bağlı değildir ve sürekli olarak gezer. Kolyoz balığı gezici balık türü içerisindedir. Fakat yurdumuzda bulunan kolyoz balıkları çok fazla göç yapmazlar. Ülkemizde Marmara denizinde daha çok rastlanır fakat gün geçtikçe sayıları azalmaktadır. Bunun ilk nedeni aşırı derecede yapılan avcılık ve deniz kirliliği olmaktadır.

Kolyoz balığı başlıca beslenme gıdaları kendileriyle aynı sularda bulunan hamsi balıkları, sardalya balığı, istavrit balığı, çaça balığı gibi diğer pelajik balıkların yavruları, planktonlar ve küçük kabuklu canlılar olmaktadır. Kolyoz balıklarının üremeleri ilkbahar aylarında gerçekleşir. Bu balıklar su sıcaklığının 15-20 derece arasında olduğunda yumurtalarını bırakması gerçekleşir. Dişi bir kolyoz balığı 100,000-400,000 adet arasında yumurta oluşturur. Yumurtalar pelajiktir döküldükleri orta sularda yüzme gerçekleştirir. Çevre şartlarına göre 4 ile 5 gün arasında açılan yumurtalardan çıkan yavrular 2-3 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır. Kolyoz balıklarının yaşam süreleri 18 yıl kadar olduğu bilinmektedir. Yurdumuzda ortalama olarak boyları 20-25 santim kadarken, 65 santim boya ve 3 kilo ağırlığa kadar görülürler. Kolyoz balığının ekonomik değeri oldukça yüksektir. Kolyoz balığı Japonya'da kültür balığı olarak üretimi yapılır ve bütün dünya ülkelerine pazarlanır.
20.01.2024 10:45:56
Kolyoz Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kolyoz Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kolyoz Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024