Kılıç Balığı

Kılıç balığı, çok eskilerden beri herkes tarafından bilinen ve fiziki olarak farklı özellikleri bulunan bir balıktır. Tuzlu su balığı olan kılıç balığı şekli itibari ile ülkemizde "kılıç balığı" adını almıştır. Üst çenesi bir kılık gibi keskin ve oldukça uzun olan bu balık türü işte bu özelliği ile çok rahat bir şekilde avlanarak hayatını sürdürmektedir.
Kılıç balığının üst çenesi böylesine keskin ve uzun olması nedeni ile bu balık son derece tehlikeli ve yırtıcı bir özellik göstermektedir. Bu nedenle denizlerde bulunan bu balığa çok dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü bu balığın yağacağı ani hareketler ve diğer saldırma durumları sizleri ağır bir derecede yaralamak için yeterli olacaktır. Kılıç balığını diğer balıklardan ayıran özellikleri arasında, sadece uzun ve keskin olan üst çenesi değil bir de vücut kaslarının ürettiği ısıyı kullanarak, bu ısıyı görüş mesafesini ve görüş değerlerini arttırmakta kullanması gibi bir özelliği de bulunmaktadır. Vücutta bulunan kasların hareketi ile ortaya çıkan ısı, farklı şekillerde vücut tarafından kılıç balığının gözlerine gitmektedir. Kılıç balığı işte bu sayede son derece soğuk denizlerde bile çok rahat bir görüş sağlayarak yaşamını sürdürmektedir. Öyle ki bu balık denizin metrelerce dibine bile çok rahat bir görüş sağlar.

Kılıç balığının görme durumu çok farklı kimyasal olaylar ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle diyebiliriz ki kılıç balığında bulunan görme sistemleri diğer balıkların görme sisteminden çok daha farklıdır.
Kılıç balığının görmesi için vücudu içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar hava sıcaklığına bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Öyle ki bu balığın vücudunda görülen kimyasal reaksiyonlar hava sıcaklığı arttıkça daha az gerçekleşir. Çünkü kılıç balığının gözleri sıcak ortamda çok daha rahat bir şekilde görevini yapar. Bunun yanında kılıç balığının gözleri soğuk havalarda bu kimyasal reaksiyonlara ihtiyaç duyar ve bu nedenle vücut içerisinde sıcaklığa göre kimyasal reaksiyon şiddeti artar. Bu nedenle kılıç balığı, eğer çok daha iyi bir görüş istiyorsa vücudunu hareket ederek ısıtmalıdır. Aksi durumlarda bu balığın görüş kalitesi son derece düşüşler gösterecektir. Kılıç balıklarının bir diğer özelliği de tabi ki son derece hızlı yüzmeleridir. Bu balık türü fiziki özellikleri ve vücudunda bulunan kaslar nedeni ile oldukça hızlı bir şekilde yüzerler ve anide hızlanabilirler. Bu durum aslında biraz vücudun dış görünüşü ile bağdaştırılır. Çünkü kılıç balıklarının sivri bir yapısı olduğu için bu balıklar, hareket sırasında denizin karşıdan yaptığı etkiyi son derece minimuma indirerek karşıdan gelen gücü ortadan kaldırırlar. İşte bu nedenle kılıç balıkları normal hızlarından biraz daha hızlı yüzer.

Ülkemizde eski zamanlarda özellikle İzmir körfezinde kılıç balıklarına oldukça bol miktarda rastlanırdı. Fakat günümüzde bu bölgelerde sanayileşme durumunun artması ile kılıç balığına rastlanamaz hale gelinmiştir. Öyle ki bu balıkların sesten ve sanayi atıklarından etkilendikleri için bu bölgelerden göç etmesi ile bölgede ancak diğer farklı tür balıklar kalmıştır. Bunun yanında kılıç balıkları genellikle tek başına gezmezler. Sıcak ve ılık sularda genellikle çift olarak gezen kılıç balıkları yaklaşık olarak iki iç metreye kadar boyları bulunmakla uzunluğu nedeni ile de insanları son derece şaşırtırlar. Uzunluğunun yanı sıra ağırlıkları da 200 kiloya kadar çıkan bu balıklar avlandıklarında son derece hızlı bir şekilde satılır. Çünkü kılıç balıklarının etleri de oldukça lezzetlidir. Bu durum kılıç balığının daha değerli olmasına neden olmaktadır. Kılıç balığı denizin yaklaşık 800 metre dibine kadar inebilen balıklardır. Üstelik bu balıklar yırtıcı balıklar olduğu için kolay kolay av olmazlar. Özellikle eylül ve şubat aylarında Akdeniz ve Ege kıyılarında rastlanan bu balıkları her mevsimde gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Öyle ki bu balıklar son derece lezzetli eti ile sofranıza tat katacaktır.
21.01.2024 12:07:54
Kılıç Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kılıç Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kılıç Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024